Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNastava na kojoj se traži stolica više

NOVI SAD – Školska godina za 1.200 učenika drugih razreda u deset vojvođanskih srednjih škola počela je drugačije od njihovih vršnjaka u drugim delovima zemlje. Oni imaju jedan predmet više – seksualno obrazovanje. Nakon mnogobrojnih napora i mnogo rada pokrajinskog Sekretarijata za sport i omladinu s Marinikom Čobanu na čelu, 9. septembra svečano je obeležen i prvom čas zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Bečeju, što je inače pionirski projekat ne samo u Srbiji nego i širom regiona, pa je vest o ovoj novini preneta i u medijima okolnih zemalja. Posle velikog interesovanja koje je ovaj predmet izazvao, času u Bečeju, pored sekretarke Čobanu, pridružio se i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, a ministar prosvete Tomislav Jovanović izjavio je za „Blic“ da će nastava iz seksualnog vaspitanja od naredne školske godine početi u svim srednjim školama u Srbiji.

Dolaze i đaci iz drugih razreda


Prve časove seksualnog obrazovanja imali su i učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Kikindi. Direktor te škole Tomislav Bartolić kaže za Slobodnu Vojvodinu da je interesovanje bilo više nego očekivano.
– Predavači su mi rekli da su svi učenici bili izuzetno zainteresovani tokom časova, a primetio sam da su predavanjima želeli da prisustvuju i đaci iz drugih odeljenja. Gotovo da se tražila stolica više za ove časove – ističe Bartolić.
On navodi da je prepoznao značaj ovog predmeta, te je sam, među prvima, prijavio svoju školu da bude uključena u projekat.
– Nepoznavanje ove oblasti među đacima alarmantno je, te bi predmet trebalo da zaživi, ako ne kao redovan, onda bar kao izborni. Siguran sam da će broj maloletničkih trudnoća i nezbrinute dece biti smanjen, a i dečaci i devojčice naučiće kako da zaštite svoje zdravlje – zaključio je Bartolić.

Ove godine kao ogledni,
dogodine kao izborni predmet


Interesovanje među đacima za ovaj predmet je veliko, a Marinika Čobanu u razgovoru za Slobodnu Vojvodinu najavljuje da će sledeće godine o zdravstvenom vaspitanju o reproduktivnom zdravlju učiti deca u svim opštinama i gradovima AP Vojvodine.
– Zasad se zdravstveno vaspitanje uči kao ogledni predmet i predavanja nisu obavezna. Nadam se da ćemo nakon godinu dana primene dokazati da učenje o reproduktivnom zdravlju treba da postane vannastavni predmet u svim školama. Imamo podršku Vlade AP Vojvodine, što je važno da bismo imali mogućnosti, ali i sredstava da u svim srednjim školama u Vojvodini ovaj sadržaj uvedemo kao dobrovoljni. Ako se ispostavi da ima efekta, pokrenućemo zakonsku inicijativu da se kao izborni predmet ponudi đacima – naglašava Čobanu.
U Vojvodini ima 113 srednjih škola, a seksualno obrazovanje neće učiti đaci koji pohađaju medicinske škole, kojih je osam na teritoriji pokrajine, jer su oni u svakodnevnom kontaktu s tom tematikom.
– Još razmišljamo da li će sledeće godine o reproduktivnom zdravlju učiti samo učenici drugih razreda srednjih škola ili ćemo uključiti i prvake. Svakako, između 18.000 i 36.000 đaka imaće priliku da sazna nešto više o ovoj temi – dodala je ona.

Radionice umesto strogih predavanja

O reproduktivnom zdravlju učenike uči dvadesetoro predavača posebno obučenih za ovakvu vrstu rada. U pitanju su apsolventi Medicinskog fakulteta i Odseka za psihologiju koji su izabrani na javnom konkursu. Oni će raditi u paru po principu radionice i neće biti strogih predavanja. Ako se sledeće godine poveća broj odeljenja, Čobanuova ističe da će biti povećan i broj predavača i to će, verovatno, biti ljudi iz lokalnih sredina.
– Na radionicama će se razgovarati o vršnjačkim odnosima, o međuljudskim odnosima u srednjoškolskoj dobi, baviće se komunikacijom, izražavanjem osećanja od zaljubljivanja do ljubomore, do problema koji dolaze kad nastupi raskid. Osim toga, poseban deo zauzeće edukacija o polno prenosivim infekcijama, sterilitetu, urološkim problemima mladića, a đaci će učiti i o zdravim stilovima života, anoreksiji, bulimiji, gojaznosti – navela je pokrajinska sekretarka. Ona je dodala da je deo đaka delimično već upoznat sa seksualnim obrazovanjem, pre svega preko društvenih mreža, što je, kako smatra, nedovoljno znanje. Da li će pilot-projekat seksualnog obrazovanja promeniti situaciju znaće se nakon godinu dana, kada pokrajinski sekretarijat planira da nad istom ciljnom grupom sprovede novo istraživanje.

U kojim školama ima ovaj predmet?


Pokrajinski Sekretarijat za omladinu i sport, nakon anketiranja učenika i roditelja, potpisao je protokol o saradnji sa deset srednjih škola. Tako od ove jeseni seksualno vaspitanje izučavaju učenici drugih razreda u gimnazijama u Zrenjaninu i Sremskim Karlovcima, Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu, Gimnaziji „Branko Radičević“ u Staroj Pazovi. Projektom su obuhvaćeni i Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ u Vršcu, ekonomsko-trgovačke škole u Kikindi, Bečeju i Alibunaru, kao i Srednja stručna škola „Borislav Mihailović Mihiz“ u Irigu. Ukupno 1.200 đaka u 40 odeljenja.

Kreće i emisijs o seksualnosti mladih na RTV


Pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu sufinansiraće emisiju „Pundravci“, koja će se baviti zdravstvenim vaspitanjem o reproduktivnom zdravlju mladih, a realizovaće je redakcija programa za mlade Radio-televizije Vojvodine. Tim povodom su resorna sekretarka Marinika Čobanu i generalni direktor RTV-a Srđan Mihajlović potpisali Ugovor o strateškom partnerstvu na projektu „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“.
TV emisiju „Pundravci“ osmislile su Vesna Konja i Tamara Burović, koje objašnjavaju da je njen glavni cilj da devojčice i dečake upoznaju sa temama zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju kroz interesantne dijaloge koje će voditi njihovi vršnjaci. Reč je o deset petnaestominutnih epizoda edukativnog karaktera, s temama vezanim za seksualnost mladih i drugima u okviru ovog projekta, namenjenih mlađoj populaciji. Marinika Čobanu ocenila je da je ovaj način saradnje veoma važan jer doprinosi razvijanju svesti o reproduktivnom zdravlju kod onih kojima je to najpotrebnije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...