Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMoguće da Statut APV ne bude usaglašen s Ustavom

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je 14. januara Tanjugu da su veće šanse da Statut AP Vojvodine ne bude u roku od šest meseci usaglašen s Ustavom Republike Srbije nego da se napravi konsenzus o tom pitanju.
Kostreš je objasnio da je razlog zbog kog veruje da u roku od šest meseci neće biti postignut konsenzus o Statutu u tome što od donošenja Ustava Srbije 2006. godine ne postoji jasno definisana politička volja šta većina stranaka želi da uradi s Vojvodinom, da li Vojvodina treba da bude autonomna pokrajina ili ne i u kom nivou ta autonomija treba da postoji.
– Kada se postigne politički konsenzus između levice i desnice, građanske i nacionalne opcije, vlasti i opozicije, odnosno svih onih relevantnih političkih snaga, kada se dogovorimo da li Vojvodina treba da ima autonomiju, onda će pitanje Statuta biti vrlo brzo rešeno – ocenio je Kostreš. On je dodao da ne postoji jasna politička ideja kako treba da izgleda vojvođanska autonomija i da li ta autonomija uopšte treba da postoji.
– Pitanje Statuta biće samo tema za dnevnopolitička nadgornjavanja i raskusurivanja o nekim drugim stvarima kao što su, recimo, vladajuća većina u Vojvodini, a ne suština rešavanja problema, a to je pozicija Autonomne Pokrajine Vojvodine u ustavno pravnom sistemu Republike Srbije – kazao je Bojan Kostreš.

Da pitanje ne postane problem


– Liga socijaldemokrata Vojvodine je spremna da sarađuje na ovim temama i po ovim pitanjima koja su za nas značajna sa svima ako će to kao posledicu dati konačan rezultat – rekao je on upozoravajući i na to da bi se pitanje AP Vojvodine, ukoliko se ne reši, vrlo brzo moglo pretvoriti u problem, što Liga nikako ne želi.

Jasno postavljeni zahtevi


Na pitanje da li dugogodišnji partneri DS i SVM mogu ispuniti očekivanja Lige Kostreš je rekao da će se to ubrzo videti i podsetio pritom na prošlogodišnju deklaraciju prilikom čijeg su usvajanja ispoštovani stavovi LSV.
– Skupština AP Vojvodine formirala je jednu komisiju koja treba da se bavi pitanjem Statuta i tu smo postavili vrlo jasno naše zahteve. Ako oni budu usvojeni, nema razloga da ne nastavimo sa saradnjom. Ako ne budu usvojeni, Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine odlučiće u kom pravcu će se dalje kretati naša politika – rekao je zamenik predsednika LSV dodajući da u ovom momentu ne očekuje vanredne pokrajinske izbore.


Nismo spremni da prihvatimo bilo šta

što je protiv interesa Vojvodine

 

– Liga socijaldemokrata Vojvodine nije lojalna političkim partnerima, lojalna je politici. Ako se ta politika bude i dalje sprovodila na osnovu onoga što mi zahtevamo, mi ćemo tu politiku nastaviti da podržavamo. Ako ta politika ne nastavi da se sprovodi na način na koji mi to želimo ili krene u nekom drugom pravcu, mi ćemo o tome razmisliti – rekao je Kostreš. Istakao je i da se mora razgovarati i pregovarati, ali da nije isto dogovarati se na ravnopravnoj osnovi s republičkom administracijom i pošto-poto prihvatati sve predloge samo da bi se još malo ostalo na vlasti.
– Nismo spremni da prihvatimo bilo šta što je protiv interesa građanki i građana Vojvodine, pa makar u tome ostali izolovani i sami – naveo je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...