Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNi struja se više ne plaća u Elektrovojvodini

NOVI SAD – Letos su građani bili „obradovani“ kad su u sandučićima zatekli dva računa za struju. Jedno je poslala Elektrovojvodina, a drugo novoformirano preduzeće EPS Snabdevanje. Portparolka LSV Marinika Čobanu istakla je tada da prvi put posle više od pola veka Elektrovojvodina više nije dovoljno dobra da naplaćuje utrošenu električnu energiju na području Vojvodine, već je račune poslalo EPS Snabdevanje, sa sedištem u Beogradu.

Princip kao i za RTV

– Princip je sledeći – kad se novac nađe na računu EPS Snabdevanja, Elektrovojvodini će se vratiti određeni procenat. Po istom principu je i novac od TV pretplate, koja je najbolje naplaćivana u Vojvodini, išao najpre u EPS i RTS pa je tamo odlučivano koliko će se vratiti Radio-televiziji Vojvodine. Muke RTV Vojvodine zbog takvog načina poslovanja davno su poznate – napomenula je u saopštenju Čobanuova.
Ona je naglasila da je to način na koji se država odnosi prema najprofitabilnijem delu EPS-a, s najboljom naplatom. Dodala je da ovakvim potezom republička vlada i EPS pokazuju nameru da deo nagomilanih gubitaka ne rešavaju optimizacijom broja zaposlenih, boljom i pravednijom naplatom, nego da ih nadomeste iz Vojvodine. Čobanuova je podsetila da LSV već dugo upozorava na mogućnost da EPS pokuša da reši deo svojih gubitaka tako što će Elektrovojvodinu pretvoriti u puki šalter, te da će, ako vlast i EPS ovako nastave, učiniti upravo to, a Vojvodina i Novi Sad bi takvim činom bili zakinuti za više od 600 miliona dinara godišnje, a više od 600 radnika bi ostalo bez posla.

Nije distributivna razlika, nego mrežarina

Usledila je reakcija Elektroprivrede Srbije, koja je navela da su se i dosad prihodi od naplaćene električne energije slivali u zajedničku kasu EPS-a, čiji je osnivač i vlasnik Vlada Republike Srbije, a da je Elektrovojvodina, kao i sva privredna društva za distribuciju struje, dosad svoj priliv novca uplaćivala na trezorski račun u NBS, sa kog se po utvrđenoj metodologiji novac vraćao u privredna društva za distribuciju. Kako su istakli, formiranjem EPS Snabdevanja način vraćanja novca je ostao istovetan kao i pre.
A direktor Elektrovojvodine Srđan Kružević izjavio je zatim da bi to preduzeće sada trabalo da bude u boljem finansijskom položaju nego ranije, jer će on zavisiti pre svega od količine energije koja je prošla kroz distributivni sistem, a ne od naplate, dodajući da će se videti kako će se ovaj sistem pokazati u praksi. Kako je pojasnio, ranije se novac koji je ostajao Elektrovojvodini posle naplate nazivao distributivna razlika, koja je iznosila u proseku 20 odsto u odnosu na naplaćenu električnu energiju i stizala je istog dana, a sad je to mrežarina i takođe iznosi 20 procenata.
Neophodno je, međutim, dodati da je od navedenih 20 procenata samo jedan deo mrežarina, a drugi deo je prihod od usluge izdavanja računa i naplate električne energije koje PD „Elektrovojvodina“ vrši u ime i za račun PD „EPS Snabdevanje“. Navedene usluge se vrše na osnovu Ugovora o pružanju usluga, pri čemu je PD „EPS Snabdevanje“ nalogodavac, a PD „Elektrovojvodina“ – izvršilac.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...