Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDržava uzima od vojvođanskih lokalnih samouprava da bi rusima poklonila 400 miliona evra

NOVI SAD – Slobodna Vojvodina je u više navrata ranijih godina ukazivala na posledice energetskog sporazuma s Rusijom, na osnovu kog je Naftna industrija Srbije, to jest nekadašnji vojvođanski Naftagas, praktično poklonjen drugoj državi uz status nedodirljivog za domaće zakone. Koliko im dobro ide, ilustruje podatak da je NIS Gaspromnjeft, po sopstvenom priznanju, prošle godine ostvario čistu dobit od oko 450 miliona evra, što znači da je za jednu godinu otplatio uloženo.
Računica

U vreme potpisivanja Energetskog sporazuma 2008. godine, rudna renta je bila tri odsto i Srbija se obavezala da tako ostane dok ruski partner ne vrati novac uložen u Srbiju. Međutim, od 1. januara 2012. godine za sve druge investitore u ovoj oblasti važi renta od sedam odsto i ona se obračunava na ukupne prihode, dok je za NIS i dalje ugovorenih tri odsto. Koliko god dobro išlo ruskoj kompaniji u Srbiji, kako su prošle nedelje objavile „Naše novine“, Vlada Srbije donela je zaključak da se rudna renta od tri odsto za NIS odnosno Gaspromnjeft ne menja do 2023. godine!
Ako je tako, to bi onda značilo da će se narednih deset godina zakidati lokalnim samoupravama u kojima se vade nafta i gas. Treba li podsećati da je većina tih lokalnih samouprava u Vojvodini? Ilustracije radi, Slobodna Vojvodina je objavljivala da je NIS samo u 2011. godini iz nalazišta oko Kikinde izvadio nafte u vrednosti od čak 200 miliona evra, od čega je, zbog niskog iznosa rudne rente, kikindski budžet prihodovao samo četiri miliona evra.

Ministar kao lobista?

Redakcija Slobodne Vojvodine pokušala je da dođe do zaključka Vlade Srbije o kom su pisale „Naše novine“, ali bez uspeha. Zato ćemo ovom prilikom preneti deo pisanja „Naših novina“. A izvor tog lista tvrdi da je zaključkom Vlade Srbije koji je usvojen 23. maja legalizovan privilegovan položaj NIS-a na srpskom tržištu u narednih deset godina, iako je postojao zakonski osnov da se to promeni. – Predlog je izneo ministar Milan Bačević, koji je objasnio da klauzula o nepromenljivosti rente proizilazi iz međudržavnog kupoprodajnog ugovora Srbije i Rusije. On je tvrdio da, ukoliko bismo povećali rentu, ruska strana bi mogla da naplati penale, što ne bi bilo dobro za Srbiju – naveo je taj izvor blizak vladi, a objavile „Naše novine“ dodajući da je obrazloženje ministra više ličilo na ubeđivanje ruskog lobiste nego ministra srpske vlade. – Neke kompanije koje u Srbiji rade geološka istraživanja smatraju da je ovo diskriminatorska odluka. S druge strane, i proračuni pokazuju da će se godišnje zbog razlike u ceni srpski budžet oštetiti za čak 40 miliona evra, što nije mala suma. Posebna je priča što je Gaspromnjeft već isplatio svoje investicije i što je nejasan cilj ove mere, tim pre što oni u matičnoj zemlji radnu rentu plaćaju čak 15 odsto – upozorio je izvor „Naših novina“.
– NIS je sada u većinskom stranom vlasništvu i ne može više imati privilegije kao da je domaći. Procene su da će na razlici u visini rudne rente Srbija godišnje izgubiti najmanje 35 miliona evra. Posebna je priča cena za koju je prodata – rekao je za taj list profesor Mladen Kovačević, čime i završavamo s citatima iz teksta objavljenog u tom listu.

Geološki zavod Vojvodine za zaštitu interesa pokrajine

Na zajedničkom sastanku stručnih saveta LSV za zaštitu životne sredine i za energetiku i mineralne sirovine ukazano je na to da bi osnivanje geološkog zavoda Vojvodine  (što je i definisano Regionalnim prostornim planom APV od pre dve godine) omogućilo stratešku kontrolu nad upravljanjem mineralnim sirovinama na teritoriji APV. S druge strane, ukazano je i na to da u Rusiji rudna renta iznosi 15 odsto, a NIS Gaspromnjeft u Srbiji plaća pet puta manje, te je upozoreno na neodrživu eksploataciju domaćih rezervi nafte (tzv. raubovanje ležišta), grubo gaženje principa održive eksploatacije i nedomaćinsko gazdovanje prirodnim resursima u vlasništvu Vojvodine i Srbije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...