Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNovi Sad se voli na mnogo imena

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine nikada nije bila protiv ćirilice u Novom Sadu, ali jeste protiv silovanja Novog Sada ćirilicom. Bolje da je sadašnja vlast kupila jedan novi autobus nego što ćirilizuje ove stare. Taj fini balans, koji se vekovima u Novom Sadu stvara između različitih imena ovog grada, različitih jezika, različitih pisama, za četiri meseca se ruši na jedan potpuno nepotreban način – rekao je funkcioner Gradskog odbora i član predsedništva LSV Aleksandar Kravić u sredu 23. januara, kada je održana akcija kojom je Liga nastavila da insistira na ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog i latiničnog pisma u Novom Sadu.Vlast nema odgovor
na ozbiljne, komunalne probleme


Nakon što je logo Kulturnog centra Novog Sada jednog jutra osvanuo na ćirilici, a potom su na ovo pismo prebačeni i putni pravci na displejima autobusa JGSP „Novi Sad“, a gradski čelnici ističu da je normalno da svi građani Srbije znaju ćirilicu, Kravić kaže da problem nije u tom ili latiničnom pismu, jer se ovde vekovima koriste oba pisma.
- Ali, ako se nešto natura, silom nešto sprovodi, onda to stvara podele. Vlast nema odgovore na ozbiljne, komunalne probleme, već baca kosku time što se bavi podelama među građanima time što gura određene ideje i način na koji se sprovode Novom Sadu potpuno strane – istakao je on.

U Novi Sad ne dolaze samo Rusi i Bugari

On je dodao i da je potpuno normalno da u Čačku sve table i oznake budu na ćirilici, jer je istorija tog dela Srbije takva, ali da je to nije slučaj i sa Novim Sadom.
- Zbog toga smo za čelnike grada napravili jednu nalepnicu koju ćemo im predati. Na njoj piše: „Novi Sad se voli na mnogo imena“. Nemojte zaboraviti, naš grad ima četiri naziva – Újvidék, Neusatz i Neoplanta. To nije slučajno. Ovde su živeli različiti ljudi, različitih nacija i pisali su različitim pismima, ali su našli načina da se dogovore i da naprave neki balans među svima nama – istakao je Kravić. Nalepnice nemaju nikakvo stranačko obeležje i izrađene su u dovoljno primeraka da mogu bili zalepljene na svim gradskim autobusima u Novom Sadu.


 

Očišćene table u Bikić Dolu


Nepoznati počinioci išarali su sprejom višejezične saobraćajne znake sa nazivom naseljenog mesta na ulazu i na izlazu iz naselja Bikić Do u opštini Šid, u noći između 19. i 20. januara. Incident se dogodio se u trenutku održavanja centralne proslave Nacionalnog dana Rusina u Sremskoj Mitrovici. Kad su se Rusini iz Bikić dola vratili u mesto u kojem njihovi preci žive već 260 godina, dočekale su ih išarane table i precrtani nazivi koji su ispisani na njihovom jeziku. Takođe, pre mesec dana u Ruskom Krsturu išarana je tabla sa nazivom mesta išarana, a precrtan je rusinski naziv naselja.

- Rusini pišu ćirilicom. U ovoj „ćirilizaciji“ ne verujem da je nekom smetalo to što je naziv naselja napisan ćirilicom, nego, najverovatnije, smeta nacionalna zajednica koja već 250 godina živit u tom mestu – rekla je 22. januara u Skupštini Srbije narodna poslanica LSV Olena Papuga. Ona je upitala ministra policije i MUP da li će i kada reagovati, kao i da li reaguju u takvim slučajevima, jer je očigledno da su narušeni međunacionalni odnosi. Dan kasnije, u sredu, 23. januara komunalne službe su očistile table u Bikić Dolu.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...