Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUstav iz 1974. prilagoditi 21. veku

NOVI SAD – Upitan za komentar jubileja, 40 godina od Ustava Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine (27. februara 1974. godine), predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev ocenjuje za naš list da je period važenja tog Ustava najbolji dokaz kako se Vojvodina razvija ako ima pravo da bude ono što jeste i da raspolaže onim što joj pripada.
– Svi pokušaji da se ubije i sećanje na 1974. i Vojvodinu, posledica su centralističkog opredeljenja i hvatanja za slamku da preživi trenutna vlast – ističe Jakovljev. On podseća da se valjanost tadašnjeg Ustava najbolje vidi po velikom broju odrađenih poslova u infrastrukturi pokrajine, na razvoju poljoprivrede i njenog najbitnijeg dela – prerađivačke industrije, te velikog broja fabrika koje su u tom periodu napravljene.
– Ne znam da li je neko tada uzimao kredite, ali fabrike koje su pravljene za vreme važenja Ustava iz 1974. zapošljavale su ljude, mogle su da im daju redovne plate i živelo se neuporedivo bolje nego danas – kaže naš sagovornik. Ipak, dodaje da se LSV ne zalaže za vraćanje tog Ustava i objašnjava: – Kad bi u ovom trenutku prepisali ceo Ustav iz 1974, Vojvodini ne bi pomoglo jer smo tada živeli u SFRJ, u neuporedivim uslovima. A da bismo se vratili na pristojan život, koji je još moguće ostvariti u Vojvodini, neophodni su zakonodavna, izvršna i sudska vlast, imovina i izvorni prihodi. Dakle, Ustav iz 1974. kao primer da može, a pamet iz 21. veka da nađe odgovor na pitanje kako se to radi danas – istakao je Jakovljev dodajući da je prvi i osnovni uslov za to promena aktuelnog Ustava Republike Srbije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...