Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPuna plata i za žabaljske trudnice!

ŽABALJ – Skupština opštine Žabalj 11. juna jednoglasno je donela Odluku o pomoći zaposlenim trudnicama koje žive na teritoriji te opštine za vreme privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili u vezi s komplikacijama u trudnoći. Odluka je usvojena na inicijativu odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine, koju je u ime OO LSV Žabalj 29. marta ove godine podneo šef odborničke grupe LSV i predsednik Skupštine opštine Žabalj Dragan Zlokolica. Inicijativa LSV predviđa da se trudnicama koje su na trudničkom bolovanju iz opštinskog budžeta isplati razlika od 35 odsto do punog ličnog dohotka.
Velika podrška građana
Uoči sednice skupštine, predsednik Opštinskog odbora LSV Žabalj i član opštinskog veća zadužen za finansije Jovan Panić ocenio je da je ovo važna mera za poboljšanje položaja trudnica i povećanje nataliteta u opštini, a priložena je i peticija sa 750 potpisa koju je sproveo Forum žena OO LSV Žabalj. Inicijativu LSV je zatim podržao je 31 odbornik. Usvojena je jednoglasno.
Nastavak akcije iz 2010. godine
Odluka žabaljske skupštine samo je nastavak uspešne akcije „Puna plata za trudnice“, koju je LSV započela još krajem 2010. godine, da bi novosadski parlament odluku o tome da iz gradskog budžeta nadomesti nedostajućih 35 odsto plate trudnicama usvojio u junu 2011. godine. Takođe u junu 2011. godine usledilo je uspeh u Beloj Crkvi. Ipak, zbog nedostatka sredstava u budžetu, svakom novorođenom detetu je dodeljena jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara. Ali Opštinski odbor LSV i Bela Crkva nisu odustajali i početkom 2013. podnet je ponovo zahtev za punu platu za trudnice. Usvojen je odmah u januaru! Na inicijativu odbornika LSV u Somboru Dragana Nenadova i predsednice Skupštine opštine Kikinda Đurđine Jerinkić (takođe LSV), od 1. januara 2012. godine isplaćuju se naknade za nezaposlene porodilje u iznosu od 10.000 dinara do navršene prve godine života deteta.
Uspeh u mnogim lokalnim samoupravama
U Zrenjaninu je u jesen 2011. godine odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina podnela inicijativu da se svim trudnicama omogući puna plata. Skupština je donela odluku da se poveća jednokratna naknada za sve porodilje sa 30.000 na 35.000 dinara. U Šidu su, na osnovu inicijative LSV, usvojeni različiti paketi pomoći trudnicama, između ostalog, povećane su naknade za prvo, drugo i treće dete. U Subotici je GrO LSV organizovao konferenciju s koje je upućen zahtev da se svim trudnicama omogući sto odsto plate, a gradska skupština je nedugo zatim odlučila da se od 2012. uvede jednokratna pomoć za prva četiri rođena deteta. Nažalost, od 2013. pomoć se isplaćuje samo za prvorođeno dete.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...