Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comU Srbiji nema opasnosti zbog Fukušime

NOVI SAD – Zbog ogromne količine radioaktivnosti u oblasti nuklearne elektrane Fukušima u Japanu, stepen opasnosti od radijacije podignut je na sedmi nivo čime je ova nesreća izjednačena sa najvećom nuklearnom katastrofom u Černobilju, 1986. godine. Uprkos tome, stanovništvo u našoj zemlji nije u opasnosti od radioaktivnosti, navodi za Slobodnu Vojvodinu pomoćnica ministra u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Danica Baćanović.

Sejanje panike
je krivično delo


Ona kaže da se ne treba obazirati na pisanja pojedinih medija na to kako navodno treba obratiti pažnju na mleko, spanać i salatu zbog povišenih koncentracija radioaktivnih supstanci. Baćanovićeva je pozvala medije i sve zainteresovane građane da se o svim merenjima informišu na sajtu Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, koja je jedina ovlašćena institucija za takva merenja.
– Tamo su najsvežiji podaci, a postoje izveštaji i za prethodne mesece, za februar i mart pa ih građani mogu uporediti i videti da li postoje promene. Tih promena nema i to je najbolji pokazatelji da mi na ovim područjima nemamo čega da se plašimo – istakla je ona. Baćanovićeva je upozorila i da je uznemiravanje javnosti krivično delo, te da je odgovornost na onima koji takve neproverene informacije šire.
– Posebno bih apelovala na građane da ne šalju uznemirijujuće sms poruke i da ne učestvuju u tim lancima slanja poruka i mejlova – navodi ona.

Svakodnevna kontrola

A, poslednji podaci objavljeni na sajtu Agencije (www.srbatom.gov.rs) pokazuju da su radionuklidi jod-131, cezijum-134 i cezijum-137 prisutni u životnoj sredini u koncentracijama koje ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i stanje životne sredine. Takođe, inspekcije nadležne za kontrolu robe iz uvoza kontrolišu radioaktivnost svih životnih namirnica, vode i hrane za životinje koje se uvoze ili su poreklom iz Japana. U uzorcima roba koje se uvoze nije detektovana povišena radioaktivnost.

Promeniti odnos prema životnoj sredini


Danica Baćanović, koja je i predsednica Stručnog saveta LSV za zaštitu životne sredine, ističe da je situacija u Japanu upozorenje da je neophodno promeniti odnos prema životnoj sredini, budući da nikakva prirodna katastrofa ne može da izazove toliku opasnost koliko može dodatno delovanje čoveka.

– Zato smo se mi u Ligi uvek zalagali za to da se, bar na ovim našim prostorima gde se proizvodi hrana, vodi računa o tome da nema objekata koji bi mogli značajno da ugroze životnu sredinu – zaključila je Baćanovićeva.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...