Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKreću poskupljenja, otkazi i pad standarda umesto da tajkuni plate porez

NOVI SAD – Troškovi života, a posebno hrane, od svih zemalja regiona u poslednjih godinu dana najviše su poskupeli u Srbiji za 12,9 odsto, pokazalo je istraživanje sajta makroekonomija.org. A 2014. godina donosi nam nov talas poskupljenja. Zbog povećanja PDV-a poskupeće hleb, mleko, meso, jaja, voda, med, voće i povrće, udžbenici, ogrev, računarska oprema... Istovremeno će od 1. januara oko 180.000 zaposlenih u zdravstvu, policiji i javnom sektoru imati smanjene plate, a broj nezaposlenih biće daleko veći od sadašnjih 760.000. S druge strane, tajkuni samo za porez duguju 200 miliona evra, a najveći gubitaši dobijaće i dalje subvencije države. Primera radi, kako je rekao Pavle Petroviće iz Fiskalnog saveta Srbije, subvencije za „Srbijagas“ i smederevsku Železaru u idućoj godini biće oko 300 miliona evra.

Najugroženiji penzioneri


Ekonomisti i analitičari ocenjuju da će 2014. doći do realnog pada penzija i životnog standarda, ali da moramo očekivati još veća otpuštanja i mali obim javnih investicija. Sekretar Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Zoran Petakov navodi da će poskupljenje zbog povećanja stope PDV-a dovesti do smanjenja kupovne moći, koja najviše pogađa socijalno ugrožene slojeve i penzionere. Petakov ocenjuje da mere vlade neće dovesti do rasta zaposlenosti, što je osnovni i najvažniji današnji problem društva i države. Bez rasta zaposlenosti deficit budžeta se ne može smanjiti. Rezultat predloženih mera ne može biti ništa drugo do novi porast ukupne društvene bede, primećuje on i dodaje da više od loših mera i demagoškog spinovanja zabrinjava smer ekonomske politike kojim Srbija ide.
– Ovakva ekonomska politika koja kroz mere štednje i povećanje PDV-a nastoji da napuni državni budžet neće doneti ništa dobro građanima Vojvodine i Srbije jer će oni biti prisiljeni da podnesu najveći teret „izlaska iz krize“. Ova Vlada Srbije vodi najgoru ekonomsku politiku od svih vlada od početka veka. Ekonomsku politiku koja u potpunosti sledi neoliberalni obrazac koji doprinosi još većem jazu između bogatih i siromašnih, a ide naruku tajkunima i bankama – ističe Petakov.

Manje za privredu, više za Železnicu i puteve


Jedna od mera uštede vlade predviđa da privreda, na ime subvencija, dobije upola manje novca nego prošle godine, turizam će dobiti čak šest puta manje novca, a za poljoprivredu je umesto 37,7 milijardi predviđeno 34 milijarde dinara. Takođe, nakon sedam godina biće ukinuta Agencija za strana ulaganja (SIEPA) i država će prestati da daje novac investitorima za otvaranje novih radnih mesta. Ostaće samo subvencije za „Fijat“, „Jat ervejz“ i još neke ranije preuzete obaveze. Istovremeno, vlada se nije odlučila da toliko skreše državnu pomoć nekim drugim sektorima. Tako subvencije za možda najvećeg gubitaša srpske ekonomije JP Železnice Srbije ostaju praktično na istom nivou – nešto više od 13 milijardi dinara, a subvencije za puteve povećavaju se sa 6,2 milijardi dinara na 7,7.
Pored toga, država nema mehanizam, bar ne vidljiv i efikasan, da naplati svoja potraživanja koja su više nego astronomska i mogla bi nadomestiti ako ne sve, a ono bar dobar deo praznih budžetskih rupa. Samo za neplaćene poreze privatne firme koje su uglavnom u vlasništvu tajkuna duguju oko 200 miliona evra! Tačno onoliko koliko je planirano da se dobije od povećanja PDV-a preko grbače građana. Ubedljivo najveći poreski dužnik je kompanija „Simpo" (33 miliona evra).

Kako ovo nije afera?

Fond za razvoj straćio milijardu evra!


Pravi finansijski čvor napravljen je u Fondu za razvoj Srbije, gde je od 217 milijardi dinara, koliko mu je bilo na raspolaganju za kreditiranje (oko dve milijarde evra), više od polovine nenaplativo. Zbog toga je do daljeg stopirana pomoć iz te institucije. Čak je i premijer Ivica Dačić izjavio da je i za njega bio frapantan podatak da je manje od sto radnih mesta otvoreno od svega što je deljeno iz Fonda za razvoj. Ako znamo da je plan da se od ekonomskih mera uštedi 850 miliona evra, to znači da, kad bi se naplatili krediti fonda, mere štednje ne bi nam ni bile potrebne.
Pored toga, fond je pomagao i gradove i opštine u Srbiji, kojima je od 2010. do 2012. dao 6,7 milijardi dinara, odnosno nešto malo manje od 60 miliona evra. Novac je odlazio na račune 51 lokalne samouprave, uglavnom onima koje se nalaze južno od Save i Dunava (izuzimajući Pančevo), a samo za Beograd je izdvojeno više od trećine ukupnih sredstava.


Ekonomskim diplomatama milion i po evra

iako se ne zna šta rade


Otkad su pre tri i po godine imenovane ekonomske diplomate (što je bio još jedan projekat dugogodišnjeg ministra Mlađana Dinkića), više puta se čulo da tu funkciju treba ukinuti. Takav stav sad ima i Ministarstvo privrede jer nije zadovoljno njihovim učincima, a Ministarstvo trgovine smatra da njihove aktivnosti i svrhu treba preispitati, ali da ne treba sve povući. Pre pola godine povučeno je sedmoro savetnika, mahom iz regiona, i tako je Srbija uštedela 300.000 evra. Ipak, posao 21 ekonomskog diplomate državu će, ove godine, koštati milion i po evra. Njihova mesečna plata, u proseku, jeste 3.000 evra, plaćen im je stan i školovanje za decu.

Krkobabić štedi u pet zvezdica


Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ uputili su 12. novembra pitanje Jovanu Krkobabiću, ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike, zašto je za rad na novom zakonu o radu izabran luksuzni hotel „Izvor“ sa pet zvezdica u Aranđelovcu. „Zašto od nas tražite da štedimo dok vi odsedate u najskupljim hotelima i koliko građane Srbije koštaju ove radne grupe?“, navodi se u saopštenju. Predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva za rad i socijalnu politiku poslednja dva dana te nedelje proveli su u Aranđelovcu usaglašavajući tekst novog zakona o radu.


ŠTA POSKUPLJUJE


PDV sa 8% na 10%
hleb, pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, jestive masnoće životinjskog i biljnog porekla i med
voda za piće (osim flaširane)
sveže, rashlađeno i smrznutog voće, povrće
meso i prerađevine, riba i jaja
žitarice, suncokret, soja, šećerna repa i uljana repica
lekovi
đubrivo, sredstva za zaštitu bilja, semena za reprodukciju, sadni materijal
udžbenici i nastavna sredstava
dnevne novine
ogrevno drvo

PDV sa 8% na 20 %
računarska oprema
hotelske usluge


UŠTEDE
povećanje PDV-a – 200 miliona evra
suzbijanje sive ekonomije, šverca i nelegalne prodaje duvana – 150 miliona evra
solidarni porez – 150 miliona
manje subvencije i završetak restrukturiranja – 300-400 miliona
jeftinije zaduživanje – 150 miliona evra u tri godine
manji troškovi države za robu i usluge – 30-40 miliona evra

DUGOVI
– Tajkuni za porez duguju 200 miliona evra
– Fond za razvoj Srbije utrošio dve milijarde evra na kredite,
od čega je bar milijarda nenaplativa

SUBVENCIJE
– Za „Srbijagas“ i smederevsku Železaru u idućoj godini biće oko 300 miliona evra
– JP Železnice Srbije ostaju praktično na istom nivou – nešto više od sto miliona evra
– Subvencije za puteve se povećavaju na skoro 67 miliona evra

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...