Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBeograd i dalje zabranje grad za vojvođanske paore

NOVI SAD – Ovih dana ističe desetodnevno primirje dogovoreno 10. septembra na sastanku poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnom cenom suncokreta i ministra poljoprivrede Srbije Dragana Glamočića, koji je u tom periodu trebalo da zakaže novi sastanak s uljarima. Podsetimo, poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta počeli su proteste 28. avgusta blokirajući puteve uglavnom u Vojvodini. Ministar Glamočić razgovarao je odvojeno 4. septembra s predstavnicima uljara i paora, nakon čega je jedan od najvećih domaćih proizvođača ulja „Viktorija grupa“ ponudila otkupnu cenu suncokreta od 27,08 dinara za kilogram. Poljoprivrednici nisu prihvatili tu ponudu, a sastanak poljoprivrednih proizvođača i uljara 6. septembra opet je završen bez dogovora. Prvobitni zahtev paora bio je da im se za kilogram suncokreta plati 45 dinara jer jedino tako pokrivaju troškove proizvodnje. Inače, prošlogodišnja otkupna cena suncokreta bila je 55 dinara za kilogram.

Blokirali ili bili blokirani


Interesantno je da su mediji o višednevnim blokadama uglavnom izveštavali objavljujući informacije o tome gde su i šta paori blokirali. Istina je, međutim, drugačija – poljoprivrednici nisu blokirali putne pravce, već su krenuli da svoje nezadovoljstvo iskažu u Beogradu, ali je kao i ranijih godina policija sprečila njihov naum, blokirajući ih daleko od Beograda. Na to su u više navrata reagovali funkcioneri i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine, uključujući i njenog predsednika Nenada Čanka. koji je tokom stranačkog skupa u Kikindi zapitao kako je moguće da navijači mogu da uđu u Beograd, da tamo može da se održi i Parada ponosa, a da samo vojvođanski paori ne mogu da uđu u Beograd. Narodna poslanica LSV Olena Papuga čak je tokom rasprave o rekonstrukciji vlade, postavila poslaničko pitanje tim povodom, zahtevajući od premijera, prvog potpredsednika vlade i ministra poljoprivrede odgovor na pitanje zašto se paorima zabranjuje ulazak u Beograd.
– Da li paori treba da se preruše u navijačke grupe, da se preobuku u navijače i tako da uđu u grad? Jer znamo da je svim navijačima omogućeno da haraju po gradu, da ruše grad, a paorima nije omogućeno da dođu ispred vlade i da traže svoja prava – navela je tada Papugina.

Urediti sistem


Član Odbora za poljoprivredu Skupštine AP Vojvodine Miloš Šibul za Slobodnu Vojvodinu ističe da je osnovni problem u poljoprivredi nepostojanje strategije razvoja poljoprivrede, jer država Srbija mora da zna koliko građana ima i koliko je tim građanima potrebno brašna, ulja ili mleka, te da se na osnovu toga svake godine seju određene kulture.
– Nikako država i ministarstvo ne smeju dozvoliti da jedne godine cena žita ili stoke ili kukuruza bude niska, a druge visoka. Ne treba tu mnogo da se izmišlja, treba samo da se prepiše kako funkcioniše poljoprivreda u Francuskoj, Belgiji ili Nemačkoj – navodi on. Šibul kaže i da je problem što AP Vojvodina nema ingerencije u poljoprivredi koje bi omogućile da resorni sekretarijat obezbedi povoljnije kredite ili sopstvene subvencije.
– Da se nama sve plati onako kako treba da se plati, subvencije i ne bi trebalo da postoje. Vazda nije bilo subvencija i paori su živeli od svojih proizvoda, od svoje realne tržišne vrednosti, ali radilo se kako treba – dodaje on. Miloš Šibul je upozorio i da su blokade zapravo zaustavljene jer se čeka cena kukuruza, te da je deset dinara za kilogram, koliko se nezvanično najavljuje, propast za našeg seljaka.
– Svi koji imaju peći na čvrsto grejanje najavljuju da će mahom ložiti kukuruz ako bude takva cena. Jer im se neće isplatiti da po toj ceni prodaju kukuruz, a kupe drva i ugalj – ističe Šibul i podseća da se prošle godine za kilogram kukuruza plaćalo između 17 i 18 dinara.

Podrška pokrajine


Šibul je bio i jedan od poljoprivrednika koji su bili na sastanku s potpredsednikom Vlade AP Vojvodine i pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Goranom Ješićem, s kog je upućen apel prerađivačkoj industriji da podeli rizik proizvodnje sa seljacima i da prihvati zahtevanu otkupnu cenu od 34 dinara. U suprotnom, prema njegovom mišljenju, sav rizik proizvodnje svaliće se na paore, koji će doći u egzistencijalni problem. Takođe, pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uputio je apel MUP-u da nezadovoljnim poljoprivrednim proizvođačima obezbedi zakonsko pravo na slobodu kretanja i da se omogući, kao i drugim kategorijama zaposlenog stanovništva, da iskažu svoje nezadovoljstvo u mirnom protestu.

LSV s paorima

Višednevne proteste poljoprivrednika podržali su mnogi odbori Lige socijaldemokrata Vojvodine poput Bečeja i Pančeva, dok su vršački ligaši 28. avgusta čak organizovali zajedničku protestnu vožnju traktorima sa oko 200 poljoprivrednika. Taj protest, koji je trajao dva i po sata, započet je ispred zgrade opštine Vršac, koju su zemljoradnici traktorima okružili i tako potpuno obustavili saobraćaj u tom delu grada. Paore je tom prilikom primio predsednik Skupštine opštine Vršac, kao i član veća zadužen za poljoprivredu Slavko Ćirin. Pored viših cena suncokreta, kukuruza i pšenice, zemljoradnici su zatražili da se odmah počne s isporukom regresirane nafte, a da se zakup zemljišta plaća polovina odmah, a polovina nakon skidanja useva, kao i da se u prvom krugu licitacije zakup ograniči do 30 hektara.

Knežević: Razbiti monopole


Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Knežević ističe za Slobodnu Vojvodinu da je probleme u poljoprivredi potrebno rešiti sistemski tako da se planira bar pet godina unapred, a ne da se od godine do godine, nakon žetve država i seljaci preganjaju oko cene proizvoda ili subvencija. Takođe, država mora da razbije monopole velikih otkupljivača i podrži manje kako bi bili konkurentni i da bi se izbeglo da nekoliko poljoprivrednih prerađivača ucenjuje sve ratare i povrtare. Podsećajući da pokrajina nema ingerencije nad pitanjima koja trenutno tište zemljoradnike, Knežević otkriva da će njegov sekretarijat od ove godine podsticati manje prerađivače poljoprivrednih proizvoda poput mlekara, uljara ili mesara, kako bi ih ojačali i podstakli konkurenciju.
– Pomoći ćemo im da ostvare svoj brend, da imaju svoju prodavnicu. Da poljoprivrednici ne zavise od nekog „Imleka“, „Karneksa“, „Dijamanta“ ili bilo koga – navodi Knežević dodajući da će se takorazviti tržišna konkurencija jer će i ti proizvođači postati bitan faktor u tržišnoj utakmici.

Istorija se ponavlja


Poljoprivrednicima je ulaz u Beograd bio zabranjen i 2011. godine, kad je na vlasti bila vlada Mirka Cvetkovića, što navodi na pomisao da postoji nekakav prećutan dogovor o tome da Beograd za paore ostaje zabranjeni grad. Zbog te zabrane zemljoradnici su šest dana i pet noći na 10.000 traktora jeli i spavali, čekajući ispunjenje svojih zahteva. Lider LSV Nenad Čanak je i tada nadležne pitao zašto paori ne smeju u Beograd. On je bio i prvi političar koji ih je posetio na blokadi ispred zgrade Vlade AP Vojvodine u Novom Sadu. „Svaka mu čast i puno mu hvala. Njegov dolazak je naišao na veliko odobravanje ljudi na blokadi i svi su bili oduševljeni njegovom postupkom i izjavom da želi da nam pomogne“, rekao je tom prilikom jedan od paora na blokadi u Novom Sadu Svetozar Botić. Oni su se tada Čanku požalili i na neobjektivno informisanje medija o onome šta oni zaista hoće, a lider LSV je ocenio da u Vojvodini i Novom Sadu problem poljoprivrednika ne može da se reši, te da je to glavni problem centralizacije u Srbiji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...