Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comElektrovojvodina krenula sa slanjem računa i na jezicima nacionalnih zajednica

NOVI SAD – Javno preduzeće Elektrovojvodina ubuduće će račune za struju štampati i na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini. Ovo je prvo javno preduzeće koje će na ovaj način pomoći nacionalnim zajednicama u pokrajini da bez smetnje koriste svoj maternji jezik. U Vojvodini je službenoj upotrebi šest jezika - srpski, mađarski, slovački, rusinski, rumunski i hrvatski jezik, a koliko su maternji jezici važni i dragoceni za sve građanke i građane pokrajine nedavno je, povodom Dana maternjeg jezika, koji se obeležava 21. februara, istakla i Liga socijaldemokrata Vojvodine. LSV je organizovala konferencije za novinare u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Kikindi, Somboru, Pančevu, Rumi i Bačkoj Topoli, dok su ulične akcije održane širom Vojvodine, na kojima je upravo istaknuto da nema razloga da se sve mogućnosti predviđene našim zakonima ne koriste u punom kapacitetu.
A to trenutno nije slučaj.

I dokumenti na maternjem jeziku


Posebno je naglašeno da svi pripadnici i pripadnice nacionalnih zajednica koji govore ovim jezicima imaju pravo da se obrate gradskim, pokrajinskim ili podružnicama republičkih institucija, te komunalnim i javnim preduzećima na svom maternjem jeziku. Takođe, svi ti organi su dužni da prime njihove podneske na maternjem jeziku, kao punovažne, te da ih, ako treba o svom trošku ih prevedu. Osim toga, imaju pravo i da usmeni i pismeni odgovor dobiju na svom jeziku. Imaju pravo i da svoje i ime svoje dece upišu u matičnu evidenciju u izvornom obliku, po tom pravopisu i da tako dobiju i isprave: izvod iz matične knjige, lična dokumenta, ali i račune za komunalne usluge, struju, gas...

Korisitite svoja prava

Predsednik GrO LSV Subotica Veljko Vojnić pozvao je građane i građanke da slobodno koriste ovo svoje pravo, a odbornik LSV u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov rekao je da mi Vojvođani znamo da, čuvajući svoj i jezike drugih nacionalnih zajednica, čuvamo svoj i identitet drugih. Predsednica omladine LSV Dragana Dukić i predsednik GrO LSV Kikinda Miloš Šibul istakli su da je želja Lige da podstakne sve pripadinke nacionalnih zajednica da i sami neguju svoj maternji jezik i koriste mogućnosti u oblastima kulture, školovanja i informisanja na tim jezicima.
Potpredsednik Gradskog odbora LSV Novi Sad Branislav Antić podsetio je na konferenciji za novinare i da su juna 2009. dvojica pripadnika mađarske nacionalne zajednice u Novom Sadu napadnuti samo zato što su u javnom prevozu razgovarali na mađarskom jeziku.
- To je možda bio i najbolji signal da smo nepravedno zapostavili promociju ove vojvođanske posebnosti – naveo je Antić.
Potpredsednik GrO LSV Zrenjanin Tibor Vaš istakao je da činjenica da u Zrenjaninu u poslednjih 15-20 godina nije bilo nikakvih ozbiljnih međunacionalnih sukoba, a kao jedan od osnovnih razloga za to naveo je negovanje i očuvanje maternjeg jezika i tolerancije.

Ponos i dika Vojvodine

Danas se najviše različitih jezika u Evropi govori u Evropskom parlamentu – 23, a odmah za njim ide Skupština AP Vojvodine u kojoj se ravnopravno govori na šest jezika. Upravo se Liga izborila da se u pokrajini, čita, piše i razgovara na ovih šest jezika. Poslednji je u službenu upotrebu ušao hrvatski o čemu je odluku donela Skupština AP Vojvodine 2002. godine, kada je njen predsednik bio Nenad Čanak. 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...