Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comBojan Kostreš: Uslov za saradnju sa LSV jeste što više za autonomiju Vojvodine

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine spremna je da sarađuje sa svakim ko želi da pod datim okolnostima uradi što je moguće više za pitanje autonomije Vojvodine i za postizanje onog statusa za koji se LSV zalaže, poručio je zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš. On je novinarima u Novom Sadu rekao da će prvo i pre svega Liga to pokušati da uradi sa svojim dugogodišnjim koalicionim partnerima, Demokratskom strankom i Savezom vojvođanskih Mađara, te da će u tim okvirima raditi na pronalaženju onih rešenja koja su prvenstveno prihvatljiva za LSV, a posle i za ostale koalicione partnere.

Zamena teza o podršci LSV

S druge strane, Kostreš je upozorio da je priča o saradnji sa SNS odnosno da DS gubi podršku Lige zapravo zamena teza. On je podsetio da su stavovi LSV u vezi s Vojvodinom zakonodavna, izvršna i sudska vlast, izvorni prihodi i imovina garantovana Ustavom i da će se sarađivati sa svima koji su spremni na to. Ukazao je i da između SNS i DS ne postoji dramatična razlika u pogledu ustavnog položaja Vojvodine.
– Ono što Vojvodina danas ima, a to je tih sramnih sedam posto i sve ostalo vezano za to, jeste posledica zalaganja DS. A SNS se zalaže za ostajanje autonomije Vojvodine na ustavnom nivou. Dakle, mi ne vidimo razliku između te dve stranke i ono na čemu mi insistiramo jeste da se ustavni položaj Vojvodine mora menjati u okviru Republike Srbije po zadatim procedurama. I mi smo spremni da razgovaramo sa svima onima koji su spremni da zajedno s nama učestvuju u tom poslu. U ovom momentu nema nikakvih razgovora o menjanju aktuelne većine u pokrajinskoj vladi – rekao je Kostreš. Dodao je da ne zna hoće li toga biti u budućnosti, ali da će na takvim razgovorima pitanje ustavnog položaja Vojvodine biti pitanje broj jedan.
– Pitanje jeste upravo to – koliko je SNS spremna da promeni svoju politiku prema AP Vojvodini, odnosno koliko je spremna da se približi našim stavovima ili spremna da zajedno s nama pronađe zajednički sadržalac koji je vezan za punu autonomiju Vojvodine – rekao je zamenik predsednika LSV.

Dosledni odluci Kongresa 2012.

Bojan Kostreš je podsetio i da je ocena lidera LSV Nenada Čanka da Aleksandar Vučić drži reč, koja se stalno pominje, bila vezana za bezbednosnu situaciju u Novom Sadu i nepostojanje načelnika policije, što je ubrzo promenjeno.
– Iz te jedne rečenice, sad neki zlonamerni ili nezlonamerni, neću da ih kvalifikujem, ljudi izvlače celu priču o tome da je LSV u saradnji sa SNS. Posle Kongresa 2012. godine mi smo doneli vrlo jasnu odluku – sarađivaćemo sa svima koji se približe našim političkim stavovima. I to i sprovodimo – istakao je on.

Ništa loše u tome

da kažemo istinu


Bojan Kostreš je rekao i da je poslanička grupa LSV najmanje puta glasala za predloge Vlade Republike Srbije, ukazujući na to da je podržala sve predloge koji su bili u vezi s Briselskim sporazumom, Marijinim zakonom, kao i još nekim zakonima na koje su usvojeni amandmani LSV.
– Kada smo govorili o naprednjacima, govorili smo o onim stvarima koje je ova vlada, aktuelna vlada, uradila brže, bolje, efikasnije od vlade koju smo mi podržavali. Ne vidimo ništa loše u tome da kažemo istinu. Prosto, SNS, odnosno vlada Ivice Dačića u kojoj je SNS najveći koalicioni partner, za godinu dana potpisala je Briselski sporazum, što vlada koju smo mi podržavali nije uspela za četiri godine – rekao je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...