Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comĐaci hoće da uče o reproduktivnom zdravlju!

NOVI SAD – Vest koju su preneli brojni mediji u zemlji i šire u proteklih nekoliko nedelja bila je da se od jeseni u deset vojvođanskih srednjih škola kao predmet uvodi seksualno vaspitanje. U stvari, 1.200 đaka će kao ogledni predmet imati Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, a reč je o projektu koji je pre osam meseci pokrenuo pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu. Naime, istraživanje u deset srednjih škola u Vojvodini pokazalo je da je svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Vojvodini seksualno aktivan, među njima je triput više mladića nego devojaka, a u seks stupaju četiri puta više učenici s lošijim školskim uspehom.

Informacije dostupne za sve

Projekat pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu podržali su i pokrajinski sekretarijati za zdravstvo i obrazovanje, a obuhvata vannastavne edukacije u pet gimnazija i pet vojvođanskih stručnih škola tokom kojih će đaci drugih razreda imati priliku da kroz radioničarski pristup uče o reproduktivnom zdravlju mladih. Đaci koji su učestvovali u ovom istraživanju od septembra će imati priliku da slušaju zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju, kao ogledni predmet.
Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu istakla je na konferenciji za novinare da je, nakon analize projekata koji pristižu na konkurse tokom godine, primećeno da više od 40% tih zahteva ima za temu reproduktivno zdravlje, ali da su fokusirani uglavnom na Novi Sad i okolinu. Ona je istakla da je pokrajinski sekretarijat morao da uradi ovako nešto kako bi deca u Irigu, Vršcu i u Mramorku imala dostupne informacije o ovoj temi. Zato je pre osam meseci, u saradnji s pokrajinskim sekretarijatima za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, oformljena radna grupa koju čine eminentni ginekolozi, psiholozi, epidemiolozi i urolozi. Završen je i priručnik, kao i edukacija 20 edukatora koji će od septembra, kroz radioničarski rad, učiti 1.200 učenika u Vojvodini.

Đaci žele da uče o reproduktivnom zdravlju

– U udžbeniku smo naročito obratili pažnju na dečake. Kad pomenete reproduktivno zdravlje, svi pomisle na devojčice, na neželjenu trudnoću i na kontracepciju, a urološki problemi dečaka kao da ne postoje. Takođe, prvi deo udžbenika je veoma bitan jer se odnosi na ljudska prava i slobode, rodna, polna i seksualna prava. Taj deo je posvećen osvešćivanju i podizanju nivoa svesti dece – kako da se odnose ne samo sami prema sebi nego i jedni prema drugima i prema drugačijima – ukazala je Marinika Čobanu gostujući na Radio-televiziji Vojvodine.
Prema njenim rečima, važan deo budućeg udžbenika zdravstvenog vaspitanja jesu i polno prenosive bolesti, o kojima su anketirani đaci malo znali. Učenici su znali da ta oboljenja postoje i da su opasna, ali nisu znali kako se prenose, tretiraju...
Ona je istakla da je interesovanje za uvođenje ovog predmeta sve veće, te da im se javljaju direktori škola jer đaci traže da uče o reproduktivnom zdravlju sledeće godine.

Prevencija uvek jeftinija

Čobanuova je napomenula i da će, ako efekti budu onakvi kakve očekuju, prvo predložiti Vladi i Skupštini AP Vojvodine izmenu resornog obrazovnog zakona, da bi onda pokrajinska skupština to predložila Skupštini Srbije, ne bi li se ovaj predmet i na nivou cele zemlje uveo kao izborni. Pokrajinska sekretarka je istakla i da su česta pitanja koliko košta uvođenje novog predmeta u obrazovni sistem, naglašavajući da je za državu najjeftinije ulaganje u prevenciju, smanjenje rizika i posledica.

 


Dve učenice se maloletne

porodile


Direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi Tomislav Bartolić kaže za Slobodnu Vojvodinu da je on sam prijavio svoju školu da bude uključena u ovaj projekat, što su rado prihvatili i učenici škole. On ističe da je nepoznavanje ove oblasti među đacima alarmantno, te bi ovaj predmet sigurno trebalo da zaživi ako ne kao redovan onda bar kao izborni predmet.
– Trenutno su u mojoj školi dve učenice koje su se porodile kao maloletne. Iako pozdravljam rađanje dece, smatram da to treba da bude na osmišljen i planski način. Trudnoća u toku školovanja uglavnom izaziva neki tragičan kraj – brak je neodrživ, dalji napredak u karijeri i školovanju je smanjen na minimum. Zato dolazi do socijalnih slučajeva i nezbrinute dece – upozorio je Bartolić.


Šta (ne)znaju učenici


– Od 991 učenika prvog razreda srednje škole, koji je anketiran u okviru istraživanja na samom početku projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, svaki osmi učenik je naveo da je imao seks i kad to nije želeo, i to više mladića nego devojaka. Kao razloge za stupanje u neželjeni seksualni odnos učenici su naveli želju da ugode partneru (59%), uticaj alkohola (18%), pritisak partnera (10%).
– Od kontraceptivnih sredstava ubedljivo najčešće se koristi kondom, a 10% devojaka ne koristi nikakvu zaštitu.
– Na testu, koji je sadržao 27 pitanja o seksualnom zdravlju i nosio 27 bodova, niko nije znao odgovor na sva pitanja, a u proseku su učenici znali odgovor na svega devet pitanja.


Škole u kojima će đaci učiti o reproduktivnom zdravlju

1.    Gimnazija „Isidora Sekulić“, Novi Sad
2.    Karlovačka gimnazija, Sremski Karlovci
3.    Gimnazija „Uroš Predić“, Pančevo
4.    Gimnazija „Branko Radičević“, Stara Pazova
5.    Zrenjaninska gimnazija, Zrenjanin
6.    Ekonomsko-trgovinska škola „Dositej Obradović“, Alibunar
7.    Srednja stručna škola „Borislav Mihajlović Mihiz“, Irig
8.    Ekonomsko trgovinska škola, Bečej
9.    Školski centar „Nikola Tesla“, Vršac
10.    Ekonomsko-trgovinska škola, Kikinda

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...