Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comAko je Vučić tako veliki demokrata, neka promeni izborni zakon

BEOGRAD – Kontakt koji je ostvaren s predsednikom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem odnosio se jedino na pitanje bezbednosti u Novom Sadu i imenovanje načelnika policije i ne može se ni u kom slučaju posmatrati kao saradnja između Lige socijaldemokrata Vojvodine i SNS, istakao je lider LSV Nenad Čanak gostujući u emisiji „Kažiprst“ na TV B92 3. decembra.

Čanak je ukazao i na to da aktuelna vlada nema nikakvu podršku Lige socijaldemokrata Vojvodine kao što apriornu podršku LSV više neće imati niko. – Mene interesuju projekti i da li će se nešto realizovati. Ako je nešto dobro za ovu zemlju, mi ćemo to podržati, ako nije, mi to nećemo podržati – rekao je Čanak i dodao da se više neće praviti nikakve strateške koalicije ili bilo kakva partnerstva.

Šta je loše u tome da građani
budu pravednije zastupljeni?


On je ukazao na to da je neophodno promeniti postojeći izborni sistem dodajući da ni prethodna vlada nije imala razumevanja za to pitanje.
– Evo sad ovog trenutka prozivam Aleksandra Vučića: ako ste tako veliki demokrata i ako ste tako na evropskom putu, molim vas da mi objasnite šta je loše u tome da građani Srbije budu pravednije i proporcionalnije zastupljeni u republičkoj skupštini? Šta je loše u tome da Srbija ne bude jedna izborna jedinica, nego da bude pet izbornih jedinica? Vojvodina, Beograd, zapadna i istočna Srbija i ostali – zapitao je lider LSV.
Podsetimo, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš i potpredsednik Branislav Bogaroški predočili su na koneferenciji za novinare u beogradskom Medija centru 15. novembra da je LSV pokrenula inicijativu za promenu izbornih zakona na svim nivoima jer aktuelno izborno zakonodavstvo ne odslikava na najbolji i najpravedniji način političke odnose u našem društvu, bilo da je reč o lokalnom, pokrajinskom ili republičkom nivou. Istovremeno LSV se zalaže i za direktan izbor gradonačelnika.
LSV se zalaže za to da na republičkim izborima umesto jedne izborne jedinice (što je izum još Vojislava Šešelja) treba da postoji njih pet. – Jedna bi svakako bila teritorija AP Vojvodine i, srazmerno broju birača, ta izborna jedinica trebalo bi da ima oko 65 poslanika. Grad Beograd bi trebalo da ima, srazmerno broju birača, 55 poslanika, a ne današnjih 89. Centralni deo Srbije mogao bi biti podeljen na dve izborne jedinice – jedna koja bi obuhvatala istočnu Srbiju i jedna koja bi obuhvatala zapadnu Srbiju, a peta izborna jedinica mogla bi obuhvatati birače koji su upisani u biračke spiskove u Srbiji, a ne nalaze se na teritoriji ovih ranije pomenutih biračkih jedinica – naveo je Kostreš.

O promeni izbornog zakona i
na sastanku Čanak–Đilas


O mogućnosti promene izbornog zakona predsednik i zamenik predsednika LSV Nenad Čanak i Bojan Kostreš razgovarali su 28. novembra u Novom Sadu s Bojanom Pajtićem i Draganom Đilasom, kad je bilo reči i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji. Dva dana ranije, delegacija Lige predvođena Branislavom Bogaroškim predala je predstavnicima Pokrajinskog odbora DS tekst inicijative o promeni izbornog sistema na svim nivoima. Delegacija PO Demokratske stranke s Miroslavom Vasinom na čelu najavila je da će ih obavestiti o svojim stavovima.

 

Ubuduće

redovna komunikacija


Gostujući u „Kažiprstu“ B92, Nenad Čanak je, govoreći o saradnji sa DS, rekao da se konačno, posle gotovo 11 meseci video i s predsednikom DS Draganom Đilasom. – Sad se javio i rekao da nije shvatio to dovoljno ozbiljno i da ćemo sada imati redovnu komunikaciju. I onda smo otvorili to pitanje, neke stvari smo i stavili na sto, očekujem njegov odgovor – rekao je Čanak.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...