Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZa Ustavni sud Srbija je centralizovana država, sveo je Vojvodinu na nivo lokalne samouprave

NOVI SAD – Nije bitno hoće li izmenjeni Statut AP Vojvodine biti usvojen pre roka ili poslednjeg dana roka, hoće li se napabirčiti neka većina za njega i da li će zbog toga morati da se naprave neki kompromisi. Bitno je šta će taj akt sadržati, istakao je šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški. On za naš list ukazuje na to da je pokrajinska skupština izabrana da štiti interese AP Vojvodine i njenih građana, te da Ligu jedino interesuje da Statut APV, kao najviši pravni akt pokrajine, mora imati suštinu.

Odluka USS nesprovodiva

Bogaroški upozorava da je Ustavni sud Srbije u pogledu Statuta APV doneo odluku koja je veoma sporna s pravnog i političkog stanovišta jer u ocenjivanju nije ni krenuo od Ustava.
– USS odredbe Statuta APV nije upoređivao s Ustavom, nego sa stavom da je Republika Srbija unitarna, centralizovana država, u kojoj ne postoji vertikalna podela vlasti! I faktički je takvom svojom odlukom ionako usku autonomiju AP Vojvodine sveo na nivo lokalne samouprave – upozorio je Bogaroški. Dodaje da poslanička grupa LSV još nije dobila tekst na kojem radi radna grupa, ali da će se, ukoliko se sprovođenje odluke bude svelo na puko kopiranje stavova Ustavnog suda, bez povezivanja s Ustavom, dobiti tekst koji će biti još lošiji od prošlog, koji će opet biti neustavan i koji Vojvodini neće doneti ništa dobro.
– Zbog toga je LSV i insistirala da se krene u pisanje novog Statuta. Da se on piše isključivo na osnovu Ustava i da se na taj način otklone sve one manjkavosti koje je Ustavni sud utvrdio. Bojim se da ćemo, ako je novi Statut napisan s ovom ideološkom podlogom, u kojoj AP Vojvodina nije ništa više osim teritorijalne organizacije poput lokalne samouprave, imati jako veliki problem u usvajanju ovog Statuta – navodi on.

Deklaracija i promena Ustava

Branislav Bogaroški upozorava da je odluka USS zapravo samo stvorila nove probleme kada je u pitanju autonomija Vojvodine navodeći da je njen položaj bio preciznije i jasnije definisan čak i u Miloševićevom Ustavu jer je pružao manje mogućnosti za zloupotrebu i različita tumačenja. Podseća i da od 2006. godine nije poštovan ustavni okvir za Vojvodinu, te da je to bio glavni motiv da LSV podnese Skupštini AP Vojvodine deklaraciju kojom bi pokrajinski poslanici trebalo da konstatuju činjenicu da Ustav nije dobar, da je nesprovodiv i da mora da se uđe u proceduru njegove promene. – Mi u deklaraciji nismo dali gotova rešenja, nismo dali predloge LSV. Mi samo tražimo od koalicionih partnera i od svih poslanika da konstatuju jednostavnu, proverljivu činjenicu da od osam godina važenja Ustava, sedam godina nismo dobili minimume koji su u njemu propisani – kaže Bogaroški. Ističe i da onaj ko ne bude spreman da podrži deklaraciju očigledno ne misli dobro AP Vojvodini.

Po Ustavnom sudu: Vojvodina zasnovana 2006. godine!


Bogaroški ukazuje na to da su u odluci USS o Statutu AP Vojvodine sporni mnogi delovi, poput onog da nema podele vlasti na nivou autonomnih pokrajina, već da je podela vlasti svojstvena isključivo republici, zbog čega pokrajina ne može imati izvršnu vlast, već samo normativnu. Sporno je i to što iz stava USS proizilazi da je AP Vojvodina zasnovana Ustavom Republike iz 2006. godine, iako je ona kao oblik autonomije i političke zajednice postojala u nekoliko država poslednjih decenija. Bogaroški kaže da je sporna i ocena Statuta kao podzakonskog akta i njegovo praktično izjednačavanje s bilo kojim pravilnikom, pa i onim o registraciji vozila, a da se pritom prećutkuje činjenica da se Statut APV donosi u pokrajinskoj skupštini, uz dvotrećinsku većinu poslanika, da zatim ide na potvrdu u Narodnu skupštinu Republike Srbije, gde je opet potrebno da ga podrži većina od ukupnog broja poslanika, za razliku od zakona koji se donose većinom od prisutnog broja poslanika. „Negirajući AP Vojvodinu kao politički subjektivitet, Ustavni sud je i ovaj Ustav, koji je nedovoljan i loš, još dodatno derogirao i svojim tumačenjem dodatno oduzeo AP Vojvodini i ono malo ingerencija“, upozorava Bogaroški.

Tomić: Legitimitet Ustava je

ozbiljno doveden u pitanje


Članica radne grupe za izmenu Statuta Mirjana Jovanović Tomić ukazala je na okruglom stolu u Skupštini AP Vojvodine na to da je Srbiji odmah potreban potpuno nov Ustav jer je legitimitet postojećeg ozbiljno doveden u pitanje, i u proceduralnom i u sadržinskom smislu.
– Odbor za ustavna pitanja bio je isključen iz donošenja ustava, nije bilo javne rasprave, poslanici nisu učestvovali u raspravi, tekst Ustava dobili su na sam dan usvajanja, sporan je bio broj glasova na referendumu koji je održavan dva dana bez ikakvog nadzora i bez ikakve kontrole. U sadržinskom smislu ustav ima niz suprotnosti, problema i slabosti – istakla je ona navodeći da problemi postoje kad su u pitanju ljudska i manjinska prava, a da je narušeno i osnovno načelo podele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ozbiljan je problem i pitanje decentralizacije.
– Jedan segment jeste osnivanje novih pokrajina koje bi morale biti ustavom garantovane. Drugo pitanje bile bi ustavne garancije autonomije Vojvodine jer ona kao pravni entitet postoji od Ustava iz 1946. godine i postojala je u svim narednim ustavima – kazala je Tomićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...