Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPREPOŠTENI VELJA ZABRINUT: Džaba će Srbija štedeti ako Vojvodina rasipa!

NOVI SAD – Ministar građevinarstva i urbanizma i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koji će verovatno zauvek ostati upamćen kao tvorac reči „kraduckanje“, odnosno političar od koji krađi tepa i za nju ima puno razumevanje, nedavno je u intervjuu za „Dnevnik“ ponovo izgovorio uvrede na račun Vojvodine, nastavivši tako da se ponaša u starom, uvredljivom maniru kao što je to radio poslednjih godina. Ilić je, naime, optužio Vojvodinu da je odgovorna za probleme Srbije. Nakon što je ocenio da posle Beograda mora biti rešena i Vojvodina, odnosno izdejstvovani pokrajinski izbori, Ilić je objasnio sledeće.

Ilić je ekstremista

– Tamo se gubi kredibilitet koalicije koja je na vlasti, što se videlo na poslednjim lokalnim izborima u pokrajini. A svakako treba razmišljati i o tome kolike štete nastaju od stanja u Vojvodini, koje potpuno odudara od aktuelnog koncepta razvoja Srbije. Jer džabe će Srbija štedeti, džabe će vlada stiskati kaiš ako tamo imate potpuno drugačije ponašanje – rekao je Ilić. Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Karolj Čizik ocenjuje za Slobodnu Vojvodinu da Ilić samo govori ono što vladajuća većina misli, ističući da imaju izuzetno loše mišljenje o Vojvodini i da se prema njoj ponašaju gotovo neprijateljski. – On je, na neki način, ekstremista. To njegovo ponašanje s novinarima i uopšte u parlamentu ne liči na nekog kulturnog i obrazovanog čoveka – ocenjuje Čizik.

Vojvodina mu bolna tačka


Duga je istorija uvreda i mržnje Velimira Ilića prema Vojvodini. Na TV „Pink“ je u septembru 2007. godine, u sad već čuvenom duelu s tadašnjim predsednikom Skupštine AP Vojvodine Bojanom Kostrešom na temu koncesije za autoput Horgoš–Požega, kao tadašnji ministar za infrastrukturu, između ostalog, rekao da Vojvođani „ne znaju da zarade“ i da su „trutovi koji samo uzimaju pare“. – Ne smemo da vam dajemo pare, nego vam dajemo put. Bolje put nego da pokradete pare – govorio je tada Ilić. U intervjuu listu „Politika“ u septembru 2012. godine Ilić je prozvao Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine da duguje milijarde dinara „građevinskim firmama, bogu i narodu“, apostrofirajući da je taj fond rak-rana srpske ekonomije i da je uništio srpsku privredu, a prećutavši da pokrajina duguje onaj novac koji joj je uskraćen iz republičke kase.

Ministar izbrisao manjine

Podsetimo, ministar građevinarstva i urbanizma i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić rekao je na sednici Glavnog odbora svoje partije 29. juna ove godine rekao da „Vlada Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Beogradu i dva miliona Srba u Vojvodini“. To je izazvalo seriju reagovanja u Vojvodini: nacionalnih saveta koji su najavili žalbu, zatim političkih stranaka, dok je pokrajinski ombudsman istakao da je „neprijatno iznenađen“ Ilićevom izjavom podsetivši pritom da je Vojvodina etnički najheterogeniji deo Srbije. Nakon ovih reakcija, ministar Ilić se izvinio rekavši da nije imao nameru da bilo koga uvredi. Jedan od onih koji misle da Ilićevo izvinjenje nije iskreno jeste i član Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Tibor Vaš, koji je za naš list ukazao na to da Ilić treba da se povuče s ministarske funkcije. To se nije desilo, a najnoviji gaf pokazao je da „kapitalni ministar“ nastavlja po starom.

Velja „beli medved“


Da Ilić nema problem samo sa LSV, ali i da je zaštićen bez obzira na ponašanje, svedoči i slučaj novosadskog novinara Vladimira Ješića, kome nekadašnji ministar infrastrukture, uprkos pravosnažnoj presudi za napad koji se dogodio 2003. godine, još nije isplatio 1,3 miliona dinara odštete.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...