Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođani građani drugog reda jer plaćaju račune za struju na vreme?!

NOVI SAD – Zbog činjenice da su najurednije platiše struje, građani Vojvodine postaju građani drugog reda. Dok se ovde struja seče neplatišama, a uključuje kad se uplate računi sa sve kamatama, to očito nije princip u drugim delovima Srbije. Potrošačima u južnoj i istočnoj Srbiji koji ne plaćaju struju ili kasne s otplatom računa omogućava se otpisivanje zateznih kamata. Drugim rečima, tako je moguće račune platiti mesecima kasnije bez zatezne kamate.

Zbrka i otezanje


Podsetimo, dok je, recimo, na području ED „Novi Sad“ naplata 97 odsto, Centar za zaštitu potrošača „Forum“ u Nišu od Elektroprivrede Srbije (EPS) zatražio je otpis celokupne kamate na dugove za utrošenu električnu energiju i pozvao skupštine gradova i opština južne i istočne Srbije da zajedno zatraže otpis kamata od EPS-a. Gradska skupština Niša je zatim podržala predlog Elektrodistribucije „Jugoistok“ za otpis celokupne kamate na dugove za utrošenu električnu energiju, fizičkim i pravnim licima s teritorije južne i istočne Srbije. Niška skupština je onda odluku uputila Upravnom odboru (UO) EPS-a preporučivši mu da donese odluku o otpisu celokupnog iznosa zatezne kamate zaključno sa 2012. godinom, pod uslovom da potrošači plate glavni dug u najviše 60 rata.

Poštedeti i Vojvođane

Na sastanku Stručnog saveta LSV za energetiku i mineralne sirovine konstatovano je da ta logika vodi ka uništavanju Elektroprivrede Srbije. A ako se vlast na to odlučila, građanima Vojvodine koji su redovne platiše trebalo bi omogućiti popust od 25 odsto retroaktivno za prethodnih deset godina. Tako bi bili u pretplati sa strujom za naredne dve-tri godine!
Vršilac dužnosti direktora EPS-a Aleksandar Obradović zatražio je početkom godine kreditno zaduženje EPS-a u iznosu od preko 300 miliona evra. Praktično u isto vreme direktor ED „Niš“ pokreće inicijativu za otpis svih kamata na potraživanja za isporučenu električnu energiju?!

Koja poruka se šalje platišama?

Tačnije, krajem juna, generalni direktor ED „Niš“ Igor Novaković, govoreći o ovom problemu za TV „Pink“, izjavio je da EPS ne treba i neće izgubiti na ovome jer u više od 30 milijardi dinara duga s područja „Jugoistoka“ 15 milijardi otpada na kamate.
– Ako smo ih već proglasili neustavnim, logično je da preduzmemo neke korake – naveo je on.
Međutim, predsednik tog Saveta za energetiku i mineralne sirovine LSV Aca Udicki za Slobodnu Vojvodinu ističe da je Ustavni sud osporio metodu obračuna kamate (konformnu), ali ne i sam obračun kamate.
– Kako je moguće otpisati kamate, a da EPS ne pretrpi gubitak? Koja poruka se šalje redovnim platišama koji omogućavaju kakvo-takvo funkcionisanje elektroenergetskog sistema? EPS je električnu energiju u prethodnom periodu isporučivao u kontinuitetu i sad se očekuje da se ta potraživanja pretvore u novi beskamatni kredit koji će se otplaćivati u narednih pet godina. Sve to vodi ka dodatnom finansijskom iscrpljivanju i urušavanju EPS-a – upozorava Udicki.
Komentarišući navode da veliki broj dužnika u Nišu nema nikakva primanja ili im kasne zarade, Udicki ukazuje na to da uloga državnih institucija nije da uništavajući EPS čuvaju socijalni mir, nego da obezbede privredni ambijent u kom će se smanjiti stopa nezaposlenosti i u kom će poslodavci isplaćivati zarade.

Struja poskupljuje u avgustu?


Kako su početkom jula objavile „Večernje novosti“, domaćinstva u Srbiji bi „usijanu“ cenu električne energije, koja bi trebalo da bude podignuta od deset do 12 odsto, mogla da dobiju tek na avgustovskim računima. Navodno, poskupljenje je odloženo jer se kasni sa svim potrebnim procedurama između državnih preduzeća. Pomenimo još i da je, uprkos tome što je još u aprilu počela da se primenjuje Uredba o energetski zaštićenom kupcu, kojom su ugroženi građani dobili deo besplatnih kilovata, nov tarifni sistem – i dalje na čekanju.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...