Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comHitno rešiti probleme u Radio-Televiziji Vojvodine

NOVI SAD – Uprkos najavi da bi 1. septembra Radio-televizija Vojvodine trebalo da prekine emitovanje programa zbog teške finansijske situacije, do toga nije došlo. Međutim, situacija u pokrajinskom javnom servisu nije poboljšana jer su nedostatak sredstava za isplatu plata, kao i najava prelaska na budžetsko finansiranje, doveli u pitanje opstanak te medijske kuće. Da stvari ipak kreću u dobrom pravcu govori podatak da je 9. septembra održana sednica Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine na kojoj je, između ostalog, zatražena zajednička sednica tog odbora i Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije kako bi se razgovaralo o problemima s kojima se pokrajinski javni servis suočava.

Probuđen optimizam


Predsednik Odbora za informisanje Skupštine AP Vojvodine Dušan Jakovljev ističe za Slobodnu Vojvodinu da je već sutradan usledio pozitivan odgovor od kolega iz republičkog odbora te da bi, čim se usaglase obaveze poslanika i obezbeđivanje kvoruma, ta sednica trebalo da bude održana. Jakovljev kaže da je optimistično i to što je taj zahtev na pokrajinskom odboru usvojen jednoglasno, imajući u vidu da je sačinjen od svih poslaničkih grupa.
– To su dva elementa na osnovu kojih možemo s optimizmom računati da ćemo se dogovoriti, tim pre što je u toku izrada zakona o javnim servisima, tako da pretpostavljam da ćemo i na toj zajedničkoj sednici imati bar vrlo slična mišljenja, koja će i u zakonu i u odlukama, doneti konačno rešenje i za zgradu, i za opremu i za sve ostalo što se pokrajinskog javnog servisa tiče – rekao je Jakovljev. Dodao je da je važno i to što se ovo pitanje rešava u institucijama, a ne nekakvim dogovorom, pa makar to bio i dogovor dva premijera.

Mnogobrojni problemi

Pomenutoj sednici prisustvovao je i direktor RUV RTV Srđan Mihajlović, koji je predstavio poslovnu analizu tog preduzeća s predloženim merama, kao i finansijske pokazatelje. Jakovljev je rekao da su problem s kojima se RTV susreće mnogobrojni.
– Problemi su prostor i oprema. Problem je finansiranje javnog servisa Vojvodine do kraja ove godine zbog svih problema koji postoje s pretplatom i dosadašnjeg načina njene raspodele, a problematično je i finansiranje u naredne dve godine, koje bi trebalo da ide iz republičkog budžeta. Treća stvar je naći stabilan način finansiranja po isteku te dve godine – dodao je Jakovljev.

LSV upozoravala i ranije

Inače, na tešku situaciju u RTV poslednjih meseci ukazivao je i potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, koji je tim povodom imao i više sastanaka, između ostalog sa zamenikom predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goranom Karadžićem i sa savetnikom za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandrom Đorđevićem. Đorđević je tom prilikom istakao da njegova organizacija može pomoći u pripremi projekata s kojima bi RTV konkurisala kod fondova EU, pre svega za tehničko-tehnološko opremanje, kao i za kupovinu reportažnog vozila. Grujić je takođe u prethodnom periodu upozoravao da, dok se čeka na bilo kakvo rešenje u vezi s finansiranjem javnih servisa, u RTV Vojvodine nema više ni osnovnih sredstava za rad, kao što su papir, kasete i kartice za gorivo, što direktno dovodi u pitanje njen opstanak.
– Plate kasne abnormalno, male su, tehnički uslovi su jako loši, zgrada ne postoji. Dakle, postoji jedan ceo set problema koji se mora rešiti do nekog stepena. Pitanje je samo da li je to do tog trenutka izdrživo – rekao je Grujić između ostalog. On je takođe ponovio da pokrajina nema model da finansira RTV ni objašnjenje zašto samo RTS danas dobija pomoć iz budžeta. I poslanici LSV borili su se za pokrajinski javni servis i ukazivali na probleme s kojima se susreće u više navrata i u Narodnoj skupštini. Između ostalog, šef poslaničke grupe LSV Bojan Kostreš upitao je predsednika Vlade Srbije Ivicu Dačića da li RTV, koja informiše građanke i građane u pokrajini na deset jezika i koja pokreće teme koje ne pokreću drugi mediji, treba da postoji.
– Da li takav servis treba da se ugasi ili treba da budemo ponosni što u državi Srbiji imamo jedan takav servis i da probamo na osnovu toga da izgradimo nove servise i napravimo nešto što će moći da bude na ponos i diku ovoj našoj državi – zapitao je Kostreš.

Zainteresovana i Evropa

 

Da problem Radio-televizije Vojvodine nije samo „lokalni“ svedoči i sastanak pomoćnika šefa diplomatske misije pri rumunskoj ambasadi u Beogradu Sorina Moldovana i generalnog direktora RTV Srđana Mihajlovića početkom septembra. Prilikom te posete rumunski diplomata je rekao da njegova zemlja prati s velikom pažnjom sva dešavanja u Srbiji i Vojvodini, a da je u Novi Sad došao na zahtev rumunske vlade kako bi se uverio da Rumuni u Srbiji uživaju sva prava zagarantovana Ustavom na očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.

Prenosi evropskih Vošinih utakmica

 

Uprkos katastrofalnom finansijskom položaju Radio-televizije Vojvodine, ta kuća uspela je ovog leta da obezbedi TV prenose sva četiri kola kvalifikacija FK „Vojvodina“ za Ligu UEFA. Gledaocima je tako omogućeno da vide čak osam Vošinih utakmica, budući da „medijski javni servis evropske Srbije“, odnosno Radio-televizija Srbije, koja deo pretplate dobija i iz Vojvodine, ne emituje utakmice FK „Vojvodina“. Pa ako je moguće pronaći izgovor za neemitovanje kad se u isto vreme igra nekoliko utakmica, podsetićemo da RTS nije prenosila ni ovogodišnje finale Kupa Srbije između FK „Vojvodina“ i FK „Jagodina“! Istovremeno, RTS redovno emituje utakmice FK „Partizan“ i FK „Crvena zvezda“ uprkos katastrofalnim rezultatima i lošoj igri koju ta dva tima postižu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...