Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMagazin

Kako se vojvođanski front borio za autonomiju „uže otadžbine“

U prošlim brojevima „Magazina“, opisali smo kako je nakon prvobitnog oduševljenja vojvođanskih Srba zbog otcepljenja od Mađarske i nacionalnog ujedinjenja u novoj jugoslovenskoj državi, već 1919. godine nastupilo veliko razočaranje zbog ukidanja vojvođanske autonomne vlade, te pljačkaškog odnosa beo...

 

Laza Kostić

(Kovilj, 1841 – Beč, 1910)

Lazar Kostić – Laza rođen je u šajkaškoj, vojničkoj porodici. Nemačku osnovnu školu završio je u Đurđevu, dva razreda nemačke realke u Pančevu, 3. i 4. razred u Srpskoj gimnaziji u Novom Sadu i još četiri razreda u Budimu.

 

Todor Manojlović: Priča o (s)trpljenju

Todor Manojlović spada među retke naše intelektualce koji su umeli da svojom mišlju obuhvate istovremeno narod, teritoriju i državu, a da pritom ne naprave zbrku između tih pojmova.

 

Zašto je pun stomak važan u dostizanju slobode

Sloboda je tema kojoj se javnost u Srbiji slabo kad posvećuje. Sloboda je vrlo širok, relativno apstraktan i teško uhvatljiv pojam, te društva sa slabom demokratskom tradicijom i nejakim građanskim kapitalom teže da je ostave u zapećku.

 

Nasilje nad istorijom i pravdom

Odlukom Višeg suda u Beogradu, nedavno je rehabilitovan poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević, iako nikada nije bio pravosnažno osuđen.

 

Država je na Vojvodini već kršila sopstveni Ustav

Piše: dr Miloš Savin

Narodno veće države SHS donelo je 24. novembra 1918. godine, odluku o ujedinjenju svih jugoslovenskih zemalja, uključujući i Vojvodinu, sa Srbijom i Crnom Gorom.

 

Jakov Ignjatović: Oračka priča

Piše: Svetislav Jovanov

U svojim Memoarima, ispisivanim u poslednjoj „najtužnijoj i najgorčoj“ deceniji života, Jakov Ignjatović, građanin iz Sentandreje, demokrata, nacionalni radnik i književnik, opisuje sopstvene dileme oko borbe za „srpsku Vojvodinu“ iz burnih dana 1848. godine, a uoči čuvene M...

 

Rečenica koja je zaustavila Berluskonija

Piše: Radivoje Jovović

Javna scena se, u svetlu neophodnosti promene Ustava Republike Srbije, fokusira gotovo isključivo na pitanje reforme postojećih institucija.

 

Beograd mu zabranio dolazak i distribuciju vojvođanske štampe

Svetozar Miletić

(Mošorin, 1826 – Vršac, 1901)

Poreklom iz siromašne porodice, Svetozar je bio najbolji učenik novosadske gimnazije, a školovanje je nastavio u Bratislavi, Pešti i Beču.

 

Šta su tačno uradili Kopernik, Njutn, Darvin i savremeni fizičari?

Piše: Marko Škorić

Pod sekularizacijom se obično podrazumeva jedan specifični vid društvene promene koja je omogućila nastanak "modernog sveta", a jedna od njegovih glavnih karakteristika jeste to što se prilikom objašnjenja dešavanja u njemu, ne poziva na sile koje su izvan ovog sveta odnosno na n...

 
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...