Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDokazano: NIS Poklonjen sa sve nalazištima nafte i gasa u vojvodini

BEOGRAD/NOVI SAD – Za 400 miliona evra, koliko je ruski Gasprom platio za 51 odsto vlasništva NIS-a, uz sve poznato (rafinerije i sl.) poklonjeno im je neznano koliko kvadrata poslovnog prostora i druge imovine, 200 benzinskih pumpi, vlasništvo nad jedinim domaćim skladištem gasa u Banatskom Dvoru i – rezerve gasa i nafte u vrednosti od sedam milijardi evra. Podsetimo, aranžman s Rusijom najavljivan je kao „posao veka“ koji će građanima Srbije doneti stotine miliona evra od tranzitnih taksi, veliki novac od akcija NIS-a, više od 2.000 novih radnih mesta, posao za građevinske firme i procvat ekonomije. Pet godina otkako je najavljivano potpisivanje energetskog sporazuma – Srbija i dalje nema Južni tok, udeo u vlasništvu joj je opao sa 49 odsto na 29,8 (akcije su podeljene građanima), dok su Rusi svoj procenat uvećali na 56, a rudna renta koju NIS plaća daleko je najniža u regionu. Ona za NIS i dalje iznosi tri odsto, kao kad je vlasnik bila – država, a obavezu da u NIS investira 500 miliona evra Gasprom je ispunio tako što je dao pozajmicu novoj kompaniji NIS–Gaspromnjeft, koja je u obavezi da mu taj novac vrati. Sve ovo je više nego plastično potvrđeno u upravo završenom serijalu „Enegetski (ne)sporazum“, a na mnoge od tih detalja poslednih pet godina upozorava Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Liga godinama upozorava


Podsetimo, Liga je bila ta koja se protivila prodaji kompanije koja ima monopol u proizvodnji, preradi i prodaji nafte i naftnih derivata, direktnim pregovorima. Liga je insistirala na tome da je procenjena vrednost NIS-a 2,2 milijarde evra i da Vojvodinu treba obeštetiti za 840 miliona evra razlike koja bi Vojvodini pripala da je kompanija prodata po toj ceni. Više od pola decenije LSV je ukazivala na to da je NIS privatizovan ispod cene, zbog čega su oštećene Republika Srbija i AP Vojvodina (jer je veći deo NIS-a u stvari nekadašnji vojvođanski Naftagas) i da je za taj novac APV mogao sam otkupiti NIS. Liga je upozoravala i na to da je NIS u samo jednoj godini zaradio tih 400 miliona evra, da su zbog niske rudne rente oštećeni budžeti lokalnih samouprava, kao i da je uz NIS ruska strana dobila i više desetina bušotina i geotermalnih izvora i još mnogo toga.

Energetska omča oko vrata


Pet godina nakon potpisivanja Energetskog sporazuma s Rusijom gledaoci su konačno mogli jasno da spoznaju razmere štete koja je naneta Srbiji. Sad je više nego jasno da Srbija danas ima energetsku omču oko vrata, a građanima su, kako se moglo čuti i videti u Insajderu ostali pre svega dugovi Srbijagasa od milijardu evra koje će otplaćivati, kao i sistem u kom se bogate pojedine privatne firme u sumnjivim poslovima gasifikacije ili bespotrebnog posredovanja u trgovini s Rusijom. Podsetimo, energetski sporazum je potpisan 2008. godine u Moskvi. Doprinos Vojislava Koštunice i funkcionera DSS u tom „poslu veka“ van svake je sumnje, ali su u tome udela imali i drugi državni funkcioneri iz G17 i DS, a zatim i predsednik Srbije Boris Tadić. Podršku takvom sporazumu dale su gotovo sve parlamentarne stranke izuzev Lige socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno demokratske partije i Saveza vojvođanskih Mađara.

Jedino Srbija pristala…

U Insajderu se moglo videti i da je Srbija jedina zemlja na trasi Južnog toka koja je pristala na manjinski udeo (51:49) u zajedničkoj kompaniji za upravljanje tim projektom i jedina zemlja koja je pristala da se ta nova kompanija osnuje van granica ove zemlje. South stream Serbia AG, registrovana je u ofšor zoni u Švajcarskoj, zbog čega čak ni Vlada Srbije nema kontrolu nad njenim poslovanjem, udeo Gasproma i u toj firmi jeste 51 odsto, a Srbijagasa 49 odsto. Insajder je detaljno pokazao i kako se iz JP Srbijagas, čije dugove svake godine plaćaju građani iz budžeta, izvlače sredstva za račun ruskih posrednika u uvozu gasa. Tako je ukazano da je (nepotrebni) posrednik Jugorosgas samo prilikom uvoza gasa u 2011. godini na proviziji zaradio 18 miliona evra. Srbijagas je, prema navodima Insajdera, od 2007. do kraja 2012. godine s privatnim firmama ugovorio poslove gasifikacije vredne najmanje 242 miliona evra, a skoro sve te poslove dobija samo pet firmi, koje su praktično podelile teritoriju tako da ispada da jedna drugoj ne konkurišu.

Procene vrednosti NIS-a

Kako je potvrdio serijal Insajdera, NIS je prodat daleko ispod realne cene. Procena vrednosti kompanije rađena je dvaput – 2005. godine na konkursu Vlade Srbije za privatizacionog savetnika, pobedio je konzorcijum Meril Linč – Rajfajzen investments, dok je 2008. godine procenu radio Dilojt. Izveštaj Meril Linč – Rajfajzen iz juna 2006. godine pokazao je da je ukupna vrednost NIS-a, prema preliminarnim procenama, bila između 1,2 i 1,6 milijardi evra. To znači da je 2006. godine 51 odsto NIS-a vredelo između 612 i 816 miliona evra. U tu procenu nije ušla vrednost domaćih rezervi nafte i gasa. Procena Dilojta pokazala je da je NIS 30. juna 2008. godine na tržištu vredeo 2,2 milijarde evra. To znači da je 51 odsto vlasništva u NIS-a vredeo 1,12 milijardi evra – dva i po puta više od cene koja je dogovorena.

Neko će kad-tad odgovarati

zbog poklanjanja NIS-a, a Vojvodina

se mora obeštetiti!


Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Branislav Bogaroški istakao je za Slobodnu Vojvodinu da je Insajder potvrdio tvrdnje Lige da su privatizacijom NIS-a oštećene i Republika Srbija i AP Vojvodina, koja je izgradila veći deo tog NIS-a kroz ulaganja u Naftagas. On je podsetio da je Liga proteklih godina bezuspešno pokušavala da u parlamentima Srbije i Vojvodine inicira raspravu o tom pitanju, a da je on lično u Skupštini APV preko 30 puta podnosio inicijativu da se Vojvodina obešteti, te da se utvrde njeni udeli u vlasničkoj strukturi NIS-a. Posle emitovanja Insajdera, kaže, jasno je da i dalje nema političke volje da se tim pitanjem bavi. „Možemo da se suočimo sa situacijom da i ubuduće oni koji su glavni akteri na političkoj sceni Srbije i Vojvodine, Demokratska stranka i SNS odbijaju da se tim pitanjem bave, ali to ne menja činjenicu da je u pitanju pljačka veka i neko će za to morati da snosi odgovornost. Ne može priča da se završi tako što ćemo po isteku Energetskog sporazuma konstatovati da više nema nafte i da smo je dali budzašto“, rekao je Bogaroški.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...