Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKoalicija građanskih stranaka kao brana aktuelnoj vladi

BEOGRAD/NOVI SAD – LSV izlazi u ovom skupu stranaka istaknutih pojedinaca i udruženja koji će apsolutno biti alternativa aktuelnoj vlasti na ovim izborima. A i posle njih – istakao je Nenad Čanak na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru nakon potpisivanja koalicionog sporazuma bloka građanski orijentisanih stranaka. Lider LSV Nenad Čanak ukazao je tom prilikom na to da ga raduje što je ponovo s proverenim prijateljima i saborcima. Ipak, dodao je da tu radost kvari nekoliko sitnica, između ostalog i to što se u bloku nije našlo više partnera jer su ostali politički činioci i lideri stranaka građanske orijentacije odlučili da na izbore izađu s drugim opcijama.

Prijateljski poziv

Podsetimo, u tom bloku je trebalo da se nađu Liberalno demokratska partija, ali je ona u medijima odbacivala i razgovor na tu temu, a Ligi je postavila rok da se izjasni da li će s njima u koaliciju, da bi se kasnije ispostavilo da su imali i druge ideje. Uprkos takvom stavu, LSV je Čedomiru Jovanoviću i LDP uputila poziv na sastanak građanski orijentisanih stranaka koji je organizovala u Novom Sadu, sve vreme ističući kako je važno da blok građanski orijentisanih stranaka bude što veći i jači. Ipak, nisu došli.

Zajedničke vrednosti

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ukazao je, nakon prvog sastanka koalicije u Novom Sadu, na to da je vrlo lako postignut dogovor oko programskih principa.
– Tu je pitanje neophodnosti ekonomskog oporavka države, nastanka evropskih integracija i sprovođenja Briselskog sporazuma, decentralizacije Srbije, očuvanja i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, kao i pružanja veće pažnje očuvanju životne sredine – ukazao je Kostreš.
Nekoliko dana kasnije, gostujući na TV „Pink“, Kostreš je istakao da će za Ligu u kampanji ključna biti borba za interese građana Vojvodine i zastupanje Vojvodine na najbolji mogući način.

Pastor je malo nervozan

Komentarišući ocenu lidera SVM Ištvana Pastora da će LSV počiniti političko samoubistvo učešćem u najavljenoj koaliciji, Bojan Kostreš je rekao da ne bi bio u Pastorovoj koži. Podsetio je da su, kada je Pastor postao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Liga i SVM imale jednak broj glasova, a da je na izborima 2012. godine LSV dobila podršku 110.000 birača, a SVM jedva 60.000.
– Ako na to dodamo činjenicu da je SVM u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Novom Bečeju i u još nekim mestima u Vojvodini učestvovao u rušenju demokratske vlasti, prešao na stranu SNS, a njegovi birači su vrlo konzervativni i ne zaboravljaju ni devedesete, ni sendviče koje su im obećavali, onda je razumljivo da se pojavljuje nervoza zbog činjenice da LSV ima sve više uticaja i sve više značaja u Vojvodini i da je biračko telo koje pripada mađarskoj zajednici sve bliže Ligi – rekao je Kostreš.
Podsetio je i da je za vreme Pastorovog mandata na mestu predsednika Skupštine AP Vojvodine srušen Statut, te da je on operativno potpuno bespomoćan i da ne može da uradi ništa što bi sačuvalo interese Vojvodine.


PRINCIPI KOALICIJE

– neophodan ekonomski oporavak države
– nastavak evropskih integracija i sprovođenja Briselskog sporazuma
– regionalizacija i decentralizacija Srbije
– očuvanje i unapređenje ljudskih i manjinskih prava
– pružanja veće pažnje očuvanju životne sredine

NAZIV KOALICIJE

Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni,
LSV – Nenad Čanak,
Zajedno za Srbiju,
Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (VMDK),
Zajedno za Vojvodinu,
Demokratska levica Roma

GLAVNE ZAMERKE VLASTI

– Nerešavanje problema nezaposlenosti
– Nekompetentnost u privlačenju investicija
– Ubrzano zaduživanje Srbije

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...