Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKonačno puna plata za trudnice!

NOVI SAD – Sve zaposlene žene u Srbiji od 1. januara dobijaju punu platu tokom trudničkog bolovanja, jer je prvog dana ove godine na snagu stupio izmenjen Zakon o zdravstvenom osiguranju koji im to omogućava. U toku prošle godine poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije podržali su još dva zakona koja omogućavaju bolji položaj trudnicama i porodiljama jer su oni samo potvrda višegodišnjih zalaganja LSV na ovom polju. Predsednik poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini Bojan Kostreš, tokom rasprave o Zakonu o radu, koji omogućava bolju zaštitu trudnica i porodilja, rekao je da bela kuga vlada i u Srbiji i u Vojvodini i da je između popisa koji su rađeni 2002. i 2012. godine u Srbiji 311.129 stanovnika manje, a u Vojvodini je oko 115.000 građana manje, što znači da je nestao jedan Zrenjanin!

LSV upozoravala od 2005. godine

Podsetimo, Liga je bila prva stranka koja se pobunila kad je nekadašnji ministar zdravlja Tomica Milosavljević 2005. godine umanjio plate ženama na trudničkom bolovanju na 65 odsto. Tadašnji predsednik Skupštine AP Vojvodine Bojan Kostreš odmah je zatražio od Narodne skupštine Republike Srbije da razmatra Predlog o isplaćivanju pune plate trudnicama, ali za to nije bilo sluha u Beogradu. Forum žena LSV je pre tri godine pokrenuo širu akciju koja je u brojnim gradovima i opštinama širom AP Vojvodine tu nepravdu već ili ispravila, ili bar malo umanjila.
Prvi uspeh bio je u Novom Sadu kad je od oktobra 2011. godine grad počeo da isplaćuje povećane naknade za trudničko bolovanje, odnosno nedostajuću sumu do sto odsto iznosa plate. Tako je Novi Sad, nakon Beograda i Jagodine, postao treći grad u Srbiji u kom se takva nadoknada isplaćivala.

Uspesi u Beloj Crkvi, Kikindi,
Somboru, Zrenjaninu, Šidu, Žablju


Nakon toga, novac za isplatu naknada trudnicama uvršten je u velik broj godišnjih lokalnih budžeta. Prvi naredni uspeh usledio je u Beloj Crkvi još 2011. godine, a on je bio još veći ako se u obzir uzme činjenica da je LSV tamo tada bila u opoziciji. Zamajac pomoći trudnicama zahvatio je Kikindu, Sombor, Zrenjanin i Šid, gde su na osnovu inicijative LSV, usvojeni različiti paketi pomoći trudnicama. Tako su u Šidu bile povećane naknade za prvo, drugo i treće dete, u Kikindi porodilje za svako rođeno dete jednokratno dobiju po 30.000 dinara, a nezaposlene porodilje su isprva dobijale 10.000 dinara za prva tri meseca, a od 2013. godine ta im je pomoć stizala do navršene prve godine života deteta. Međutim, nova vlast je nekoliko meseci pred kraj godine odlučila da se za pomoć isplaćuje samo do navršenih šest meseci deteta.
I u Somboru se, nakon kampanje LSV, od 2011. godine nezaposlenim trudnicama i porodiljama isplaćivala određena naknada, dok je u Subotici uvedena jednokratna pomoć. U Zrenjaninu je tada usvojena odluka da se isplaćuje jednokratna pomoć porodiljama u iznosu od 35.000 dinara, umesto dotadašnjih 30.000 dinara. Međutim, ligaši su konstantno zahtevali da se u budžetu, u kojem ima novca za pomoć u gradnji vrtića na Kosovu ili zapošljavanje rođaka i prijatelja, iznađu sredstva za punu platu trudnicama i za minimalne zarade za sve nezaposlene porodilje dok dete ne napuni prvu godinu. Ipak, zrenjaninska vlast za to nije imala sluha.
Opština Žabalj je 11. juna prošle godine donela odluku da se iz budžeta isplaćuje nedostajućih 35 odsto do pune plate za trudnice.

Inspekcija da kažnjava za otpuštanje trudnica

– Ne sme postojati opravdanje za to da trudnice ne dobijaju punu platu za vreme trudničkog bolovanja. Takođe, država mora naći načina da se obračuna s poslodavcima koji žene prilikom zapošljavanja uslovljavaju obećanjem da neće rađati, ili otpuste ženu koja je ostala u drugom stanju – poručeno je u saopštenju Foruma žena LSV dan pred Međunarodni dan žena i istaknuto da će ligašice insistirati da se nezaposlenim porodiljama finansijski pomogne, bar u minimalnom iznosu, uz napomenu:
– Ne pristajemo na to da je država u stanju da nađe milione evra za pomoć posrnulim fudbalskim klubovima, a nema novca za pomoć trudnicama, porodiljama i njihovim porodicama!
LSV je u više navrata ukazivala i da se jednom za svagda mora prekinuti praksa nekih poslodavaca da otpuštaju buduće majke čim odu na porodiljsko bolovanje, pa su zato ligašice i ligaši u aprilu glasali za usvajanje izmena Zakona o radu koji omogućava kažnjavanje poslodavaca koji se usude da otpuste trudnu ženu.
Već u novembru u Skupštini Srbije se našao zakon za koji je digla ruke poslanička grupa LSV, a koji trudnicama, porodiljama i deci omogućava da imaju overene zdravstvene knjižice, bez obzira na to da li je redovno uplaćivan doprinos za osiguranje.


ŠTA JE LSV TRAŽILA?

– Punu platu za trudnice
(konačno uvedeno od 1. januara 2014.)
– Kažnjavanje poslodavaca koji
otpuste trudnicu
(uvedeno od aprila 2013.)
– Punu platu za
nezaposlene porodilje
(neke opštine, poput Kikinde dok je LSV bila na vlasti,
to su već uvele)

O abortusu odlučuju žene,

a ne Sinod SPC!


Zamenica predsednika poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine i predsednica Stručnog saveta za pitanja ravnopravnosti polova LSV mr Maja Sedlarević, Omladina i Forum žena LSV osudili su nedavno stav Srpske pravoslavne crkve da bi država trebalo da zabrani abortus. One su istakle da o abortusu odlučuju žene, a ne SPC, i da je ovim činom crkva izašla iz okvira koji joj Ustav nalaže.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...