Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comAko se pitanje Vojvodine ne reši postaće problem

NOVI SAD – Pred kraj 2013. u kojoj se navršava 25 godina od jogurt revolucije, Ustavni sud Srbije je 5. decembra utvrdio da delovi Statuta AP Vojvodine nisu u skladu s Ustavom i dao Vladi i Skupštini AP Vojvodine rok od šest meseci da ih usklade. Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine Ištvan Pastor i Bojan Pajtić ocenili su da odluka Ustavnog suda ne može biti argument za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora, da je to još jedan dokaz da Ustav Srbije treba menjati i da će nadležna pokrajinska tela početi da rade na usklađivanju Statuta s Ustavom, za šta će u pomoć pozvati najbolje pravne stručnjake. S druge strane, zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš istakao je da će pitanje Vojvodine, ako se hitno ne reši, postati problem, ali ne zato što to neko želi, već zato što je takva priroda političkog procesa.

Protiv ovog Ustava

bili smo i pre sedam godina

 

Kostreš je podsetio da je onog trenutka kad se shvatilo da Demokratska stranka nema većinu u Vladi Republike Srbije i da Boris Tadić nije predsednik Republike Ustavni sud Srbije osporio više odredaba Zakona o nadležnostima. Sad kad je više nego jasno da će doći do novih raslojavanja i novih podela u političkom društvu u Srbiji, USS ponovo atakuje na AP Vojvodinu, dodao je on.

– Pitanje uništenja vojvođanske autonomije i prava Vojvodine da bude različita od ostatka Srbije jeste jedan izgubljeni i poraženi ideološki profil koji sada pokušava, verovatno u poslednjem naletu, da od Srbije napravi rusku guberniju i da ne dozvoli da Srbija ide putem evropskih integracija. Naravno da je u jednom to i pokušaj da se sruši aktuelna vojvođanska vlast, koja ima dvotrećinsku većinu u vojvođanskoj skupštini, i da se raspišu vanredni pokrajinski izbori – upozorio je Kostreš na konferenciji za novinare. Dodao je da se Vojvodina kroz istoriju izborila za pravo da ima svoje specifičnosti i da na tim specifičnostima gradi svoju autonomiju, što je tekovina antifašističke borbe naroda i građana Vojvodine.

– Današnja je pozicija AP Vojvodine neodrživa. Hitno se mora pronaći nov oblik u kom će njena autonomija biti definisana, a građani biti u mogućnosti da upravljaju resursima, svojim sudbinama, razvojem AP Vojvodine i pomognu Republici Srbiji na njenom evropskom putu. To znači i pisanje novog ustava, protiv kog smo bili pre sedam godina – naveo je Kostreš.

Analiza tek sledi

Kako je navedeno na sajtu Ustavnog suda Srbije, u odluci, koja je obrazložena na 140 stranica, utvrđeno je da s Ustavom nisu u saglasnosti one odredbe Statuta koje se „temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut Vojvodine njen konstitutivni akt“.

Takođe, navodi se u saopštenju, saglasno ranije donetoj odluci kojom je ocenjivana ustavnost Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, Ustavni sud je utvrdio i da su neustavne one odredbe Statuta kojima su „preuzete odredbe zakona za koje je ocenjeno da nisu saglasne s Ustavom, kao i odredbe kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom“. Zbog svega navedenog, Ustavni sud je rokom od pola godine obavezao Skupštinu AP Vojvodine, kao donosioca Statuta, i Narodnu skupštinu Republike Srbije, kao organ koji daje prethodnu saglasnost na Statut, da taj dokument usklade s Ustavom. Bojan Kostreš nije želeo da komentariše pravnu sadržinu odluke USS o Statutu AP Vojvodine ukazujući na to da će Liga socijaldemokrata Vojvodine sa svojom analizom i komentarom na taj dokument izaći u javnost čim bude imali imala prilike da vidi šta u odluci zaista piše.

Prošli tajming za reakciju USS

Podsetimo, Ustavni sud Srbije osporio je 10. jula 2012. godine, na dan kad su Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić objavili da imaju većinu u parlamentu, 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine – pravo da Novi Sad naziva glavnim gradom, da ima predstavništvo u Briselu, da Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka, zatim da se u Vojvodini neguju evropske vrednosti, a protivustavno je ocenjeno i to što Vojvodina brine o zaštiti vodoprivrede, šumarstva i pomaže trudnice i samohrane roditelje. Činjenica je da je Novi Sad decenijama bio glavni grad AP Vojvodine, pa jedini razlog da se to briše može biti želja da se briše i sama autonomija Vojvodine. Predstavništvo u Briselu danas ima preko 300 regija i institucija. Među njima je i Republika Srpska i Kragujevac. Premijer Ivica Dačić najavljivao je ovih dana da će je imati i Zajednica srpskih opština na Kosovu, ali je za Vojvodinu trebala saglasnost vlade, brdo peripetija i optužbi.

PODSETNIK

– Bled i slab Statut APV donet na osnovu lošeg Ustava

– Na saglasnost Skupštine Srbije čekalo se 14 meseci

– Onda je vraćen na doradu u Skupštinu Vojvodine

(zbog čega su poslanici LSV napustili salu)

ARŠINI ZA VOJVODINU

– Ustav se krši kad Vojvodinu treba zakinuti za milijardu evra

– Nadležnosti koje Vojvodina dobija ne prati i novac za njihovo ispunjavanje

(a na zakon o finansiranju nadležnosti čeka se godinama)

– Oteže se i s vraćanjem imovine Vojvodini

– USS osporava odredbe Zakona o nadležnostima

– USS osporava delove Statuta

ŠTA JE SMETALO DSS-u i USTAVNOM SUDU 
U ZAKONU O NADLEŽNOSTIMA?

– Da Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka

– Da se u Vojvodini neguju evropske vrednosti

– Predstavništvo Vojvodine u Briselu (ali ga ima Republika Srpska, gradovi Kragujevac i Niš, a najavljuje se i za Zajednicu srpskih opština na Kosovu)

– Latinično pismo

– Da Vojvodina brine o zaštiti vodoprivrede, šumarstva

– Da Vojvodina pomaže trudnice i samohrane roditelje

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...