Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPotrebna čvrsta pravila za ponašanje vojvođanske vlade u pregovorima o Zakonu za finansiranje nadležnosti

NOVI SAD – U julu se navršilo i godinu dana od formiranja Vlade Vojvodine, a krajem juna i godinu dana pokrajinske skupštine. Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev istakao je za naš list da je Odbor za ustavno-pravni položaj Vojvodine morao da na dnevni red stavi i pitanje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine i na taj način postavi platformu i čvrsta pravila za ponašanje Vlade AP Vojvodine koja će o tome pregovarati.

Postaviti okvire

– Naša iskustva govore da, kad vlada sama napravi nešto što se zove ustavna platforma, onda ona sama od toga može i da odustane. Ovako, ukoliko skupština postavi pravila, okvire za pregovaranje, onda takve opasnosti nema – kaže Jakovljev dodajući pritom i kako nada da će se o tom zakonu uskoro razgovarati u Skupštini APV.
Zašto se odustalo od RBV?
Iako kaže da je prethodnih godinu dana rađeno dosta u korist građanki i građana Vojvodine, Robert Kolar, poslanik i potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV, ima slične zamerke kao Jakovljev kad je reč o zakonu o finansiranju nadležnosti.
– Nije nam jasno zašto se preko noći odustalo od RBV. Takođe, nije nam jasno zašto se daleko više ne insistira na zakonu o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine – ukazao je Kolar komentarišući za emisiju „Politbiro“ RTV Vojvodine godinu dana pokrajinske administracije.

Ključna rečenica

Kolar je ocenio i da je najznačajniji potez pokrajinske vlade tokom prve godine mandata donošenje Deklaracije o zaštiti prava AP Vojvodine, u stvari, formulacija u njoj da je autonomija Vojvodine njeno prirodno istorijsko pravo jer je ta odluka doneta voljom naroda, odnosno potvrđena na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine 1945. godine kada je jedinstveno doneta odluka da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi Srbiji. I Dušan Jakovljev se slaže s tim da je usvajanje deklaracije najvažnija stvar koju je parlament uradio u protekloj godini jer je tom prilikom pokrenuto njegovo učvršćivanje i vraćanje ovlašćenja i nadležnosti u odnosu na Vladu APV, koja je dosad radila mnoge stvari koje su zapravo u ingerenciji skupštine. – Deklaracija je doneta na Odboru za ustavno-pravna pitanja, koji je prvi put zasedao u punom sastavu. Taj dokument je u početku bio potpuno nesrećan, a sa sednice odbora izašla je priča koja ima glavu i rep – rekao je Jakovljev. Takođe, Dušan Jakovljev ističe da je pokrajinski parlament tokom prve godine mandata uspeo da očuva pristojan ton u raspravama i da je održano mnogo više sednica nego ranije. Dodao je da se uredno održavaju sednice dva kolegijuma – jednog koji obuhvata predsednika i potpredsednike skupštine, i drugog kojem prisustvuju predsednici poslaničkih grupa. Jakovljev ističe da je međunarodna saradnja intenzivirana i to na smislen način, jer se saradnja s drugim parlamentima odvija na nivou odbora.


Dugačka radna lista

dvoje sekretara


Govoreći o prvoj godini svojih mandata, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu za Slobodnu Vojvodinu kažu da su, pored svih problema, zadovoljni onim što su postigli.

Brojni rezultati u oblasti kulture i informisanja


Sekretarijat za kulturu i informisanje angažovao se oko medijske strategije i izrade zakona o informisanju, a Grujić dodaje kako se nada da će konstruktivnim pristupom moći da utiče na promenu predloženog akta. – Problem Radio-televizije Vojvodine sada je opšte prisutan, a ovakvo funkcionisanje RTV-a ne može se prihvatiti. Mi u tom smislu vršimo jedan značajan pritisak na raznim mestima ne bi li se poboljšao ne samo standard samih radnika nego i uslovi za rad, pre svega mislim na zgradu, tehniku i ostalo – istakao je Grujić. Dodaje da je godina bila prilično teška, ali da je urađeno dosta posla, podsećajući da je situacija u Srpskom narodnom pozorištu sada relaksiranija kad je reč o programu, ali da ostaju problemi vezani za plate i za završetak radova. Dobra stvar je urađena podizanjem nivoa i kvaliteta pozorišne scene po Vojvodini i kroz finansiranje programa u pozorištima na jezicima nacionalnih zajednica. Takođe, mnogo je urađeno u pogledu kulturnog nasleđa, a bilo je i mnogo važnih izložbi poput „Od Merne ikone do Strašnog suda“ na kojoj je u Gradskom muzeju u Somboru predstavljeno 70 ikona neprocenjive vrednosti. Takođe, dodaje Grujić, dosta se ulagalo i u izdavaštvo, a ostvarena je jako dobra saradnja s Maticom srpskom.

Favoriti sport i seksualno obrazovanje

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu kao najvažnija dostignuća tog sekretarijata ističe projekat uvođenja Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju, popularno nazvanog seksualno obrazovanje, kao vannastavnog predmeta u deset opština i gradova Vojvodine, koji će od septembra pohađati 1.200 đaka u 40 odeljenja, kao i projekat razvoja školskog sporta. Kad je u pitanju seksualno obrazovanje, Čobanuova se nada da će analiza primene tog programa u predstojećoj godini dokazati neophodnost uvođenja tog sadržaja u redovno obrazovanje, nakon čega bi se mogla inicirati i izmena zakona o obrazovanju. Kad je u pitanju školski sport, pokrajinska sekretarka je ponosna što je njen sekretarijat usvojio Strategiju razvoja školskog sporta na teritoriji AP Vojvodine, što je prvi takav dokument u Srbiji.
– Nije pitanje toga da mi stvaramo vrhunske sportiste, zato što vrhunski sportisti čine samo jedan posto populacije, već da se usmerimo na ostalih 99 procenata. I da stvaramo radno sposobno i psihički stabilno stanovništvo, sa sasvim normalnom, razvijenom i stabilnom krupnom motorikom i svim drugim pratećim pozitivnim efektima koje jedan zdrav život i rekreacija pružaju – navodi ona. Takođe, dodaje Čobanuova, sekretarijat je objavio mnogo konkursa, a uloženo je i više desetina miliona dinara u sanaciju, adaptaciju, opremanje i izgradnju otvorenih i zatvorenih sportskih terena, školskih sala za fizičko i sportskih hala.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...