Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOtete i poljoprivredne stanice

NOVI SAD – Vlada Srbije donela je 7. februara odluku o imenovanju članova upravnih odbora svih poljoprivrednih stanica u Srbiji, pa i u Vojvodini, otimajući praktično tako iz pokrajinskih ingerencija 12 poljoprivrednih stručnih službi u Vojvodini i enološku stanicu. Nadležni u pokrajinskom Sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ukazali su da je to učinjeno kršenjem Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine i nepoštovanjem odluke Ustavnog suda Srbije, a pored toga, pokrajina je ostala i bez skupocene opreme i programa u koje je nekoliko godina ulagala.

Obesmišljavanje i razvlašćivanje

Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević upozorio je za naš list da je ovaj slučaj još jedan udar na pokrajinsku administraciju i preuzimanje njenih ingerencija, koje jedino za cilj ima njeno razvlašćivanje i obesmišljavanje i koji jasno pokazuje da država ne teži decentralizaciji, nego centralizaciji svega i svačega.
– Sve ove godine koje smo ulagali u poljoprivredne stanice kao stručne službe jednostavno su jednim potezom pera obesmišljene. A poljoprivredne stanice su predviđene pokrajinskim budžetom i kroz pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu bile su značajno potpomognute. Sva strategija razvoja poljoprivrede išla je preko poljoprivredne stručne službe, a u ovom trenutku to nam je oduzeto kao pravo – upozorio je Knežević. Dodao je da pokrajina neće sedeti skrštenih ruku, pogotovo kad se uzme u obzir da su joj već oduzete mnoge nadležnosti, između ostalog, i u poljoprivredi.

Suprotstavljene strategije

Knežević podseća da, na primer, APV ne može samostalno da sprovodi program sopstvenog ruralnog razvoja, već joj za to treba saglasnost Ministarstva za poljoprivredu.
– Pa kakva je to politika poljoprivrede i države koja ne dozvoljava da pokrajina sprovodi svoju ruralnu politiku? To je još jedan dokaz besmisla u politici ove vlasti – navodi naš sagovornik dodajući da je očigledno da će republika preko preuzetih poljoprivrednih stanica sprovoditi drugačiju strategiju razvoja od dosadašnje.
– Ne znamo u ovom trenutku šta će biti strategija, ali sam čin preuzimanja podrazumeva da oni ne žele da nastave strategiju koju je pokrajina vodila – rekao je Knežević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...