Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comInspekcija da kažnjava poslodavce koji otpuštaju trudnice

BEOGRAD/PANČEVO/ZRENJANIN – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržaće predlog zakona kojim bi trudnicama, porodiljama i deci trebalo da bude omogućeno da imaju overene zdravstvene knjižice, bez obzira na to da li je redovno uplaćivan doprinos za osiguranje, rekao je tokom rasprave u Skupštini Srbije poslanik LSV Karolj Čizik. On je istakao da povećanje nataliteta ne može biti ostvareno samo jednom merom te da je potrebno preduzeti više konkretnih mera. Istovremeno, odbornici u skupštinama Pančeva i Zrenjanina nastavljaju borbu LSV i od lokalnih samouprava ponovo traže pune plate i finansijsku pomoć za trudnice i porodilje.

Kompleksan problem

Narodni poslanik LSV podsetio je da je pre dve godine usvojena Strategija podsticanja rađanja, koja je ostala mrtvo slovo na papiru jer se ne primenjuje, ističući da nedostatak novca ne može biti izgovor za neprimenjivanje strategije.
– Nije potreban novac da inspekcija počne da radi svoj posao i kažnjava poslodavce koji otpuštaju buduće majke čim odu na trudničko bolovanje. Dodatni novac ne treba ni da se zdravstvena služba organizuje bolje kako trudnice ne bi plaćale lekare na porođaju – rekao je Čizik.
– Problem je kompleksan i zahteva sveobuhvatne mere kao što su olakšice u stambenoj politici, kreditnoj politici, poreskoj politici, politici zapošljavanja. Ključnu ulogu u pitanju povećanja nataliteta mora da odigra država stvaranjem povoljnijeg ambijenta za rađanje – dodao je on. Ukazao je na to da je nakon rođenja deteta za povraćaj PDV na dečju opremu neophodno sakupiti mnogo dokumentacije, a zatim mesecima čekati na povraćaj sredstava.

Pančevo: Jednoglasna podrška

Na poslednjoj sednici Skupštine grada Pančeva, na predlog odbornika LSV Vladana Keljevića, u dnevni red je uvrštena inicijativa da se Pančevkama, za vreme trudničkog bolovanja, isplati novčana razlika od 35 odsto kako bi se dostigao iznos pune plate. Donet je zaključak koji obavezuje Gradsko veće i stručne službe da za narednu sednicu pripreme sve potrebne informacije o broju trudnica i zakonskim regulativama kako bi bila sastavljena konkretna odluka koja bi se potom usvojila. Za ovakav zaključak koji je proistekao iz Ligine inicijative glasali su svi odbornici i odbornice Skupštine grada Pančeva. Keljević je zaključio da su ligaši dokazali da se upornost, doslednost i istrajnost u nečemu što želite da menjate nabolje uvek isplati i da je LSV, kao jedina opoziciona stranka, po ko zna koji put predočila da radi zaista u interesu svih građanki i građana Pančeva.On je ocenio da je to, posle tri godine kampanje i neprestanog insistiranja na svakoj skupštinskoj sednici od avgusta prošle godine, početak i velik korak, koji će Pančevo napraviti kada je u pitanju pronatalitetska politika i borba protiv bele kuge.

Zrenjanin: Ako ima novca za vrtiće na KiM,
mora ga biti i za ovdašnje trudnice!Slična inicijativa se čula i u Zrenjaninu. Odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina Predrag Perkić pozvao je gradske čelnike da u budžetu za sledeću godinu izdvoje sredstva za pune plate za trudnice i minimalne zarade za sve nezaposlene porodilje dok dete ne napuni prvu godinu. On je upozorio da, ukoliko u budžetu ima dovoljno za pomoć u gradnji vrtića na Kosovu i Metohiji, onda mora biti i za građane i građanke Zrenjanina. Perkić je ocenio da se usvajanjem ovog predloga briga o ovoj osetljivoj kategoriji društva ne bi zaustavila samo na tome da se trudnoća ne tretira kao bolest i naglasio da zrenjaninski ligaši i ligašice neće odustati od inicijative da se trudnicama iz gradskog budžeta isplaćuje razlika od 35 odsto, koliko nedostaje do punog iznosa plate, kao i za pomoć porodiljama. Podsetio je i da su građani masovno podržali akcije koje je na tu temu organizovao zrenjaninski odbor LSV, nakon čega su te inicijative bile predložene za dopunu dnevnog reda na svakoj prethodnoj sednici, a koje skupštinska većina nije podržala.

Gde je sve LSV uspela

da pomogne trudnicama


LSV je dosad kroz čitav niz inicijativa na lokalnom nivou pokušala da pomogne trudnicama i porodiljama, nakon čega su neke lokalne samouprave donele odluke o različitim vrstama pomoći trudnicama i porodiljama. Prvi uspeh bio je u Novom Sadu kad je od oktobra 2011. godine, na inicijativu LSV, grad počeo da isplaćuje povećane naknade za trudničko bolovanje, odnosno nedostajuću sumu do sto odsto iznosa plate. Pomoć trudnicama usledila je u Beloj Crkvi, gde je to LSV uspela bez obzira na to što je tada bila u opoziciji, a zatim su u Kikindi, Somboru, Zrenjaninu i Šidu, na osnovu inicijative LSV, usvojeni različiti paketi pomoći trudnicama. Tako su u Šidu povećane naknade za prvo, drugo i treće dete, a u Kikindi su nezaposlene porodilje isprva dobijale 10.000 dinara za prva tri meseca, a od ove godine ta pomoć im stiže do navršene prve godine života deteta, dok za svako rođeno dete porodilja jednokratno dobija 30.000 dinara. U Zrenjaninu je jednokratna pomoć porodiljama sa 30.000 povećana na 35.000 dinara, u Somboru se od pretprošle godine nezaposlenim trudnicama i porodiljama isplaćuje određena naknada, dok je u Subotici uvedena jednokratna pomoć.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...