Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comEvropa traži da se Vojvodini vrate imovina i izvorni prihodi!

NOVI SAD – U godišnjem izveštaju Evropske komisije za 2010. godinu o napretku Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji, po prvi put je ukazano na činjenicu da još nisu usvojeni zakoni o imovini i izvornim prihodima AP Vojvodine, kaže za „Slobodnu Vojvodinu“ potpredsednica Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević.Sada je to politički kriterijum

– To je posebno značajno zbog toga što se do sada u njihovim izveštajima ovo nije navodilo kao politički kriterijum. A sada je to nabrojano među političkim kriterijumima, dok se dalje u tekstu navodi da je neophodno što pre doneti ova dva zakona da bi tretman Vojvodine u Republici Srbiji bio bolji – navela je Sedlarevićeva. Ona za naš list ocenjuje kako je to jasan znak da je neophodno što pre doneti ta dva zakona.
– Sada se još jednom pokazalo koliko su inicijative LSV bile ispravne. Iskreno se nadamo da će i ovo biti jedan od preduslova ubrzanja procesa donošenja ova dva zakona – ocenila je Sedlarevićeva.

Pokrajina dostavila 260 odgovora

Inače, izveštaj Evropske komisije predstavljen je Odboru za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine na kojem je bilo reči i o odgovorima pokrajinske administracije na pitanja iz upitnika Evropske komisije, povodom pripreme mišljenja o zahtevu Srbije za članstvo u EU.  Odgovoreno je na 260 pitanja, a Sedlarevićeva, koja je predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju, rekla da je zadovoljna što je pokrajinska administracija uprkos kratkom roku, uspela dobro da se organizuje i pripremi svoje odgovore, čime je pokazala ozbiljnost i posvećenost u obavljanju poslova iz oblasti evropskih integracija.
– Dogovorili smo se da po usvajanju odgovora na sednici Vlade Vojvodine oni budu poslati svim članovima odbora, dok bi nas na sledećoj sednici odbora resorni pokrajinski sekretar obavestio šta je od onoga što je pokrajinska administracija uradila uvršćeno u konačne odgovore na upitnik – navela je Sedlarevićeva. Inače, pokrajinska administracija je odgovarala i na pitanja iz oblasti koja nisu u njenoj nadležnosti, pošto smatra da njihovo iskustvo u međuregionalnoj saradnji treba da bude uvršćeno u konačne odgovore na upitnik, jer može biti korisno u budućem procesu pregovaranja o članstvu u uniji. Odgovori, koje je pokrajinska administracija prosledila kancelariji u Beogradu, odnose se na pitanja o prekograničnoj i međuregionalnoj saradnji, kao i o položaju i pravu nacionalnih zajednica, što se smatra specifičnostima Vojvodine.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...