Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comO abortusu odlučuju žene, a ne Sinod!

NOVI SAD – Zamenica predsednika poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine i predsednica Stručnog saveta za pitanja ravnopravnosti polova Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević, Omladina i Forum žena LSV osudili su stav Srpske pravoslavne crkve da bi država trebalo da zabrani abortus. Oni ističu da je ovim činom crkva izašla iz okvira koji joj Ustav nalaže, te da se ponovo dokazalo da Ustav krši ljudsko pravo na izbor.

Prekid trudnoće regulisan zakonom


Sabor SPC saopštio je 4. juna da je podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus, osim kad se obavlja iz medicinskih razloga. Tom prilikom je navedeno da je zbog čedomorstva stanovništvo Srbije svake godine manje za jedan grad srednje veličine. Ovakav stav je izazvao osudu u javnosti, a ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kazala je za agenciju Beta da svako ima pravo na mišljenje, pa i SPC, ali da je prekid trudnoće regulisan zakonom i pravilima struke.

USS da odbrani Ustavom zagarantovanu slobodu građana

– Srbija ne gubi svake godine jedan grad zbog abortusa, nego zbog loše ekonomske situacije – zaključeno je na sastanku predstavnica Omladine LSV i Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. Inicijativa SPC je ocenjena skandaloznom jer je reč o nameri da se ženama ukine osnovno ljudsko pravo na raspolaganje svojim telom i planiranje porodice.
– Pozivamo Ustavni sud da odbrani Ustavom zagarantovanu slobodu građana od napada klerikalnih konzervativaca – navedeno je u zaključku sastanka predstavnica LSVO i FŽ LSV. Ukazano je i na to da je SPC po Ustavu, koji je podržao i pokojni patrijarh, sekularna država, a to znači da je crkva odvojena od države i da se ne može baviti pitanjima izvan okvira koji joj taj Ustav nalaže.

Žena ne sme izgubiti pravo na izbor!


Maja Sedlarević ističe da je pre šest i po godina, kad je donet Ustav Republike Srbije, upozoravala da bi ovako nešto moglo da se desi. Ona ističe da se najviši državni pravni akt uopšte ne obraća ženama, iako one čine 52% stanovništva ove države. Žene se, kako kaže, pominju eksplicitno samo na nekoliko mesta u Ustavu.
– Ipak, kao što sam i tada upozoravala, najsramnije, najopasnije i najgrublje kršenje ljudskog prava na izbor jeste u članu 63 Ustava RS kojim „svako ima pravo da odlučuje o rađanju deteta“. Ko je to svako? Pitala sam tada, pitam i sada. Ovo znači da bi u moje ime, možda, o mom abortusu mogao da odluči neko drugi, država ili crkva. Isto tako, ovo znači da neko drugi može da zabrani da ja svoje potomstvo ili porodicu planiram. Onog momenta kad se u odlučivanje o ovome umeša „svako“, žena gubi svoje osnovno pravo na izbor i sopstveno pravo na planiranje porodice, koje joj pripada – napomenula je Sedlarevićeva u svom blogu na sajtu LSV i dodala da je Porodičnim zakonom ženi zagarantovano da ona odlučuje o rađanju dece.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...