Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNeka država nađe novac i pomogne trudnice

NOVI SAD – Nema govora o ravnopravnosti žena u Srbiji. Žene su u Srbiji i dalje diskriminisane na razne načine, a najčešće zbog trudnoće. Ne sme postojati opravdanje za to da trudnice ne dobijaju punu platu za vreme trudničkog bolovanja. Takođe, država mora naći načina da se obračuna s poslodavcima koji žene prilikom zapošljavanja uslovljavaju obećanjem da neće rađati, ili otpuste ženu koja je ostala u drugom stanju – poručeno je u saopštenju Foruma žena LSV dan pred Međunarodni dan žena.

Drakonski kazniti poslodavce
koji diskriminišu trudnice


Podsetimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine bila je prva stranka koja se pobunila kad je nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević umanjio plate ženama na trudničkom bolovanju na 65 odsto, a Forum žena LSV je pokrenuo širu akciju koja je u brojnim gradovima i opštinama širom AP Vojvodine tu nepravdu već ili ispravila, ili bar malo umanjila. – Forum žena LSV nastaviće s inicijativom da se svim trudnicama u Srbiji omogući puna plata, ali je i proširiti zahtevima da poslodavci koji diskriminišu trudnice budu drakonski kažnjeni, za primer. Takođe, insistiraćemo i da se nezaposlenim porodiljama finansijski pomogne bar u minimalnom iznosu – najavljeno je u saopštenju Foruma žena LSV uz napomenu:
– Ne pristajemo na to da je država u stanju da nađe milione evra za pomoć posrnulim fudbalskim klubovima, a nema novca za pomoć trudnicama, porodiljama i njihovim porodicama!

Punu platu trudnicama
ukinuo potpredsednik G17 plus


Skupština Srbije je decembra 2005. usvojila izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju
koje predviđaju da trudnice na održavanju trudnoće dobijaju 65 odsto plate.
Tomica Milosavljević (tadašnji potpredsednik G17 plus), kao ministar zdravlja, objasnio je da su pojedine trudnice „zloupotrebljavale“ raniji zakon i da su, iako za to nisu imale medicinskih razloga, „od prvog dana odlazile na održavanje trudnoće, što je veoma opteretilo zdravstveni budžet“. Ubrzo zatim, početkom 2006. Skupština AP Vojvodine, kao ovlašćeni predlagač, uputila je Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog o isplaćivanju pune plate trudnicama.
Ministar Tomica Milosavljević nazvao je to februara 2006. politikantstvom i poručio da vojvođanski poslanici „mogu da plaćaju puno bolovanje trudnicama ali od svojih plata“.
Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš 5. februara 2006. zatražio od Narodne skupštine Republike Srbije da razmatra Predlog o isplaćivanju pune plate trudnicama.
Kostreš je tada rekao i da je izjava ministra Milosavljevića da vojvođanski poslanici „mogu da plaćaju puno bolovanje trudnicama ali od svojih plata“ najgrublje vređa i trudnice i poslanike i građane pokrajine, koji su se na izborima izabrali svoje legitimne predstavnike. – Da Vojvodina ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i da raspolaže svojom imovinom i izvornim prihodima, ne bi nas brinulo to što republički ministar zdravlja smatra da je predlog da se ženama koje održavaju trudnoću poveća naknada za bolovanje – „politizacija teme na ružan način“. Mi smatramo da je iskrena briga za zdravlje trudnica u zemlji koju kosi bela kuga naša osnovna obaveza, a da su ružne neke druge činjenice – poručio je tada Kostreš.

Prvih uspeh
bio u Novom Sadu


U oktobru prošle godine navršilo se godinu dana otkako je grad Novi Sad, prihvatajući inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine, počeo da isplaćuje povećane naknade za trudničko bolovanje, odnosno nedostajuću sumu do 100 odsto iznosa plate. Akcija u Novom Sadu krenula je još krajem 2010. godine kad je u saradnji s Forumom žena Gradski odbor LSV Novi Sad prikupio više hiljada potpisa za tu inicijativu uz želju da se glavni grad Vojvodine pridruži Beogradu i Jagodini, koji su u to vreme jedini imali takvu praksu. Iako koalicioni partneri u Novom Sadu na početku nisu želeli da prihvate tu inicijativu, upornost ligaša isplatila se u junu 2011. kad je takva odluka izglasana, a zatim i regulisana rebalansima i ostalim budžetskim procedurama, nakon čega je Novi Sad postao treći grad u Srbiji u kom se takva nadoknada isplaćuje.

Uspesi u Beloj Crkvi, Kikindi,
Somboru, Zrenjaninu i Šidu


Nakon Novog Sada, inicijativa LSV ili inicijative gotovo iste ili vrlo slične njenoj počele su da se usvajaju širom Vojvodine, a novac za isplatu tih naknada uvršten je u velik broj godišnjih lokalnih budžeta. Prvi uspeh usledio je u Beloj Crkvi, još 2011. godine, a on je još veći ako se u obzir uzme činjenica da je LSV tamo tada bila u opoziciji. U Kikindi, Somboru, Zrenjaninu i Šidu, na osnovu inicijative LSV, usvojeni su različiti paketi pomoći trudnicama, pa su tako u Šidu povećane naknade za prvo, drugo i treće dete, a u Kikindi su nezaposlene porodilje dobile 10.000 dinara za prva tri meseca, dok za svako rođeno dete porodilja dobija jednokratno 30.000 dinara. U Zrenjaninu je jednokratna pomoć porodiljama sa 30.000 povećana na 35.000 dinara, u Somboru se od pretprošle godine nezaposlenim trudnicama i porodiljama isplaćuje određena naknada, dok je u Subotici uvedena jednokratna pomoć.

Nezadovoljna si zbog

diskriminacije?

Hoćeš li nešto da menjaš?

Pridruži nam se!


Forum žena LSV ocenio je 8. marta da su promene vidljive, ali da diskriminacije ima i dalje. Ukazano je na to da su žene i dalje žrtve zlostavljanja i porodičnog nasilja, da se s diskriminacijom suočavaju prilikom zapošljavanja i isplate zarađenog, te da, uopšte uzev, ima još mnogo posla da bi bile zaista ravnopravne. – Ako i ti tako misliš i hoćeš da menjaš sadašnje stanje pridruži nam se – poručeno je u pozivu Foruma žena LSV.

„Potrebno je da ispuniš Registracioni list Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine i pošalješ nam ga imejlom na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ili na adresu: Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine, Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad. Žene koje nisu članice Lige socijaldemokrata Vojvodine, a žele da nam se pridruže mogu da se učlane ako ispune pristupnicu na sajtu LSV www.lsv.org.rs. Dobro došla, čekamo te“, navedeno je u saopštenju FŽ LSV.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...