Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZbog Kosova i u vojni savez s Rusijom?!

NOVI SAD – Status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) Srbiji ne donosi nikakvu korist, ali istovremeno komplikuje njene spoljnopolitičke odnose i preti da nas još više udalji od puta ka Evropskoj uniji, ocenio je za Slobodnu Vojvodinu spoljni konsultant OEBS-a Jan Litavski. On podseća i da su sve zemlje u okruženju ili članice NATO-s ili na putu da to postanu, te da Srbija tesnom vojnom saradnjom s Rusijom opet gura prst u oko Evropskoj uniji. A da bi Srbija zbog tog poteza mogla imati problema na evropskom putu upozorio je nedavno i Jelko Kacin. Inače, Narodna skupština Republike Srbije krajem decembra utvrdila je stalnu delegaciju u ODKB-u, čiji predsednik je Milovan Drecun iz Srpske napredne stranke, a u kojoj su, između ostalih, svoje mesto pronašli i Dušan Bajatović iz SPS i Jovan Palalić iz DSS. To ne treba da čudi pošto je podršku za tu inicijativu u spoljnopolitičkom odboru Skupštine Srbije SNS obezbedio glasovima poslanika DSS.

Kacin traži odgovore

Radio Slobodna Evropa preneo je još 11. decembra izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, koji je najavio da će u susretu s ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem nastojati da dobije objašnjenje takve odluke pošto će informaciju o tome morati da uvrsti u izveštaj o Srbiji. Kacin je upozorio i da je Srbija jedina država-kandidat za Evropsku uniju koja je učinila ovakav korak i da je vrlo čudan tajming za tako nešto. – Zemlje centralne i istočne Evrope, sve po redu parlamentarne demokratije, krenule su putem demokratije i tranzicije i okrenule se prema Zapadu. Nijedna zemlja-kandidat za članstvo u Evropskoj uniji dosad nije napravila takav potez, a kamoli dan pre konačne odluke o tome da li će dobiti uslovni datum za pristupne pregovore, tako da je ovaj tajming nekako čudan – rekao je Kacin.

Fiktivna organizacija

Jan Litavski za naš list upozorava da Srbija zauzimanjem statusa posmatrača u ODKB odaje karakter neozbiljnog partnera, kako prema EU, tako i prema Rusiji i okruženju, jer se šalje konfuzna slika orijentacije srpske politike. Kako navodi, s jedne strane se kao cilj propagira ulazak u EU, dok se s druge strane pokušava ući u vojni savez s Rusijom, što je potpuno van bilo kakvog konteksta konzistentne spoljne politike Srbije.
– Kad Srbija napravi neki korak ka evroatlantskim i evropskim integracijama, uvek se dešavaju neki diplomatski incidenti ili neki neprikladni potezi naše vlade koji vuku na drugu stranu – podseća naš sagovornik. Litavski ističe da je problem s ovom odlukom to što je doneta bez ikakvih racionalnih argumenata, što joj nije prethodila nikakva ekspertska ili bilo kakva druga rasprava na javnom nivou ili skupštini, što je veoma slično postupku prilikom proglašenja vojne neutralnosti Srbije. On upozorava i da je ODKB disfunkcionalna organizacija, koja ni u kom slučaju ne može da se tretira kao pandan NATO-u jer nema ni stalnu komandnu strukturu niti funkcioniše kao Evroatlanska alijansa.
– To, po mom mišljenju, i nije nikakav vojni savez kakvim se predstavlja, već samo skup zemalja poput Jermenije, Kazahstana, Tadžikistana i Uzbekistana, koji se apsolutno ne shvata ozbiljno i koji ne predstavlja nikakvog relevantnog aktera u spoljnoj politici. To je čisto samo jedna floskula koju je naša kvazipolitička elita ispalila, bez bilo kakve rasprave i bez bilo kakvog razmatranja posledica koje ta odluka može da ima – upozorio je on Litavski.

Pojačati evrointegracije

Naš sagovornik ocenjuje da status posmatrača Srbije u ODKB nije vojno ili bezbednosno pitanje, već zapravo političko uslovljeno politikom o Kosovu, ali da bi Srbija umesto takvih poteza morala da teži što hitnijem nastavku evrointegracija.
– Srbija bi morala hitno da usvaja obaveze koje proizlaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, kao i ispunjavanjem zadataka koji proizlaze iz poglavlja 31 poput osnivanja regulatornih tela za kontrolu trgovine oružjem i municijom. Ali Srbija to ne radi, nego nešto sasvim suprotno poput ovoga. I u tom smislu, ovo može povlačiti političke odluke – rekao je Litavski dodajući da takva odluka nije opravdana ni s ekonomskog ni s vojnobezbednosnog stanovišta. Ekonomija ne može biti opravdanje jer je reč o savezu bivših sovjetskih republika koje su na jako niskom stepenu razvoja, poput Jermenije, Kazahstana, Tadžikistana, dok se bezbednosni problemi modernog sveta, poput terorizma ili klimatskih promena, rešavaju na regionalnom nivou, precizirao je Litavski.
– Nama su zemlje s kojima želimo da uđemo u vojni savez poput Rusije, Azerbejdžana ili Gruzije jako udaljene i ne vidim na koji način bi Srbija mogla imati bilo kakvu saradnju s njima – navodi Jan Litavski.

LSV upozorila:

Ovo je nov Varšavski pakt


Kad se o ovoj temi raspravljalo u parlamentu, u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine narodna poslanica Aleksandra Jerkov još je upozorila da Srbija nema interesa da učestvuje u ODKB-u jer će se pre ili kasnije, ukoliko nije odustala od puta ka Evropskoj uniji, naći u situaciji da mora birati između stavova jedne ili druge organizacije koji su vrlo često suprotstavljeni. Ona je dodala da to ne bi bilo problematično da se Srbija umesto evroatlanskih odlučila za azijske integracije.

– Ono što je problematično je to što se u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbednosti i saradnji mahom nalaze zemlje koje su po svim međunarodnim standardima veoma nisko kotirane kad je u pitanju nivo demokratije u njima, kad su u pitanju ljudska i manjinska prava i slobode, kad je u pitanju sloboda medija. Meni nije jasno zbog čega neko pokušava Srbiju da svrsta u to društvo zemalja gde Srbija ni geografski, ni strateški, ni po svom političkom opredeljenju, ni po onom za šta se ja nadam da je naš cilj nikako ne može pripadati – istakla je Jerkova. Ona je navela da saradnja Srbije s jednom takvom organizacijom mora za sobom povući i političke posledice, te da vladajuća koalicija treba jasno da kaže da li Srbija i dalje želi da postane članica EU ili se, „70 godina nakon što je ova zemlja rekla ne Staljinu“, opredelila da postane deo nekakvog novog Varšavskog pakta.

Od svakog po bataljon-dva


Urednik Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa Andrej Šarij ocenio je da je Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) puki papirnati tigar i ruski propagandistički odgovor na postojanje NATO-a i da je njen bezbednosni potencijal potpuno zanemarljiv. „Savez se, naime, sastoji samo od 4.000 ljudi, odnosno od dva bataljona Kazahstana, tri Rusije i po jednog bataljona Belorusije, Tadžikistana, Armenije i Kirgizije. Ukupno gledano, dakle, odbrambena funkcija ovog saveza je zanemarljiva i on se može definisati ne kao vojni već kao propagandistički potez Rusije da se suprotstavi NATO-u“. Dodao je i da su Azerbejdžan, Uzbekistan i Gruzija već napustili tu organizaciju.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...