Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKBC Novi Sad? Dve godine čekanja za odluku o tri godine priprema!

NOVI SAD – Pre dve godine na insistiranje LSV odlučeno je da Novi Sad dobije kliničko-bolnički centar, što bi rasteretilo Klinički centar Vojvodine i umanjilo čekanja. Dve godine je prošlo, ali se nije daleko odmaklo, zbog čega je negodovala poslanička grupa LSV. Iako je poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu podržala usvajanje Odluke o donošenju programa implementacije Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine (RPP APV) za period 2013 –2017. godine, zamenica predsednika poslaničke grupe LSV Maja Sedlarević iznela je tokom rasprave mnogo primedaba na taj dokument. Kao jedan od najvećih problema istakla je to što pripremne radnje za izgradnju kliničko-bolničkog centra Novi Sad, koji se u RPP APV i našao zahvaljujući inicijativi Lige, predugo traju, čak do 2016. godine.

Ubrzati radnje

Ona je upozorila da je predviđeno da se do isteka tog roka definišu indikatori za analizu aktuelne situacije analizom zdravstvenog stanja stanovništva u AP Vojvodini, uspostavi zdravstveni informacioni sistem, mapira mreža zdravstvenih ustanova i bolničko zdravstvene zaštite, sakupe i analiziraju podaci o kadrovima i podaci o opremi.
– Ukoliko nam ovoliko vremena treba samo za pripremne radnje, da izvršimo samo procenu resursa i kapaciteta, ne mogu a da ne zapitam koliko će nam onda trebati za izradu projekta, odabir lokacije, prikupljanje dozvola za izgradnju i samu realizaciju ovako bitnog projekta – upozorila je Sedlarevićeva. Istakla je i da bi trebalo razmisliti o tome da se navedene radnje ubrzaju i da u dogledno vreme započne planiranje i izgradnja preko potrebnog kliničko-bolničkog centra Novi Sad.

Ko to neće geološki zavod Vojvodine?


Sedlarevićeva je zamerila i to što je geološki zavod AP Vojvodine izostao iz programa implementacije, iako je deo Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine.
– Ovo je za nas sporno, pošto bismo nakon njegovog formiranja konačno u ovoj oblasti mogli da detaljno i kvalitetno pratimo situaciju na teritoriji cele Vojvodine i da imamo svoje geološke karte. Nažalost, plašim se da bi to što se geološki zavod Vojvodine našao u RPP APV, ali nema ga u programu implementacije, možda moglo značiti da neko iz pokrajinske administracije nedovoljno želi da koristimo mogućnosti koje nam postojeći zakoni Republike Srbije i nadležnosti AP Vojvodine omogućavaju – rekla je ona. Podsetila je da se slično dogodilo i sa inicijativom LSV za reosnivanje pokrajinskog zavoda za statistiku, koji se nije ni našao u Regionalnom prostornom planu, a od čijeg osnivanja Liga takođe neće odustati. 
Liga popravila dokument
Maja Sedlarević je tokom rasprave ocenila da je Regionalni prostorni plan AP Vojvodine osnova daljeg razvoja pokrajine jer se na osnovu njega donose svi ostali strateški dokumenti iz različitih oblasti, a da je plan njegove implementacije još značajniji. Podsetila je da je Liga pre dve godine aktivno učestvovala u javnoj raspravi povodom donošenja Regionalnog prostornog plana APV, a da su stranački stručni saveti iz oblasti urbanizma, graditeljstva, privrede, energetike, kulture, zdravstva, saobraćaja i telekomunikacija pripremili ukupno 81 primedbu na Nacrt regionalnog prostornog plana Vojvodine. Od toga su u potpunosti usvojene 43 primedbe, a delimično još njih četiri, a kao posebno važne Sedlarevićeva je istakla one o neophodnosti formiranja nekoliko stručnih zavoda u Vojvodini, koje su se našle u konačnom tekstu regionalnog plana.

Marton: Smanjiti razlike i

ravnomerno razvijati Vojvodinu


Poslanik LSV u Skupštini AP Vojvodine Aleksandar Marton tokom rasprave o programu implementacije regionalnog prostornog plana ukazao je na to da su godine krize i sveopšte ekonomsko tavorenje kao izazov postavili potrebu borbe za održivi razvoj svih krajeva Vojvodine. Marton je upozorio da ekonomski pokazatelji svedoče o neravnomernom razvoju Vojvodine, gde je evidentno zaostajanje sela za opštinama, naročito za većim centrima, a posebno za Novim Sadom. „Kao poslanik koji predstavlja više od 30.000 birača izborne jedinice Zrenjanin II, želim jasno da podvučem potrebu bržeg ali i ravnomernog razvoja svih krajeva AP Vojvodine. Cilj Regionalnog prostornog plana, kao osnove budućeg razvoja naše pokrajine, jeste da kvalitet života u Lukinom Selu, Belom Blatu, Mihajlovu ili Jankovom Mostu bude isti kao i kvalitet života u Maloj Americi u centru Zrenjanina, ali isto tako i da Mala Amerika ne zaostaje za Dunavskim kejom u Novom Sadu“, ukazao je Marton.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...