Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZoran Petakov

Rođen je 1976. u Novom Sadu, gde je i odrastao i školovao se. Ponosan je na svoje partizanske i levičarske pretke. Kako ističe, od malih nogu zaražen je bolešću koja se zove FK „Vojvodina“ kao što su mu i deda, otac i brat pre njega bili. Odrastao je na stadionu „Vojvodine“, ulicama Novog Sada i pank koncertima. U SFRJ je naučio da poštuje različitosti i radničku klasu i da voli sve narode i ljude bez obzira na nacionalnu, rasnu ili versku pripadnost i zavičajno poreklo.
Petakov je po opredeljenju levičar, militantni antifašista i ateista. Poštujući maksimu svojih predaka „uvek protiv nacionalizma“, postaje aktivista Lige socijaldemokrata Vojvodine 1994, a član 1995. godine. Sledeće, 1996. godine izabran je na lokalnim izborima u Novom  Sadu za odbornika u Skupštini grada Novog Sada, a sa 20 godina bio je najmlađi izabrani odbornik u tadašnjoj državi. Jedno vreme je bio potpredsednik Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO), a bavio se i međunarodnom saradnjom, posebno obnavljanjem kontakata sa eks-YU državama i socijalističkim i socijaldemokratskim podmlacima političkih partija iz Nemačke i Švedske.
U periodu intenzivnih protesta protiv režima Slobodana Miloševića hapšen je više od 20 puta, a nekoliko puta i fizički ga he maltretirala policija. Učestvovao je u svim demonstracijama protiv Miloševićevog režima i u nekoliko uličnih sukoba s njegovim pristalicama. Na izborima septembra 2000. odbio je da se drugi put kandiduje za odbornika u Skupštini grada poštujući princip pružanja šanse novim ljudima. Tokom 2001. godine deset meseci je radio u Sekretarijatu za omladinu i sport tadašnjeg Izvršnog veća Vojvodine. Posle novog talasa osnivanja desničarskih i neonacističkih organizacija po Srbiji, smatrajući da nije vreme za kabinetsku politiku dok klerofašisti i rasisti divljaju po gradovima Vojvodine , vraća se na ulicu.
U periodu čitave jedne decenije, od 2002. do 2012. nije obnavljao nijednu partijsku funkciju niti bio kandidat na izborima.
„Smatrao sam svojom dužnošću da se fašistima suprotstavim i politički i, ako je potrebno, fizički“, ističe Petakov. Zbog navodne uvrede Vladike Irineja osuđen je u „demokratskoj“ Srbiji za delikt mišljenja na tri meseca zatvora. Posle kampanje u javnosti, kazna mu je preinačena u kućni pritvor.
Na kongresu LSV održanom u decembru 2012. izabran je za člana Glavnog odbora LSV. U aprilu 2013. Glavni odbor LSV izabrao ga je za svog sekretara. Nezaposlen je i ne traži da ga partija zaposli jer je, kako kaže, u partiju ušao samo zbog ideje. Dosledan svojim principima kao i uvek, nije oženjen i nema dece.

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...