Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina nije osnovana Koštuničinim Ustavom

NOVI SAD – Upravo u trenutku dok se zaključuje ovaj broj Slobodne Vojvodine, počinju konsultacije predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora sa šefovima poslaničkih grupa na temu usvajanja ispravljenog Statuta AP Vojvodine po sugestijama Ustavnog suda.


Radna grupa za izradu nacrta Statuta završila je posao i 1. aprila prosledila taj dokument članovima kolegijuma pokrajinske skupštine i Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, koji narednih dana treba da ga razmotre. Tim nacrtom, koji je objavljen i na zvaničnom sajtu Skupštine AP Vojvodine, predviđeno je da ona više neće imati vladu i glavni grad, nego Izvršno veće i administrativni centar ili sedište pokrajinskih organa. Veliki broj izmena predviđa, između ostalog, i to da pokrajinska skupština više ne utvrđuje „osnove politike na nivou AP Vojvodine“ i da nije „najviši organ i nosilac normativne vlasti“.

Pravni tim će odlučiti šta dalje

Šef poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je nakon objavljivanja Nacrta statuta da odluka Ustavnog suda Srbije ne ostavlja mnogo prostora za pisanje teksta i da je rigidna u svom stavu prema Vojvodini i kontroverzna u mnogo čemu. Dodao je da se LSV nada dodatnim izmenama Statuta APV, a da će u protivnom glas ligaša izostati. Kako je istakao, suštinsko je pitanje prvi stav člana 1 – da je Vojvodina osnovana Ustavom.
– To je teza koja je duboko pogrešna s istorijskog, političkog i ideološkog aspekta. Jako je veliko pitanje je da li tako nešto možemo podržati – kaže Bogaroški. Dodao je i da je sporna ocena USS u odnosu na podelu vlasti na zakonodavnu i izvršnu, koju ima samo republika, a ne i pokrajina. Bogaroški je najavio i da će pravni tim LSV analizirati Nacrt statuta, nakon čega će biti doneta odluka šta i kako dalje.
– Činjenica je da iz odluke Ustavnog suda, koja je, ponavljam, rigidna i kontroverzna, ne može izaći neki spektakularan tekst, ali ćemo posle analize videti da li se taj tekst eventualno može popraviti i na koji je to način moguće učiniti – zaključio je Bogaroški.

Poništenje autonomije u dva čina

Ustavni sud Srbije prvo je 10. jula 2012. godine proglasio neustavnim 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, čime je pokrajini, između ostalog, osporeno pravo da Novi Sad naziva glavnim gradom, da ima predstavništvo u Briselu. Sporno je i to što Vojvodinu čine Srem, Banat i Bačka, ne valja ni odrednica da se u njoj neguju evropske vrednosti, a protivustavno je i to što brine o zaštiti vodoprivrede, šumarstva, a pomaže trudnice i samohrane roditelje. Takođe, AP Vojvodini su umanjene nadležnosti iz oblasti zaštite životne sredine, nauke i niza drugih oblasti, kao i upotreba latiničnog pisma. Zatim je USS 5. decembra 2013. godine ocenio da i delovi Statuta AP Vojvodine nisu u skladu s Ustavom i dao rok od šest meseci da se to ispravi. U Statutu APV, prema oceni USS obrazloženoj na 140 stranica, s Ustavom nisu u saglasnosti one odredbe koje se „temelje na ustavnopravno neprihvatljivom konceptu da je Statut Vojvodine njen konstitutivni akt“. Neustavnim su ocenjene i one odredbe Statuta kojima su „preuzete odredbe zakona za koje je ocenjeno da nisu saglasne s Ustavom, kao i odredbe kojima se propisuju nove ili drugačije nadležnosti Vojvodine od nadležnosti koje su određene zakonom“.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...