Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBorba protiv korupcije da obuhvati i NIS!

NOVI SAD – Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je da bi borba protiv korupcije, koja se trenutno vodi u Srbiji, morala da obuhvati i najsumnjiviju privatizaciju – Naftne industrije Srbije. Kako je upozorio gostujući na TV „Pink“, tu najsumnjiviju privatizaciju niko ne sme ni da pomene jer je naftna industrija data Rusiji da bi se spaslo Kosovo.
– A kad bi sad neko rekao: „Izvinjavam se, gospodo Rusi, niste spasli Kosovo, vratite NIS“, onda bi bilo taknuto-maknuto – rekao je Čanak. U intervjuu „Danasu“ Čanak je podsetio da je vrednost Naftne industrije Srbije bila procenjena na dve milijarde evra, a da je prodata je za 400 miliona. Takođe je dodao i da se među sumnjivim privatizacijama koje treba ispitati nalazi i privatizacija beočinske cementare, za koju je nuđeno 127 miliona maraka, a prodata je za 86 miliona.

Rudna renta iznad zakona

Pored pitanja sumnjive privatizacije, trenutno najvažnije pitanje u vezi sa NIS-om svakako jeste njegov položaj iznad zakona, koji mu omogućava da i dalje uplaćuje niži iznos rudne rente iako je zakonom koji je na snagu stupio početkom prošle godine visina rudne rente povećana više nego dvostruko – sa tri na sedam procenata. U kompaniji NIS su 9. januara za „Večernje novosti“ rekli da bi povećanje naknade za korišćenje mineralnih resursa (rudne rente) u kratkom vremenskom periodu bilo isplativo za budžet Srbije, ali u dugoročnom ne, zato što bi dovelo do smanjenja istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.
– Energetski dogovor ima prednost u odnosu na domaće zakone. Ovaj sporazum propisuje da se rudna renta neće povećavati sve do trenutka postizanja isplativosti projekta rekonstrukcije i modernizacije Rafinerije nafte Pančevo – poručili su „Novosti“ 9. januara iz NIS-a. Međutim, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja prof. dr Milan Bačević na sednici Narodne skupštine 29. novembra prošle godine potvrdio je da će NIS, zahvaljujući članu 13 Energetskog sporazuma, naplaćivati tri odsto za rudnu rentu sve do 2038. godine! Dodajmo i to da u Rusiji rudna renta iznosi preko 20 odsto, te da se plaća i izvozna taksa.

LSV upozoravala pre pet godina


Za nekoliko dana, 25. januara biće peta godišnjica od prvog protesta LSV u nizu protiv privatizacije NIS-a ispred sedišta te kompanije u Novom Sadu. LSV je tada upozorila da Vojvodina ne sme dozvoliti da u 21. veku postane anonimna kolonija „koju Koštuničina Srbija daruje Putinovoj Rusiji“. Tokom narednih meseci usledili su protesti u Srbobranu, Pančevu, Novom Sadu i Elemiru, a nakon što je 24. decembra 2008. godine u Moskvi potpisan ugovor o prodaji NIS-a, Branislav Bogaroški Skupštini APV predočava nov zahtev LSV – obeštećenje Vojvodine za 840 miliona evra. Toliko, naime, iznosi razlika između novca koji je Vojvodina dobila i onoga koji bi joj po zakonu pripao (1,2 milijarde) da je NIS prodat po procenjenoj vrednosti od 2,2 milijarde, a za koju je moguće otvoriti oko 150.000 radnih mesta.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...