Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUrgentno izdvojeno 400 miliona za posebno ugrožena područja

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na čijem je čelu Daniel Petrović 8. aprila izdvojio je urgentno preko 400 miliona dinara za posebno ugrožena područja Severnog i Srednjeg Banata, kao i za ostala područja na teritoriji AP Vojvodine ugrožena podzemnim i površinskim vodama.
Poplave od podzemnih voda su u prethodnih nekoliko meseci u Banatu napravile ogromnu štetu, kako u poljima, tako i u samim mestima gde kuće padaju skoro svaki dan.

Zbog vode kasni i setva

Zbog poplava i podzemnih voda ratari iz Banata propustili su priliku da zaseju mnoge površine, a neke njive i bašte, čini se, ostaće potpuno bez useva. U preduzeću “Vode Vojvodine” nedavno su upozorili da je tlo u srednjem i severnom Banatu još uvek pod vodom, iako crpne stanice rade danonoćno. Zbog ovih nepogoda u narednom periodu biće obavljena najobimnija gradnja kanalske mreže u poslednjih 20 godina, a “Vode Vojvodine” i nekoliko banatskih opština izdvojiće za to 450 miliona dinara.
- Stanje je još uvek alarmanto, pa smo u saradnji sa opštinama Nova Crnja, Žitište, Sečanj, Zrenjanin i Kikinda počeli radove na kanalskoj mreži. Samo za te poslove biće uloženo 130 miliona dinara, a očekujemo da će nam se priključiti i opština Kikinda - rekla je za Blic Dragana Keravica iz “Vojvodina voda”.

Ulaganja i ugovori

U međuvremenu, pokrajinski sekretarijat na čijem je Petrović čelu izdvojio je urgentno novac za područja u Pokrajini ugrožena podzemnim i površinskim vodama. Dva ugovora potpisana sa JVP “Vode Vojvodine” predviđaju saniranje štete kroz odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, a radiće se i na izgradnji, sanaciji i rekonstrukciji nasipa za odbranu od poplava. Za posebno ugroženo područje Srednjeg Banata izdvojeno je ukupno 144 milona i to za grad Zrenjanin i opštinu Žitište po pedeset miliona dinara, dvadeset miliona za opštinu Nova Crnja, četrnaest miliona za Novi Bečej, a u opštinu Sečanj je uloženo deset miliona dinara. Odvodnjavanje, ukupne vrednosti od 70 miliona dinara, na području Severnog Banata biće realizovano u opštinama Kikinda (30 miliona), Novi Kneževac (20 miliona) i Čoka (20 miliona). Vrednost radova odvodnjavanja na ostalim ugroženim područjima AP Vojvodine iznosi 100.260.840 dinara. Trenutno je sva raspoloživa mehanizacija angažovana u Srednjem Banatu, a najveći radovi izvode se na kanalu Itebej-Crnja gde 4 vodoprivredna preduzeća sa sedam bagera rade na dovođenju kanala u funkcionalno stanje

Kuće padaju


Kako je Slobodna Vojvodina već ranije pisala, u Elemiru je oštećeno stotinjak kuća, a Zrenjanin je zbog toga proglasio elementarnu nepogodu. U opštini Nova Crnja je proglašeno vanredno stanje zbog ugroženosti atara na više od 10.000 hektara i nekoliko naselja, a već nedeljama mirno ne spavaju ni meštani opštine Žitište. Kritično je i u Tordi, gde se srušilo desetak kuća. Probleme imaju i žitelji Srpskog i Novog Itebeja, Međe, Hetina, Banatskog Dvora, Česterega, Banatskog Karađorđeva, Sente, Melenaca... U velikom problemu je i Bašaid kod Kikinde koji probleme sa podzemnim vodama ima još od prošlog leta kada je pala nezapamćena kiša i ostavila je zastrašujuće posledice. Prema procenama stručnjaka, 150 kuća je sklono padu, a 29 ih se srušilo.


Nadležnost


Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Daniel Petrović nedavno je objasnio da su JVP ''Vode Vojvodine'' nadležne za održavanje kanalskih sitema van naseljenih mesta, dok su za kanale u samim mestima odgovorne lokalne samouprave. Za privatna domaćinstva su odgovorni njihovi vlasnici koji treba da ih osiguraju i na taj način naplate eventualnu štetu.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...