Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDug od milijardu evra Vojvodini i dalje raste

NOVI SAD – Do momenta zaključenja ovog broja Slobodne Vojvodine republički parlament još nije usvojio zakon o budžetu za 2014. godinu, ali će republička kasa i u novoj godini biti tako sračunata da zakine vojvođanski budžet po istom receptu kao što je to činjeno i prethodnih godina. Naime, od 56 milijardi, koliko bi trebalo da Vojvodina dobije ne bi li se ispunila zakonska odredba o najmanje sedam odsto budžeta Srbije, 32 milijarde je novac koji se na njenom računu zadržava manje od 24 sata jer je reč o platama za profesore osnovnih i srednjih škola, kao i zaposlenih u lokalnim samoupravama. Pride niko ne garantuje da će pokrajina videti te preostale 24 milijarde. Upravo tu je republička vlast znala još da zakida svih ovih godina. Kako god, republička vlast od donošenja ovog Ustava ne poštuje tu odredbu o najmanje sedam odsto, čime je Vojvodina zakinuta za preko milijardu evra.

Kostreš: Sedam odsto ili da se ispuni
ili da se briše iz Ustava!


Šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš podsetio je u izjavi „Dnevniku“ da je Liga od početka ukazivala na to da je odredba o sedam odsto najobičnija prevara, te da je krajnje vreme da se ili konačno ispuni – ili obriše iz Ustava! – Raznim gimnastikama dosad smo uspevali nekako da izguramo fiskalnu godinu. Ali to jednostavno više nije moguće. Nema prostora za zaduživanje, ne postoji prostor za finansiranje iz nekih sopstvenih prihoda i ne može se nadoknaditi razlika koja je potrebna da se ustavni minimum ispuni – upozorio je šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški, na sednici pokrajinskog parlamenta na kojoj su i usvojeni amandmani kojima se zahteva upravo da Vojvodini u republičkoj kasi bude obezbeđeno najmanje sedam odsto republičkog budžeta. Njegov kolega poslanik LSV Saša Homanov tokom rasprave o Izveštaju o izvršenju pokrajinskog budžeta za prvih devet meseci 2013. godine upozorio je da se dug Vojvodini od milijardu evra i dalje povećava! On je to ilustrovao podacima o ovogodišnjem budžetu rekavši, između ostalog, da za sredstva namenjena za kapitalne investicije u visini od osam i po milijardi nije uplaćen ni dinar iz republike!

Umesto hrane, oporezujte
poreske rajeve


A zamenik šefa poslaničke grupe LSV Đorđe Stojšić upoznao je s Liginim nezadovoljstvom predloženim republičkim budžetom ministra finansija Lazara Krstića. Stojšić je od ministra Krstića zatražio da se obezbedi poštovanje ustavne obaveze o najmanje sedam odsto izdvajanja za budžet AP Vojvodine i napomenuo i da LSV insistira na tome da se hitno mora naći trajno rešenje za finansiranje APV i lokalnih samouprava i da mora doći do fiskalne decentralizacije. Đorđe Stojšić je zatim predstavio i ostale zamerke LSV, među kojima su smanjenje budžeta za poljoprivredu, subvencionisanje i neracionalnosti u radu velikih javnih preduzeća poput Železnica i Srbijagasa, te predložio da bi umesto povećanja PDV na osnovne namirnice trebalo povećati rudnu rentu za NIS, uvesti oporezivanje ofšor vlasništva iz poreskih rajeva, kao i uvođenje progresivnog oporezivanja zarada.

Ministar: Nastavak rada na zakonu
o finansiranju nadležnosti


Ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić rekao je u razgovoru s potpredsednikom LSV Đorđem Stojšićem da podržava ideju fiskalne decentralizacije i trajnog finansiranja nadležnosti na lokalnom i pokrajinskom nivou i najavio vrlo brzo nastavak rada radne grupe na izradi zakona o finansiranju nadležnosti APV.

Pet zamerki LSV

na budžet za 2014

.
– Vojvodina opet zakinuta za sedam odsto
– Smanjene subvencije poljoprivrednicima
– Subvencionisanje javnih preduzeća poput Srbijagasa
– Raste PDV na hranu, ali se rudna renta za NIS ne menja
– Raste PDV na hranu, ali nije oporezovano vlasništvo u ofšor kompanijama

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...