Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comTomaševac privukao hiljade rokera

TOMAŠEVAC – Tomaševački letnji omladinski festival je u svega dva izdanja uspeo da se izbori za ozbiljno mesto na vojvođanskoj muzičkoj sceni, stoga naša ekipa nije smela da propusti njegovo treće izdanje.

Gužve na putevima

Gužva je bila primetna već na odvajanju s puta Beograd–Zrenjanin, kojim je, prema našem iskustvu, prolazilo neuobičajeno mnogo vozila. A na putu između Orlovata i Tomaševca zaobišli smo više grupa i grupica mladih koji se mirno, nogu pred nogu kreću put centra Tomaševca. Gužva se nastavlja i u samom mestu, a glavna tomaševačka ulica pretvorena je u parking. Besplatan! Najvidljivije su „domaće“ registarske oznake ZR, ali zapazili smo mnoštvo novosadskih, beogradskih, pančevačkih, somborskih i subotičkih, pa čak i nekoliko iz Mađarske. Parkiramo se pred osnovnom školom i krećemo polako ka muzici koja se čuje iz pravca parka, preko puta. A park prepun mladih koji odmaraju, plešu, piju, klopaju, razgovaraju i rade sve ono što se već radi u ovakvim situacijama. Tu je i mnoštvo kioska s hranom i pićem, a među posetiocima se neometano i opušteno muvaju i muzičari koji će kasnije zauzeti mesta na bini. Kraj jedne od tri skulpture igrača banatskih šora koje dominiraju lepo uređenim parkom zaustavimo nekoliko posetilaca.

Dobre vibracije

Za novine hoće da govori Zrenjaninka Katica Tatjana (ne otkrivajući pri tom šta joj je ime, a šta prezime) i kaže da je ovde prvi put, da se sjajno provodi i da joj ne smeta ni što je morala da se zbog dobrog provoda zaputi van Zrenjanina.
– To je pokazatelj samo jedne stvari, da naš Banat ima jako malo dešavanja. Pa kad se desi neki malo jači događaj, ceo grad ili ceo Banat pohrli na to mesto. Svaka čast organizatorima i ljudima koji su se dosetili da ovo naprave – ističe ona dodajući da će obavezno doći i naredne godine. Zaputili smo se zatim na rukometni teren, na kom je bina, a koji je neposredno kraj legendarnog igrališta na kom je vikend ranije održano 13. svetsko prvenstvo u banatskim šorama. Budući da je svirao tek drugi bend po redu, „Neke face“, jer smo „Madres egoistas“ promašili, nije bila gužva pred binom, što smo iskoristili za još malo razgovora s posetiocima. Jan Maglocki iz Padine prvi put je ovde, ali su njegovi drugari, među kojima i jedan iz Vršca, dolazili i ranije.
– Došli smo vozom i baš je bilo super, društvo, gitara, piće, voz... Jedva čekam „Zbogom, Brus Li“ i „Sars“. U Srbiji nema prostora za nas mlade koji volimo rok scenu. Ovo je pogodak – kaže Jan. A Novosađanin Marjan Fligl objašnjava da prati sve velike vojvođanske događaje, pa da mu nije bilo problem da se provoza čak do Tomaševca.
– Prvi put smo ovde i odlično je. Sledeće godine ćemo doći i na svetsko prvenstvo u banatskim šorama – kaže on. Zrenjaninka Bojana Begović, koja nije propustila nijedno izdanje TLO festa, tvrdi da je svake godine festival sve bolji i bolji. Kaže i da bi volela da TLO fest ubuduće traje dva dana, uz neki kamp za posetioce.

Super atmosfera


Atmosfera sa sad već zakuvala nastupom benda „Bas i Stega“, da bi nakon njih sad već dobro popunjen prostor razmrdao „Zbogom, Brus Li“. Nakon njih pred prepunim prostorom nižu se odlični koncerti „Sars“, „Dubioza kolektiv“, „Bjesovi“... Zrenjaninski pankeri „Bonton“, okupljeni ponovo posle 13 godina, završavaju oko pola četiri, kad su već i najizdržljiviji posetioci posustali od umora. Sjajan provod u Banatu! Vidimo se dogodine opet u Tomaševcu!

Sjajna atmosfera


U Tomaševcu se okupilo, po nekim procenama, dve i po do tri hiljade, a po nekim drugim i još koju hiljadu više mladih ljudi. Pride, gotovo svi bendovi, poneseni sjajnom atmosferom, svirali su duže od planiranog vremena. Nastup „Dubioza kolektiva“ je umesto sat trajao čak dva sata, uz dva bisa.


Glavni arhivator na banatskim šorama


Na ovogodišnjem 13. svetskom prvenstvu u banatskim šorama, održanom nekoliko dana pred TLO fest, trijumfovala je ekipa „Orlovi“ iz Orlovata, koja je tako peti put osvojila trofej namenjen najboljima. Orlovi su u finalnom meču nadigrali ekipu „Lala“ iz Bele Crkve došavši do titule pobedom od čak 31:3! Treće mesto osvojila je domaća ekipa „Čoke“, koja je pobedila kikindske „Mamute“ sa 25:4. Prošlogodišnji šampioni „Novosadski bećari“ ove godine zauzeli su tek šesto mesto izgubivši u borbi za peto od ekipe „Sve zvezde“ iz Mokrina rezultatom 8:10. Gotovo hiljadu gledalaca pratilo je mečeve za treće i prvo mesto. Podsetimo, svetsko prvenstvo 13 godina zaredom organizuje Društvo za očuvanje banatskih sora iz Tomaševca, a priča je krenula s ciljem da se od zaborava otrgne stara banatska igra. Međutim, da je ova igra daleko od zaborava svedoči i to što je ekipa humorističkog programa RTV „Državni posao“ jednu svoju epizodu, upravo emitovanu na dan početka svetskog prvenstva 28. juna, posvetila banatskim šorama. Tako su svi gledaoci Radio-televizije Vojvodine imali priliku da od dobro poznate ekipe čuju njihovu verziju nastanka banatskih šora, ali i bejzbola, koji je, prema banatskim legendama, nastao upravo od šora. Glavni arhivator Đorđe Čvarkov u svom maniru održao je i kratko predavanje Boškiću rekavši, između ostalog:
„Jel’ ti znaš da se u banatskom Tomaševcu preko hiqadu godina održava svetsko prvenstvo u šorama?! Ne evropsko, svetsko!“
Naravno, baba, čika Žika i Fraušilovička i on su u pobedničkoj ekipi. S druge strane, Dragan Torbica prezentuje istoriju iz svog ugla, u kom „nema takmičenja do ličkog višeboja“, koji je preteča i olimpijade u Grčkoj. A što se tiče bejzbola, i tu je stvar jasna – Tesla je odneo klis u Ameriku, a zatim izmislio struju! Ne bismo da prepričavanjem kvarimo ugođaj, pogledajte ovu epizodu na internetu. Ali zahvaljujući „Državnom poslu“ možemo očekivati da naredno, 14. svetsko prvenstvo poseti najveći broj posetilaca dosad. Vredni Tomaševčani su to i zaslužili.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...