Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPoljoprivreda se razbolela od aflatoksina

BEOGRAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Karolj Čizik upitao je ministra poljoprivrede Gorana Kneževića kakve su preventivne mere preduzete da se spreči povećanje koncentracije aflatoksina u mleku i ko je kriv za situaciju u kojoj su se građani i poljoprivrednici našli.

Sve plaćaju siromašni paori

– Jasno je da se od mleka neće niko razboleti, ali se razbolela naša poljoprivreda. Smanjena je potrošnja mleka, smanjen je izvoz, dovodi se u pitanje kvalitet izvezenog kukuruza. Gubici se mere milionima evra. Ne znam po koji put kaznu plaćaju siromašni paori Vojvodine. Ko je kriv zbog toga? Opozicija, javni mediji i štampa koji jedva čekaju senzacije da od bube naprave slona? Ili je kriva vlada koja upravlja ovom zemljom, vlada koja ima sve institucije u rukama, vlada koja treba da rukovodi ovom situacijom? – upitao je poslanik LSV na posebnoj sednici Skupštine Srbije koja je bila posvećena bezbednosti hrane u Srbiji.

Suša je doprinela

Čizik je u obraćanju ministru Kneževiću i poslanicima rekao da je prošlogodišnji rod poljoprivrednih proizvoda bio veoma nekvalitetan i da su suša i visoke temperature doprinele da poljoprivredne kulture podbace i u kvalitetu i u kvantitetu. Kako je rekao, razne biljne bolesti su uzimale maha i napadale poljoprivredne kulture, te ceo prošlogodišnji rod ima malo povećan sadržaj mikotoksina, s čime je ministar morao biti upoznat.
– Stručnjacima je bilo jasno da kada stoka konzumira takvu stočnu hranu, toksini će prelaziti u meso, mleko, jaja i preko toga u ljudski organizam. Kao ministar poljoprivrede, kakve ste preventivne mere preduzimali da do takvih štetnih posledica ne dođe? Tu nikako ne mislim na elegantno dizanje dozvoljene gornje granice aflatoksina u mleku sa 0,05 na 0,5 mikrograma po kilogramu – upitao je Čizik.
On je naveo primer Hrvatske, gde je paorima podeljen materijal sa savetima šta treba raditi u takvoj situaciji, a organizovane su i edukacije za poljoprivrednike.

Vojvodina bi morala da ima nadležnosti

iz oblasti agrarne politike


„U više navrata ukazivali smo na to da bi Vojvodina morala imati nadležnosti iz oblasti agrarne politike koju bi morala na neki način da kreira. Takođe, inspekcije službe morale bi biti makar deo nadležnosti pokrajinske administracije. S obzirom na to da je ministar iz Vojvodine, da li postoje razmišljanja na tu temu? Inspektori nisu dobro opremljeni ni kadrovski, ni tehnički, ne mogu ni vozila da registruju, sede u opštinama i čekaju da ih neko pozove iz Beograda“, ukazao je poslanik LSV Đorđe Stojšić na istoj sednici.

Koliko je bilo zloupotreba

sa subvencijama u poljoprivredi?


Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je od ministra poljoprivrede Gorana Kneževića odgovor na pitanje kako će posavetovati poljoprivrednike, supružnike, koji imaju registrovana dva gazdinstva da urade obnovu registracije. Kako je navela u poslaničkom pitanju, zakonom je predviđeno da se registracija, odnosno obnova registracije uradi od 25. februara do 31. marta. – Po novim pravilima, supružnici ne mogu imati dva odvojena poljoprivredna gazdinstva, pa najavljuju masovne razvode brakova da bi uspeli da prebrode kredite i zemlju koju su uzeli u arendu. Ova mera je doneta ad hoc. Zašto nije ostavljen period od godinu-dve da se ljudi priviknu na nove uslove? Pitam ministra šta on savetuje poljoprivrednicima da rade u ovakvoj situaciji – istakla je Papugina. Ona je zatražila od Kneževića i informaciju koliko je prijava dobilo Ministarstvo poljoprivrede zbog zloupotreba s dobijanjem subvencija. Naime, kako je rekla, veliki poljoprivrednici i zadruge, koje obrađuju po 300 hektara zemljišta, registruju zakupljenu zemlju ili deo svoje zemlje na radnike i primoravaju ih da uzimaju subvencije, koje kasnije daju tim zadrugama. – Otkako Vojvodina nema nadležnost u poljoprivrednoj inspekciji, ne može da registruje ovakve zloupotrebe, pa tražim od Ministarstva poljoprivrede, koje je nadležno nad ovom inspekcijom, da kaže koliko je dobilo prijava za zloupotrebe u vezi sa subvencijama – istakla je Olena Papuga.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...