Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZaustavljen rad u korist Kikinđana

KIKINDA – Tačno godinu dana od tzv. prekomponovanja vlasti u Novom Sadu isto je učinjeno i u Kikindi. I ovog puta su preletanja i trgovina odbornicima omogućili da lokalna vlast bude formirana po ugledu na republičku, ne poštujući glas građana. Ipak, ono što je karakteristično za Kikindu u kojoj su sad umesto DS–LSV–SPS na vlasti SNS–DSS–SPS–SVM (većinu im dodaje još nekoliko prebeglih odbornika) jeste da u njoj nije bilo mučnih scena kakve smo zapamtili u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Jerinkićevoj pohvale i od naprednjaka

Na dugo najavljivani petak, 13. u Kikindi je vladala vrela politička atmosfera, a grad je bio prepun automobila s beogradskim registarskim oznakama. Upravo zato je predsednica Skupština grada Đurđina Jerinkić (LSV) blagovremeno upozorila sve koji su eventualno i pomislili da krše poslovnik o radu i u kikindskoj skupštini izazovu neki od scenarija kakvi su viđeni u drugim gradovima da im to ovde neće proći i da „bila na toj funkciji još minut ili tri godine“ nema nameru da dozvoli kaljanje ugleda te instuitucije. Dostojanstveno i precizno vodila je sednicu koja je okončana sa izbrojana 23 od 39 glasova za njenu smenu, koji su ujedno označili i početak sveukupne promene kikindske vlasti. Pritom nekolicina odbornika nove većine nije krila da Jerinkićevu smenjuju samo zato da bi smenili celokupnu vlast u Kikindi i čak su otvoreno hvalili njen rad. Tako je, na primer, Svetislav Vukmirica, tada odbornik SNS, a sada zamenik predsednika opštine, rekao za skupštinskom govornicom da je Jerinkićevoj bilo ponuđeno da ostane na mestu predsednice skupštine i u novom, prekomponovanom sazivu, ali je ona to odbila, te da je smenjuju samo zato jer se – menja odbornička većina.
Nakon što joj je izglasano nepoverenje, Jerinkićeva je zahvalila odbornicima na korektnoj saradnji i pomoći da se politička komunikacija i rad tog parlamenta podignu za najmanje jedan stepenik više.

Vlast pala zbog odborničke korupcije

A vlast u Kikindi je pala, između ostalog, i zbog činjenice da je Radoslav Sivčev, koji je odbornički mandat osvojio na listi LSV, koji dan ranije – otišao u naprednjake! Predsednik kikindskih ligaša dr Milan Mitrić nazvao je to klasičnom odborničkom korupcijom. Tek, na sve pozive dojučerašnjih stranačkih drugova iz LSV da vrati mandat, Sivčev ne samo da nije reagovao, nego je svojim glasom pomogao da se zaustavi sve što je stranka kojoj je pripadao radila u korist Kikinde i Kikinđana.


Učinak LSV za samo godinu dana:

od pomoći trudnicama i nezaposlenima

do boljih vrtića i lepšeg grada


Liga socijaldemokrata Vojvodine uradila je mnogo toga za Kikindu u proteklih godinu dana.
Između ostalog, upravo na predlog Jerinkićeve, od 1. januara 2012. godine nezaposlene porodilje dobijaju 10.000 dinara do navršene prve godine života deteta.

Pomoć za porodilje i nezaposlene

Kao predsednica Saveta za zapošljavanje, Đurđina Jerinkić je predložila, a svi odbornici podržali, da se za novozapošljavanje i samozapošljavanje iz lokalnog budžeta izdvoji 15 miliona dinara. Kad se tome dodaju sredstva koja su stigla od AP Vojvodine, za različite programe pomoći nezaposlenim Kikinđanima izdvojeno je znatno više novca nego prošle godine. Kikinda je, inače, prva opština u kojoj je uveden sistem elektronske skupštine, a prva sednica na kojoj bi se rad odvijao pomoću tablet računara trebalo je da bude u septembru.

Ulagano u renoviranje bolnice
i obrazovanje lekara


Sportski klubovi i organizacije dobili su više novca u redovnom finansiranju zahvaljujući zalaganju članice Opštinskog veća za sport i omladinu Dragani Dukić, a kriterijumi za raspodelu bili su javni i svima dostupni. Potpisivanjem ugovora između lokalne samouprave i Opšte bolnice Kikinda je omogućila besplatne preventivne zdravstvene preglede za sve sportiste. U tom gradu je polovinom jula, uz podršku lokalne samouprave i pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu, održana najmasovnija „Vojvođanska zlatna rukavica“, na kojoj je učestvovalo sto pedesetoro takmičara i takmičarki iz 21 zemlje.
Kikindska bolnica je za poslednjih godinu dana, koliko njome rukovodi dr Milan Mitrić, bolja i funkcionalnija nego u prethodnom periodu. Triput je povećano izdvajanje iz opštinskog budžeta za bolnicu, a dvaput su povećana sredstva za građevinske radove. Nekoliko meseci po stupanju na funkciju, Mitrić je rešio dugogodišnje probleme u vezi s nedostatkom posteljine, veša, bolničih dušeka, kreveta, rekonstruisani su sanitarni čvorovi na hirurškom odeljenju. Zanovljena je oprema u operacionom bloku, jedinici intenzivnog lečenja, humanizovan je i sređen prostor polikliničkog dela bolnice. Osim u infrastrukturu, ulagalo se i u znanje. Osam lekara otišlo je na specijalizaciju iz različitih oblasti, a obezbeđene su i supspecijalizacije iz kardiologije i alergologije.

U vrtiće uloženo 65 miliona dinara

U poslednje četiri godine, otkad je Miloš Pejakov direktor Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“, u 19 vrtića uloženo je 50 miliona dinara iz republičkih fondova, a samo ove godine Direkcija za izgradnju grada uložila je u njihov razvoj 15 miliona. Ukinute su liste čekanja, svi vrtići su dobili centralno grejanje, nekoliko objekata je renovirano, a svake godine potroši se oko dva miliona dinara na nove igračke i didaktički materijal. Uspehom se može pohvaliti i direktor Ekonomsko-trgovinske škole Tomislav Bartolić jer su u ovoj školi popunjena sva mesta u prvom upisnom roku. Učenici drugog razreda te škole, kao jednoj od deset u Vojvodini, zahvaljujući Bartolićevom zalaganju, uče o reproduktivnom zdravlju.

Zasađeno 2.500 sadnica drveća

Najmlađe kikindsko javno preduzeće je „Gradsko zelenilo i pijaca“, kojim je godinu dana rukovodio Miloš Šibul. Ono je sad konkurentno za dobijanje novih poslova, grad se ubrzano uređuje, a u planu je bilo i proširenje delatnosti na sve javne površine u gradu ali i u selima. Mikronaselje je konačno dobilo pijacu na kojoj je postavljeno desetak limenih tezgi. Tezge su stigle iz novosadske „Tržnice“, a njihova pogodnost je u tome što će prodavci moći robu da zaključaju i ostave je preko noći. Ovog proleća radnici JP „Gradsko zelenilo i pijaca“ zasadili su oko 2.500 sadnica topole, hrasta, javora, lipe, belog jasena, kao i drveća kuglene i dekorativne forme.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...