Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZvonimir Štrbac

Zvonimir Štrbac rođen je u Somboru 9. juna1957. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i Gimnaziju „Veljko Petrović“, nakon čega upisuje Pravni fakultet u Novom Sadu, gde je stekao zvanje diplomiranog pravnika.
Posle fakulteta zaposlio se u fabrici termičkih uređaja „Gorenje“ u Somboru, gde je kao pripravnik radio godinu dana. Kad je fabrika otišla u stečaj, prešao je u radnu zajednicu „Inex ITIP“ u Somboru. Nakon odsluženja vojnog roka zapošljava se u Grafičko-izdavačkom preduzeću „Vojvodina“ u Bezdanu na radno mesto rukovodioca opštih i pravnih poslova. Devedesetih godina zamire aktivnost i u tom preduzeću, pa 1994. godine prelazi u preduzetnike i narednih devet godina vodi agenciju za promet nekretnina.
Godine 2003. postavljen je za načelnika Odeljenja za opštu upravu u gradskoj upravi u Somboru, gde radi i danas.
Politikom je, kaže, počeo da se bavi više slučajno, na nagovor bliskih prijatelja, jer je bio najglasniji kritičar tadašnjeg stanja u društvu, a najveće ogorčenje je izražavao upravo nad stanjem u kom je bila Vojvodina. Bio je i akter svih dešavanja u Somboru koja su prethodila padu Slobodana Miloševića.
Kako kaže, videvši anomalije u vlasti DOS-a, shvatio je da vojvođansko pitanje neće biti rešeno samo po sebi, da borba tek predstoji i da više ne može biti po strani. Kao Vojvođaninu, nije mu bilo teško da odabere stranu, pa je Liga socijaldemokrata Vojvodine kao stranka koja jedina dosledno vodi borbu za povraćaj i očuvanje vojvođanskog identiteta bila logičan izbor. Iako je u svojoj sredini oduvek poznat kao autonomaš, član Lige zvanično je postao 2001. godine.
Bio je član svih organa stranke na lokalnom nivou, a na čelu somborskog odbora LSV bio je od 2007. do 2008. godine. Od 2005. do 2008. godine je bio koordinator Regionalnog odbora Zapadna Bačka. Trenutno je predsednik Saveta za državnu upravu, lokalnu samoupravu i decentralizaciju i član Glavnog odbora stranke.
Posebno je ponosan na aktivnosti koje je, kao predsednik Gradskog odbora LSV u Somboru, vodio po pitanju bojkota referenduma o novom Ustavu Republike Srbije 2006. godine, a zbog čega je, kao funkcioner Gradske uprave, imao velikih neprijatnosti, pre svega od tadašnjih i sadašnjih koalicionih partnera. Zvonimir Štrbac kaže i da živi za dan kad će Vojvodini biti vraćena puna autonomija kakvu je imala nakon Ustava iz 1974. godine.
Oženjen je i otac dve ćerke, koje trenutno studiraju. U slobodno vreme se rekreativno bavi tenisom, voli putovanja i druženja.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...