Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRepublika Srbija osam godina krši ustav

NOVI SAD – Budžet AP Vojvodine i ove godine doživeće sudbinu ranijih godina i odigrati ulogu protočnog bojlera u kojem gotovo da neće biti sredstava za investiranje i finansiranje ingerencija proisteklih iz autonomije koju pokrajina ima. Za osam godina od donošenja Ustava i famozne odredbe o sedam posto republičkog budžeta koji pripada Vojvodini ona je zakinuta za preko milijardu evra, a ovogodišnji budžet je i za 15 odsto manji od prošlogodišnjeg. Ali ni to nije najveća vest. Na glavnu razliku ukazao je šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški tokom rasprave o ovogodišnjoj pokrajinskoj kasi rekavši da će ove godine prvi put od donošenja Ustava i famozne odredbe o sedam odsto finansiranje Vojvodine biti neustavno po dva osnova – niti će biti ispoštovana visina budžeta niti sredstva namenjena kapitalnim ulaganjima!
– Sad nema ni sedam posto, a nema ni tri sedmine. Dosad smo bar mogli da se hvatamo jednog osnova. Dosad smo bar mogli ponekad da dobijemo i šarenu lažu kao odraz neke volje da se problem reši. Sad nema ni toga – rekao je on.

Podrška zbog zaštite institucije


Poslanici LSV podržali su pokrajinski budžet sa, kako je rekao, jako gorkim ukusom u ustima, i to iz samo jednog razloga – da bi zaštili AP Vojvodinu kao instituciju. Bogaroški je upozorio da AP Vojvodina ne može stati zbog nečijeg nerazumevanja i zbog nečijeg neodgovornog ponašanja, te da su ligaši zato spremni da po ko zna koji put glasaju za nešto što duboko vređa sve ono u šta veruju.
– Jedino čemu služi jeste da APV ostavi kao funkcionalnu sredinu, s nadom da će se problemi o kojima već godinama govorimo konačno jednog dana rešiti – ukazao je Bogaroški. Podsetio je i na to da je pokrajini za kapitalna ulaganja preostalo 6,3 milijarde dinara, što je pet puta manje nego što ustavna zaštitna norma određuje kao minimum.

Beograđani triput „vredniji“


Branislav Bogaroški je upozorio da budžet AP Vojvodine za 2014. godinu iznosi 65,7 milijardi dinara, od čega je 38 milijardi, odnosno oko 60 odsto, transfernih sredstava, te da budžetski deficit iznosi preko četiri i po milijarde.
– Govorimo o nekih 20 milijardi dinara kojima treba da raspolažemo i iz kojih treba da isfinansiramo sve svoje nadležnosti i, konačno, uspemo da AP Vojvodinu, recimo, izvedemo iz statusa nedovoljno razvijenog regiona. Dakle, dva miliona stanovnika Vojvodine treba da potroše onoliko novca koliko će potrošiti 350.000 Novosađana ili, recimo, treba da potroše tri i po puta manje novca nego što će imati na raspolaganju građanke i građani grada Beograda – upozorio je Bogaroški.

Hoće li biti promena 2015.


Istog dana kada je usvojen pokrajinski budžet za 2014. godinu, u Beogradu, u kabinetu ministra finansija Lazara Krstića održan je prvi sastanak radne grupe koja bi trebalo da pripremi nacrt zakona o finansiranju Vojvodine. Sastanku su prisustvovali ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i delegacija Vlade Vojvodine koju je predvodio potpredsednik Dragoslav Petrović, koji je rekao da je ministar bio veoma konstruktivan kad je reč o predlozima i daljoj dinamici i metodici vezanim za pripremu i usaglašavanje zakona o finansiranju AP Vojvodine. Naglasio da je dogovoreno da se Platforma o finansiranju APV, koju je, inače, nedavno usvojio pokrajinski parlament, kao i radna verzija nacrta zakona koji je na osnovu Platforme pripremio Sekretarijat za finansije – dostave svim članovima radne grupe za pisanje zakona o prihodima pokrajine. Bogaroški je ukazao na to da dosadašnja praksa pokazuje kako takve inicijative nisu „prolazile“.
– Mi smo dosad imali situaciju da republičke vlasti nisu želele da ispoštuju Ustav i prebace sedam odsto budžeta pokrajini. O čemu mi onda govorimo? Ovaj položaj je neodrživ, a šta će biti sa zakonom, videćemo – rekao je Bogaroški. Ministar Krstić je za RTV Vojvodinu rekao da se pri donošenju zakona o finansiranju Vojvodine iz republičkog budžeta moraju najpre definisati nadležnosti pokrajine, pa potom i visina sredstava za njihovo finansiranje. Dogovoreno je da se do kraja januara 2014. održi naredna sednica radne grupe, na kojoj bi trebalo da se na papir stavi koje su nadležnosti Vojvodine, koje se izvršavaju na različitim nivoima vlasti, kao i da Radna grupa treba jasno da definiše šta su to izvorni prihodi, šta su to izvorne, a šta prenete nadležnosti i na koji način će se one finansirati.

Milijardu evra plus...


Zahvaljujući lošem iskustvu iz prethodnih godina, bez ikakve ograde može se tvrditi da će dug republike AP Vojvodini, koji je proteklih godina prevazišao milijardu vera, ove godine nastaviti da raste. Zbog toga je i šef poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš pred usvajanje republičkog budžeta za ovu godinu u izjavi za „Dnevnik“ podsetio da je Liga od početka ukazivala na to da je odredba o sedam odsto najobičnija prevara, te da je krajnje vreme da se ili konačno ispuni – ili obriše iz Ustava! Podsetimo i na to da u 2013. godini od sredstva namenjenih za kapitalne investicije u visini od osam i po milijardi nije uplaćen ni dinar iz republike!

UKRATKO

ČINJENICE


– Republička vlast krši Ustav po dva osnova – Vojvodina sad nema ni sedam posto republičkog budžeta, a nema ni tri sedmine za kapitalne investicije.
– Vojvodini za kapitalna ulaganja preostalo 6,3 milijarde dinara, što je pet puta manje nego što ustavna zaštitna norma određuje kao minimum.
– Dva miliona stanovnika Vojvodine treba da potroše tri i po puta manje novca nego što će imati na raspolaganju građanke i građani Beograda.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...