Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOd septembra: seksualno obrazovanje u deset srednjih škola u Vojvodini

NOVI SAD – Dok na republičkom nivou zdravstveni radnici zagovaraju uvođenje zdravstvenog obrazovanja u redovnu nastavu, a predstavnici Ministarstva prosvete izgovor za neuvođenje tog predmeta pronalaze u dodatnom povećanju broja časova, učenici deset srednjih vojvođanskih škola od septembra će, u okviru nastave, imati i ogledni predmet iz seksualnog obrazovanja. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu najavljuje da će dogodine tražiti uvođenje tog predmeta u obrazovni sistem.

Udžbenik već gotov


Ogledni predmet Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju od septembra će slušati učenici Karlovačke gimnazije, zrenjaninske gimnazije i gimnazija „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, „Branko Radičević“ u Staroj Pazovi i „Uroš Predić“ u Pančevu, zatim đaci u ekonomsko-trgovinskim školama u Bečeju, Kikindi i Alibunaru, Srednjoj stručnoj školi „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu i Školskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu. Čobanuova kaže da se na projektu radi od prošlog septembra, a uključeni su ginekolozi, urolozi, psiholozi, dečji lekari i Institut za javno zdravlje Vojvodine.
– Nismo izabrali medicinske škole jer oni o reproduktivnom zdravlju uče u školi, nego druge škole iz različitih gradova i opština i one u koje idu đaci iz manjih mesta – navodi Čobanuova i dodaje da je udžbenik već pripremljen, završavaju se ilustracije, a u martu počinje obuka svih predavača, među kojima će biti profesori, lekari, studenti Medicinskog fakulteta i vršnjački edukatori.

Urološki problemi, infekcije, higijena tela


Prema njenim rečima, seksualni odnos i zaštita od neželjene trudnoće samo je jedan segment reproduktivnog zdravlja i seksualnog obrazovanja. Na časovima novog oglednog predmeta deca će učiti kako da prihvataju promene koje im se dešavaju i da znaju kako da se ponašaju u odnosu na to. Biće reči i o urološkim problemima dečaka, infekcijama, HPV, higijeni tela i unapređenju zdravlja.
– Mi nemamo kulturu samoedukacije i svako ko poseti savetovalište bude stigmatizovan da je u problemu. S druge strane, postoji generacijski vakuum jer stariji tinejdžeri pripadaju pedijatriji, ali ne žele da odu u dom zdravlja i sede u čekaonici pored deteta od osam godina da bi se posavetovali sa svojim pedijatrom o ovim temama, a u studentsku polikliniku ne mogu jer uzrasno ne pripadaju tamo. Zato smo odlučili da uđemo u škole i približimo se deci – napominje Čobanuova.

Sledeće godine inicijativa pred poslanicima

Ona navodi da je uvođenje izbornog predmeta veoma komplikovano jer podrazumeva mnogo birokratije.
– Da ne bismo naišli na kontraefekat, rešili smo da počnemo s oglednim predmetom u ovih deset škola u pet gradova i pet opština. Za godinu dana imaćemo jednu ozbiljnu studiju, na osnovu koje ćemo podneti i zvaničnu inicijativu prvo Vladi i Skupštini AP Vojvodine, a zatim i Skupštini Srbije za uvođenje ovog predmeta u obrazovni sistem. Pokazaćemo koji su pozitivni efekti i na kraju ćemo imati i predlog izmene i dopune zakona o obrazovanju da se taj predmet i zvanično uvede u škole – objašnjava Marinika Čobanu.

Iskustva iz komšiluka i Evrope


U Hrvatskoj se oko uvođenja seksualnog obrazovanja danima sukobljavaju država i crkva. Država planira da zdravstveno i seksualno obrazovanje bude redovan predmet, dok se crkva tome žestoko protivi, uz argumente da se time krše verske slobode dece. U britanskim, ali i švedskim i holandskim školama, deca već godinama imaju seksualno obrazovanje. Zbog toga, tvrde u Holandiji, u poslednje dve decenije nije zabeležen nijedan abortus tinejdžera.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...