Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOVAKO SE ŽIVI U NEKADA RAZVIJENOJ I BOGATOJ VOJVODINI: 90.000 građana zavisi od pomoći države, u narodnim kuhinjama penzioneri i radnici!

NOVI SAD – Socijalna slika Vojvodine drastično se promenila u poslednjih dvadeset godina. Od nekada najrazvijenije regije, koja je po visini primanja i BDP-a bila odmah iza Slovenije, Vojvodina je postala nedovoljno razvijen region, a mnogi Vojvođani su skliznuli ispod linije siromaštva. Oko 90.000 Vojvođana uspeva da preživi zahvaljujući državnoj, socijalnoj pomoći, a narodne kuhinje su jedini spas za čak 11.000 najugroženijih građana pokrajine.

Paketi hrane, higijene, brašna...


– Širom Vojvodine rade 24 javne kuhinje, koje u isto toliko opština obezbeđuju po jedan kuvani obrok dnevno za 8.800 korisnika. Od tog broja 1.500 su deca. Mesečno podelimo i 2.000 lanč paketa s namirnicama koje se koriste u kuhinji – kaže za Slobodnu Vojvodinu sekretarka Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer, dodajući da je na ovaj način bar nekim količinama hrane zbrinuto oko 11.000 najugroženijih Vojvođana. U 21 vojvođanskoj opštini, među kojima su najsiromašnije lokalne samouprave, tih kuhinja i nema!
Za stanovnike tih opština, koje po Uredbi o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave spadaju u treću i četvrtu kategoriju jer im je stepen razvijenosti ispod 60%, odnosno 50% republičkog proseka, pre nekoliko godina uveden je program pomoći.
– Kroz taj program jednokratno pomažemo 7.300 porodica koje dobiju pakete hrane, higijene i brašna – ističe Somerova i dodaje da su potrebe daleko veće od mogućnosti.

Socijalni slučajevi, penzioneri, nezaposleni...

Korisnici narodnih kuhinja, po rečima sagovornice, uglavnom su socijalni slučajevi, penzioneri narušenog zdravlja s minimalnim penzijama, ali da je sve veći broj radno sposobnog stanovništva koje je ostalo bez posla.
– Ko će biti korisnik javnih kuhinja opredeljuju centri za socijalni rad, u saradnji s organizacijama Crvenog krsta i mesnim zajednicama koje imaju realnu sliku stanja na terenu. Ono što je primetno u poslednje dve godine jeste da su nam sve mlađi korisnici kuhinja jer imamo mnogo onih koji su izronili iz sive zone siromaštva. To su ljudi koji su ostali bez posla, imaju decu i višečlane porodice, pa su sve češće preporuke centara za socijalni rad da i oni budu uključeni u narodne kuhinje – napominje Sinjka Somer.

Nije prijatno biti s one strane šaltera

Direktor Centra za socijalni rad opštine Irig i bivši direktor novosadskog Centra za socijalni rad Gojko Vujinović kaže za Slobodnu Vojvodinu da bi korisnika narodnih kuhinja i socijalne pomoći bilo i više da nije osećaja stida.
– Nije prijatno biti s one strane šaltera i pružiti ruku da ti neko nešto dâ, a zadržati minimum dostojanstva i ponosa koje čovek sa sobom nosi – ocenjuje Vujinović.
– Lokalne samouprave su novim fiskalnim zakonom uskraćene za poprilična sredstva. Irig će dobiti oko 50 miliona dinara godišnje manje, a Novi Sad 850 miliona. To bi umnogome moglo doprineti tome da se više sredstava plasira za pozicije socijalne zaštite – naglašava on.

Za šestočlanu porodicu
20.000 dinara socijalne pomoći mesečno


Vujinović ističe da socijalnu pomoć mogu da dobiju osobe koje su nezaposlene i ona iznosi oko 7.000 dinara za nosioca tog prava. Međutim, taj iznos se umanjuje za svaku narednu osobu, pa je tako socijalna pomoć za drugu odraslu osobu u domaćinstvu polovina, a za dete do 18 godina – trećina. To znači da šestočlano domaćinstvo mesečno dobija oko 20.000 dinara socijalne pomoći. U kategoriji socijalno ugroženih jesu i penzioneri sa socijalnim primanjima, kojih je u Novom Sadu sve više, a trenutno više od 4.500 Novosađana prima penziju u iznosu od oko 12.000 dinara.
– Broj sugrađana koji dobijaju socijalnu pomoć drastično se povećava, ali je strašan pritisak onih koji traže jednokratnu pomoć i pomoć u naturi jer nemaju pravo na redovnu mesečnu pomoć. Ko može s tolikim primanjima da preživi? Pitanje je šta oni jedu, kako školuju decu – dodaje Gojko Vujinović.

Najviše korisnika novčane pomoći u Bačkoj


Prema podacima Ministarstva rada Republike Srbije, drastičan porast novih korisnika novčane pomoći beleži se i u Banatu i u Sremu, ali je „rekorder“ ipak Bačka, piše „Dnevnik“. Oko 15.000 Vojvođana prima dodatak za negu i pomoć, a blizu 18.000 nezaposlenih s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje dobija novčanu nadoknadu za nezaposlene od države, a oko 7.000 njih je na početku ove godine to pravo izgubilo, a posao nije našlo.
S druge strane, u Alibunaru skoro polovina dece koja žive u ovoj opštini ostvaruje pravo na dečji dodatak. Naime, trenutno se u Alibunaru isplaćuje 1.887 dečjih dodataka, što čini 49,2 odsto od ukupnog broja dece koja žive u opštini.

Najmanje zaposlenih u Vojvodini


Stopa nezaposlenosti u Srbiji, prema aprilskoj Anketi o radnoj snazi, iznosila je 24,1 odsto, što je 1,7 odsto vise nego u oktobru prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Stopa nezaposlenosti u beogradskom regionu iznosila je 19 odsto, a u Vojvodini 24,8 odsto. U regionu Šumadije i zapadne Srbije stopa nezaposlenosti iznosila je 25,9 odsto, dok je u regionu južne i istočne Srbije iznosila 26,3 procenata. Gledano po polu, stopa nezaposlenosti za muško stanovništvo bila je 22,3 odsto, a za žensko 26,5 procenata.
S druge strane, kako je objavio RZS, najveća stopa zaposlenosti bila je u beogradskom regionu 37,9 odsto, zatim u regionu Šumadije i zapadne Srbije, gde je iznosila 36,7 procenata. U regionu južne i istočne Srbije, kao i u regionu Vojvodine stopa zaposlenosti iznosila je 35,4 odsto.

Zanimljivi jedino incidenti u Vojvodini


Teme decentralizacije i regionalizacije jedva da su prisutne u medijima, a o položaju Vojvodine izveštava se gotovo isključivo kad se desi neki incident, pokazao je monitoring Nezavisnog društva novinara Vojvodine pod nazivom „Vojvodina kao incident“. Medijska ekspertkinja Žužana Serenčeš kazala je da mediji decentralizaciju i regionalizaciju ne doživljavaju kao važna politička i društvena pitanja. S druge strane, dodala je ona, tokom aprila mediji su dosta pisali o Vojvodini, što nije rezultat medijskog interesovanja za položaj pokrajine unutar Srbije, već je pre svega posledica nekoliko „incidentnih“ aktuelnih događaja, poput afere oko Razvojne banke Vojvodine, Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine i uličnog protesta opozicije protiv pokrajinske vlade.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...