Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRTV u podstanarima i finansijskim problemima

NOVI SAD – Četrnaest godina nakon bombardovanja zgrada RTS u Beogradu je rekonstruisana, a izgrađen je i Avalski toranj. RTV Vojvodine, međutim, i dalje nema svoju zgradu, nego je „podstanar“ u zgradi NIS-a. Pored toga, iako je RTV jedan od retkih medija koji je danas bolji nego pre dve godine kad je on došao na njegovo čelo, generalni direktor RUV Radio-televizije Vojvodine Siniša Isakov podneo je ostavku na tu funkciju jer je došao do tačke kad više ne može da sprovodi plan poslovanja za koji je dobio podršku Upravnog odbora. Pre svega, zbog finansijskih problema u kojima se RTV nalazi.

Problematičan sistem naplate

Isakov je, gostujući dan nakon ostavke u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televizije Vojvodine, upozorio na to da je sistem naplate pretplate, iz koje se javni servis finansira, neefikasan i netransparentan za praćenje, zbog čega nije moguće sa sigurnošću reći da li i koliko je RTV-u sredstava uskraćeno, čak ni koliko je građana na teritoriji Vojvodine platilo pretplatu. Sistem je, naime, takav da novac ide u Beograd, na račun EPS-a, koji onda novac od pretplate prebacuje Radio-televiziji Srbije. RTS zatim 70 odsto od novca naplaćenog u Vojvodini vraća RTV-u, dok 30 odsto zadržava. S druge strane, ovih dana se sve glasnije čuje da će zbog sve slabije naplate pretplate rad RTS-a i RTV-a ubuduće biti plaćen iz budžeta. Isakov tvrdi da ni to nije dobro rešenje, te da je krajnje vreme da se dođe do efikasnog sistema koji će obezbediti nezavisnost javnih servisa, pre svega od političkih, ali i ekonomskih i svih drugih uticaja. S druge strane, dodaje Isakov, izuzetno je važna i stabilnost u finansiranju, a pretplata je najbolji način za finansiranje javnih servisa. On je podsetio da je Radio-televizija Vojvodine u poslednje dve godine pokazala da može da radi bolje i da je verovatno jedan od retkih medija u Srbiji koji je bolji sad nego pre dve godine.

Godinama se ništa ne menja

Direktor RTV-a je mesec dana pre podnošenja ostavke na konferenciji o medijskim zakonima u Vladi AP Vojvodine ocenio da se u medijskoj sferi u Srbiji suštinski ništa nije promenilo od 2007. godine. – Rezultat toga je da su mediji u Srbiji devastirani i da su u sve težem finansijskom položaju. Ukoliko se ovako nastavi, Srbija će imati još slabije i nesposobnije medije – rekao je Isakov, uz sumnju da nekome u državi očigledno odgovara da se mediji nađu u što težem položaju. Na istoj konferenciji vojvođanski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je da je najavljeni prelazak na budžetsko finansiranje javnih servisa na neodređeno vreme u suprotnosti sa Zakonom o javnom informisanju jer tako država zadržava uticaj na javne servise.

Država da izgradi zgradu

A šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon pozdravila je to što prednacrti medijskih zakona predviđaju da država i pokrajina preuzmu obavezu da obezbede novu zgradu za Radio-televiziju Vojvodine. – Prema onome što sam videla, prednacrt predviđa da Vlada Srbije i Vlada Vojvodine imaju obavezu da obezbede novu zgradu. Nadam se da ćete je dobiti jer vama je to potrebno – kazala je Nikolićeva za RTV Vojvodine.

Ne privatizovati lokalne medije

Vojvođanski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić izjavio je nedavno na sastanku s delegacijom Misije OEBS-a da još nije vreme za privatizaciju elektronskih medija lokalnih samouprava, podsetivši da mediji lokalnih vojvođanskih samouprava izveštavaju na nekoliko jezika. Grujić je upozorio da u slučaju privatizacije lokalnih medija postoji opasnost da se informisanje na više jezika izgubi, a zatim naveo i da „susedna Mađarska, pa i Hrvatska, imaju 39 medija koji su i dalje u nadležnosti lokalne samouprave“.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...