Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVeliki borac za interese Vojvodine

NOVI SAD – Povodom 135. godišnjice rođenja i 66. godišnjice smrti Vase Stajića, potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović i predsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad prim. dr Radovan Latinović položili su 10. februara venac ispred spomenika tom istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku, koji se nalazi ispred Skupštine AP Vojvodine.

Veliki borac za interese Vojvodine

– Vasa Stajić je bio jedan od velikih boraca interesa građana i same Vojvodine i, kako kažu, poslednji apostol stare Vojvodine. Zalagao se za socijalnu pravdu, bio je u duši levičar i bio je čovek koji je smatrao da Vojvodina treba da ima svoju autonomiju i da njeni građani zaslužuju više nego što su dobili – izjavio je tom prilikom Aleksandar Jovanović i dodao da je važno da nastavimo da se zalažemo za ideje koje je Stajić propagirao. Osim delegacije LSV, vence su položili i potpredsednici Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev i Milivoj Vrebalov i drugi.

Smatrao da bečki ili peštanski centralizam
ne treba zameniti beogradskim


Vasa Stajić rođen je 10. februara 1878. u skromnoj seljačkoj porodici u Mokrinu. Osnovnu školu pohađao je u Mokrinu, prvi razred gimnazije u Kikindi, a nastavio u gimnaziji u Sremskim Karlovcima i u Senju (Dalmacija). Studirao je romanistiku i germanistiku u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu. Diplomirao je u Budimpešti 1902. godine i započeo karijeru kao učitelj i profesor književnosti i francuskog jezika. U Kraljevini SHS i Jugoslaviji borio se protiv zapostavljanja nacionalnih manjina u Vojvodini, kao i zapostavljanja Vojvodine u celini. Zalagao se za to da se Vojvodina priključi Jugoslaviji, a ne direktno Srbiji, kao Jaša Tomić. Nije bio za monarhiju nego za republiku i protivio se centralizmu, kao i šovinizmu u Vojvodini. Smatrao je da bečki ili peštanski centralizam ne treba zameniti beogradskim, a da sve narode u Vojvodini treba ravnopravno, pre svega kulturno, razvijati i boriti se protiv međunacionalne netrpeljivosti. Zvali su ga i srpski Sokrat.

Doživotni predsednik Matice srpske

Zalagao se za socijalističke ideje i predvodio je Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije. Bio je sekretar Matice srpske između 1920. i 1922. godine i dvaput njen predsednik 1935/6. i 1947. godine, kada je izabran za doživotnog predsednika. Umro je u Novom Sadu na svoj 69. rođendan, 10. februara 1947. Među bistama podignutim ispred zgrade Matice srpske u Novom Sadu nalazi se i bista Vase Stajića, a 23. oktobra 2011. godine otkriven mu je spomenik u Ulici Žarka Zrenjanina, kod Banovinskog prolaza, ispred Skupštine AP Vojvodine. Bista koja mu je pre više od 40 godina podignuta u Mokrinu ukradena je u noći 24. novembra 2012. godine.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...