Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSiromašno 18 vojvođanskih opština

NOVI SAD – Od 45 vojvođanskih opština 32 imaju bruto društveni proizvod ispod republičkog proseka, a među njima je 18 siromašno! Od tog broja 15 opština je nedovoljno razvijeno, dok su opštine Žitište, Plandište i Čoka izrazito nedovoljno razvijene i njihov BDP je 60% ispod republičkog proseka. Sve ovo se može pročitati u uredbi kojom je Vlada Republike Srbije ponovo potvrdila da je Vojvodina – nedovoljno razvijeni region. Vlada je tu uredbu usvojila 8. novembra 2012. godine, a objavljena je u Službenom glasniku Republike Srbije br. 107/12.

U 2012. repriza 2011.

Podsetimo, septembra 2011. godine AP Vojvodina, Uredbom Vlade Republike Srbije o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, svrstana je u nedovoljno razvijene regione, zajedno s regionima Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije, kao i Kosova i Metohije. Među razvijenim regionima je nabrojan samo – Grad Beograd. Narednom Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2012. godinu ponovo je samo beogradski region svrstan u razvijene jer ostvaruje vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad republičkog proseka. Regioni Vojvodine, Šumadije i Zapadne Srbije i Južne i Istočne Srbije i 2012. godine su svrstani u nedovoljno razvijene jer je njihova vrednost BDP ispod proseka, a status nedovoljno razvijenog regiona ima i region Kosova i Metohije.

Pet opština napredovalo, a jedna nazadovala

U poređenju sa 2011. godinom, napredak u razvijenosti ostvarilo je pet lokalnih samouprava. Bačka Palanka, Vrbas i Stara Pazova sad pripadaju prvoj grupi opština jer imaju stepen razvijenosti iznad republičkog proseka. A Bač i Novi Kneževac su iz nedovoljno razvijenih lokalnih samouprava prešli u drugu grupu – opštine čiji je BDP u rasponu od 80 do 100%.
S druge strane, opština Sečanj učinila je korak unazad. Ona je iz druge grupe prešla u treću grupu, u kojoj su nedovoljno razvijene lokalne samouprave čiji je BDP u rasponu od 60 do 80 odsto republičkog proseka.

U Sečnju i do 20 puta manje zaposlenih

Član Saveta Mesne zajednice „Jarkovac“ u opštini Sečanj Živko Boškov kaže za Slobodnu Vojvodinu da nije iznenađen tim podacima jer je situacija možda i gora. Kako nam je rekao, pre petnaestak godina ju svakom naseljenom mestu u opštini Sečanj postojala je neka grana agroindustrije, a postojala je i industrijska proizvodnja. Sad je to svedeno na minimum, broj zaposlenih u proizvodnji je i do 20 puta manji, a naselja su prepolovljena jer se sve više stanovnika odlučuje da bolji život potraži u većim gradovima.
– Nekad je radilo 90 odsto stanovništva opštine Sečanj, od kojih je polovina bila zaposlena u agroindustriji, a ostatak u privrednim i društvenim granama. U svim preduzećima koja su funkcionisala bilo je od sto do 150 zaposlenih. Sad ona imaju maksimalno deset radnika u svakom naseljenom mestu. Samo u Jarkovcu je u agroidustriji i poljoprivrednoj industriji bilo zaposleno 205 osoba, a sad svega pet – ističe Boškov.

Spas u proizvodnji voća i povrća

Boškov ističe da mesne zajednice pokušavaju na sve načine da zadrže omladinu u rodnim mestima, ali da im to sve teže polazi za rukom. Kako kaže, u jedanaest naselja Opštine Sečanj živi 13.282 stanovnika. U proseku, oko 1.600 stanovnika po naselju. I u svakom tom naselju, u proseku po 120 socijalnih slučajeva! Mladi, kaže, žive s roditeljima jer ih oni i izdržavaju.
– Plodno zemljište imamo, kao i vredne ljude. Uz dobar tim, planove i dobro isplaniran budžet mogli bismo zaposliti bar deset posto stanovnika u svakom naselju sečanjske opštine. Potrebno je samo preusmeriti ljude da ne uzgajaju samo žito i kukuruz, dati im podsticaje da se okrenu voću i povrću, obezbediti jednu hladnjaču i malo prerađivačkih kapaciteta i uz prodaju sveže i konzervirane hrane mogli bismo hraniti čitav Srednjobanatski okrug – kaže Boškov, koji je i predsednik Mesnog odbora LSV u Jarkovcu.

Učinak centralizma u Srbiji

„Ovo je još jedan dokaz kuda vodi centralizam u Srbiji“, ocenjuje u izjavi za Slobodnu Vojvodinu Dragan Andrić, poslanik LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
On podseća da je vest o Vojvodini kao nedovoljno razvijenom regionu prošle godine bila ublažavana ocenama da je „Vojvodina u stvari ekonomski najperspektivniji i najrazvijeniji region posle Beogradskog“, a kao dokaz tome je isticano da prednjači u izvozu u odnosu na sve druge krajeve u Srbiji. „Činjenica i tada, kao i sad, bila je i ostala da je Vojvodina, koja je standardom i razvojem bila rame uz rame sa Slovenijom i Hrvatskom u bivšoj SFRJ, postala nedovoljno razvijeni region“, konstatuje Andrić.UŽAS: Više nezaposlenih

nego zaposlenih


List „Dnevnik“ je početkom maja objavio analizu stanja u vojvođanskim opštinama, pa prenosimo deo tih zaključaka:

Titel

U opštini Titel 80-ih godina bilo je 3.000 zaposlenih u privredi, a danas je taj broj pao na jedva 300 radnika.

Bela Crkva, Šid...

Opština Bela Crkva polovinom prošlog veka imala je oko 4.500 zaposlenih, koji su radili u agroindustrijskom kompleksu, metalnoj, građevinskoj i tekstilnoj industriji. Statistika pokazuje da trenutno sa svim budžetskim korisnicima u Beloj Crkvi ima oko 1.000 zaposlenih, da je broj nezaposlenih oko 3.600, a korisnika socijalne pomoći oko 2.000.
Slična situacija je i u opštini Šid, gde ima 4.000 nezaposlenih.

Čoka neslavni šampion


Prema ekonomskim pokazateljima, zaposlenosti i demografskim kretanjima, jedna od tri najnerazvijenije opštine u Vojvodini je Čoka.
– Cela privreda čokanske opštine koja se nekad bazirala na poljoprivredi i preradi poljoprivrednih proizvoda propala je i uništena 90-ih godina prošlog veka u periodu tranzicije i privatizacije. Privreda i egzistencija većine domaćinstava bila je povezana sa zapošljavanjem u Poljoprivrednom kombinatu „Čoka”, Industriji mesa „Čoka”, Duvanskoj industriji „Čoka”, Fabrici za preradu lekovitog bilja „Menta” u Padeju – podsetio je za „Dnevnik“ predsednik čokanske opštine Ferenc Balaž.

Mali Iđoš, Srbobran...

Od blizu 12.000 stanovnika Malog Iđoša veći broj čine nezaposleni (2.078) nego zaposleni (1.711), dok je broj onih koji primaju platu iz budžeta 346. Bolja situacija nije ni u opštini Srbobran. Tamo je nekada PIK „Elan“ zapošljavao oko 5.000 radnika. Danas ovaj poljoprivredni gigant ne radi tako da je od nešto preko 16.000 stanovnika srbobranske opštine zaposleno tek oko 2.500 ljudi. Nakon propasti „Elana“ i sve težeg materijalnog položaja stanovnika Srbobrana, Turije i Nadalja, u martu ove godine u toj opštini otvorena je narodna kuhinja.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...